Adél
-1 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Később nyilatkozik az MSZP az ügynökügyes vizsgálóbizottság felállításáról

2002.06.24. 23:04
A házbizottság rendkívüli ülésén a kormánypárt nem támogatta, hogy a Fidesz képviselője kedden zárt ajtók mögött szólaljon fel a Medgyessy-ügyben. A T. Ház szerdán vitatja meg az ügynökügy miatt az ellenzék által benyújtott vizsgálóbizottsági javaslat napirendre kerülését. A Fidesz kérte annak az indítványának napirendre vételét, amely a fontos tisztséget betöltő személyek ellenőrzéséről szóló törvény módosítására irányul.
Nem támogatták a kormánypárti képviselők a házbizottság hétfői, rendkívüli ülésén, hogy a keddi plenáris tanácskozáson a Fidesz képviselője napirend előtti felszólalását zárt ülés keretében mondja el - közölte Szili Katalin a házbizottsági tanácskozást követően újságírókkal.

Csak szerdán nyilatkoznak

Az Országgyűlés elnöke elmondta: az MDF a Fidesz támogatásával a Medgyessy-ügy kapcsán vizsgálóbizottság felállításáról szóló határozati javaslatot nyújtott be, amelynek napirendre kerülését szerdán vitatja meg a Ház. Tájékoztatása szerint az MSZP jelezte, hogy a bizottság felállításának támogatásáról a napirendre vételkor nyilatkoznak.

Szili Katalin közölte, hogy az MSZP és az SZDSZ benyújtotta önálló képviselői indítványként azokat a javaslatokat, amelyek az elmúlt rendszer titkosszolgálati tevékenységének feltárásáról és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára létrehozásáról, illetőleg a közéleti szerepet betöltő személyek állambiztonsági múltjának nyilvánosságra hozataláról szólnak.

Hozzátette: az MSZP nem kért napirend-kiegészítést, ugyanakkor a Fidesz képviselőcsoportja kérte annak az indítványának napirendre vételét, amely az egyes fontos, valamint közbizalmat és közvéleményt formáló tisztséget betöltő személyek ellenőrzéséről és a Történeti Hivatalról szóló törvény módosítására irányul. A parlament kedden dönt a napirend-kiegészítésről.

Szólt arról is Szili Katalin, hogy kedden szavaz a Ház az MTI Tulajdonosi Tanácsadó Testületének kiegészítéséről: a Fidesz és az MDF jelöltje Antal Zsolt és Ilosvai Gábor, az MSZP-é és az SZDSZ-é pedig Oltványi Ottó és Sipos Balázs.

A jövedéki adó módosítását érintő javaslatokról szólva kijelentette: ebben is versengés alakult ki, hiszen a pénzügyi törvények módosítására nyújtott be javaslatot a Fidesz, ugyanakkor ezt a témát is tartalmazó kormány-előterjesztés érkezett az Országgyűléshez.

A kormányé az elsőbbség

A házszabályt idézve elmondta: ha ugyanabban a tárgyban nyújtanak be javaslatot, akkor a kormány előterjesztése elsőbbséget élvez, amelyhez módosító indítványokat lehet benyújtani; mind a négy frakció jelezte, hogy a házszabálytól történő eltérést támogatja az ügyben.

Szili Katalin közölte, hogy kedden szavaz az Országgyűlés a Legfelsőbb Bíróság (LB) új elnökének személyéről, mivel Solt Pál jelenlegi elnök megbízatása éppen ezen a napon lejár.

A Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára Mádl Ferenc köztársasági elnök a parlamenti pártok egyetértésével Lomnici Zoltánt, az LB jelenlegi elnökhelyettesét jelölte.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy az ügyrendi bizottsághoz fordult a Fidesz által kezdeményezett rendkívüli ülés kérdésében. A Fidesz képviselőcsoportja a választási eljárásról szóló törvény módosítása kapcsán - amely a szavazólapok megőrzésére vonatkozik - kérte a rendkívüli ülés összehívását.