Szilvia
5 °C
16 °C

Később nyilatkozik az MSZP az ügynökügyes vizsgálóbizottság felállításáról

2002.06.24. 23:04
A házbizottság rendkívüli ülésén a kormánypárt nem támogatta, hogy a Fidesz képviselője kedden zárt ajtók mögött szólaljon fel a Medgyessy-ügyben. A T. Ház szerdán vitatja meg az ügynökügy miatt az ellenzék által benyújtott vizsgálóbizottsági javaslat napirendre kerülését. A Fidesz kérte annak az indítványának napirendre vételét, amely a fontos tisztséget betöltő személyek ellenőrzéséről szóló törvény módosítására irányul.
Nem támogatták a kormánypárti képviselők a házbizottság hétfői, rendkívüli ülésén, hogy a keddi plenáris tanácskozáson a Fidesz képviselője napirend előtti felszólalását zárt ülés keretében mondja el - közölte Szili Katalin a házbizottsági tanácskozást követően újságírókkal.

Csak szerdán nyilatkoznak

Az Országgyűlés elnöke elmondta: az MDF a Fidesz támogatásával a Medgyessy-ügy kapcsán vizsgálóbizottság felállításáról szóló határozati javaslatot nyújtott be, amelynek napirendre kerülését szerdán vitatja meg a Ház. Tájékoztatása szerint az MSZP jelezte, hogy a bizottság felállításának támogatásáról a napirendre vételkor nyilatkoznak.

Szili Katalin közölte, hogy az MSZP és az SZDSZ benyújtotta önálló képviselői indítványként azokat a javaslatokat, amelyek az elmúlt rendszer titkosszolgálati tevékenységének feltárásáról és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára létrehozásáról, illetőleg a közéleti szerepet betöltő személyek állambiztonsági múltjának nyilvánosságra hozataláról szólnak.

Hozzátette: az MSZP nem kért napirend-kiegészítést, ugyanakkor a Fidesz képviselőcsoportja kérte annak az indítványának napirendre vételét, amely az egyes fontos, valamint közbizalmat és közvéleményt formáló tisztséget betöltő személyek ellenőrzéséről és a Történeti Hivatalról szóló törvény módosítására irányul. A parlament kedden dönt a napirend-kiegészítésről.

Szólt arról is Szili Katalin, hogy kedden szavaz a Ház az MTI Tulajdonosi Tanácsadó Testületének kiegészítéséről: a Fidesz és az MDF jelöltje Antal Zsolt és Ilosvai Gábor, az MSZP-é és az SZDSZ-é pedig Oltványi Ottó és Sipos Balázs.

A jövedéki adó módosítását érintő javaslatokról szólva kijelentette: ebben is versengés alakult ki, hiszen a pénzügyi törvények módosítására nyújtott be javaslatot a Fidesz, ugyanakkor ezt a témát is tartalmazó kormány-előterjesztés érkezett az Országgyűléshez.

A kormányé az elsőbbség

A házszabályt idézve elmondta: ha ugyanabban a tárgyban nyújtanak be javaslatot, akkor a kormány előterjesztése elsőbbséget élvez, amelyhez módosító indítványokat lehet benyújtani; mind a négy frakció jelezte, hogy a házszabálytól történő eltérést támogatja az ügyben.

Szili Katalin közölte, hogy kedden szavaz az Országgyűlés a Legfelsőbb Bíróság (LB) új elnökének személyéről, mivel Solt Pál jelenlegi elnök megbízatása éppen ezen a napon lejár.

A Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára Mádl Ferenc köztársasági elnök a parlamenti pártok egyetértésével Lomnici Zoltánt, az LB jelenlegi elnökhelyettesét jelölte.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy az ügyrendi bizottsághoz fordult a Fidesz által kezdeményezett rendkívüli ülés kérdésében. A Fidesz képviselőcsoportja a választási eljárásról szóló törvény módosítása kapcsán - amely a szavazólapok megőrzésére vonatkozik - kérte a rendkívüli ülés összehívását.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?