Gusztáv
-4 °C
1 °C

Szili félbeszakítatta a házbizottság ülését

2005.12.08. 12:11
Az országgyűlés házbizottsága csütörtökön, a házelnök javaslatára félbeszakította ülését, mert nem sikerült megegyezni arról, milyen ütemezéssel tárgyalják a költségvetési törvényt és néhány egyéb jogszabályt. A vitát az okozta, hogy a kormány változtatott álláspontján, így nem lesz a 2006-os büdzsé úgynevezett salátatörvény, így viszont a költségvetés keretében módosítani tervezett törvényekről külön döntenek. Ez viszont az ellenzéknek nem tetszik, mert kevés rá az idő.

Az országgyűlés házbizottsága Szili Katalin parlamenti elnök javaslatára megszakította csütörtöki ülését, mert nem látszott remény arra, hogy megegyezés születhet a résztvevők között a költségvetési törvényjavaslat és egyéb, a jövő heti, várhatóan háromnapos ülésen tárgyalandó előterjesztések megvitatásának ütemezéséről.

Pénteken újabb forduló

A korántsem szokványos döntésről Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke számolt be. Tájékoztatása szerint a házbizottság ülése pénteken reggel folytatódik, addig a frakciók egymást között és a kormánypárti képviselőcsoportok a kormánnyal is egyeztetnek.

A testületben a Fideszt képviselő Deutsch Tamás, aki egyébként a parlament egyik alelnöke is, elmondta: az ülést azért szakították meg, mert a költségvetési bizottság szerdán, kormánypárti előterjesztésre, úgy döntött, hogy kerüljenek ki a költségvetési törvényjavaslatból azok a jogszabály-módosítások, amelyek a büdzséjavaslatot "salátatörvénnyé teszik".

Időhiány

Ez tájékoztatása szerint azzal jár, hogy a kormány az érintett nyolc-tíz előterjesztést önállóan nyújtaná be a ház elé. A problémát az okozza, hogy az Országgyűlés idén már csak a jövő héten három, az azt követőn pedig egy napra ül össze, tehát a törvényjavaslatok megvitatására és elfogadására kevés az idő.

Deutsh azt feltételezi, a kormány azért gondolhatta meg magát, mert az Alkotmánybíróság belátható időn belül állást foglal Dávid Ibolya beadványáról a tavaly elfogadott, 2005-ös költségvetéssel kapcsolatban, amelyet az MDF-elnöke éppen az ilyen jogalkotási technikát támadva terjesztett elő.

Dávid Ibolya beadványa benyújtásakor még január 21-én úgy nyilatkozott, hogy a "salátatörvény" mint törvényalkotási műfaj "a jogbiztonsághoz fűződő alkotmányos alapelvet sérti". Emlékeztetett arra, hogy a 2005. évi költségvetési törvénynek alig a fele foglalkozik az idei büdzsével, a többi része összesen 44 más törvény kisebb-nagyobb módosítását tartalmazza.

Deutsch Tamás rögzítette: a házbizottság a frissen előállt helyzetben nem volt olyan pozícióban, hogy határozzon a jövő heti menetrendről, hiszen a kormány még be sem nyújtotta azokat a javaslatokat az Országgyűlésnek, amelyek előterjesztését egyébként a költségvetési bizottsági döntéssel összefüggésben még e hétre ígérte.

A fideszes politikus így az ülés megszakításával egyetért, az előállt, kaotikus helyzetet viszont elfogadhatatlannak tartja. A kormányzati jogszabályalkotás miatt a házbizottság mattot kapott - tette érzékletessé véleményét Deutsch Tamás.

Úgynevezett salátatörvényt egyébként először a Fidesz kormányzat idején fogadott el az országgyűlés, az akkori ellenzéki, ma kormánypárti képviselők intenzív tiltakozása mellett. Az MSZP-SZDSZ koalíció azonban a kormányváltást követően megfeledkezett elvi jellegű kifogásairól és például a költségvetési törvénybe rejtett el más jogszabályok módosítását.

.