Valér
-2 °C
0 °C

Letartóztatás a 'Fehér Házban'

2000.12.09. 18:50
Hatalommal való visszaéléssel és vesztegetéssel gyanúsítják, ezért őrizetbe vették az Országgyűlés Önkormányzati és Rendészeti Bizottságának egyik munkatársát és tettestársát. A két gyanúsított a rendőrség szerint törvénytelen eszközöket is igénybe vett, és egyenként 150-250 ezer forint közötti összegeket kért és kapott elsősorban egyiptomi és szíriai, továbbá román állampolgároktól olyan papírokért, amelyek segítségével külföldiek magyar állampolgárságot kaphatnak.
A rendőrség őrizetbe vette Dr. B. Lászlót, az Országgyűlés Önkormányzati és Rendészeti Bizottságának munkatársát, valamint W. Anikót, akik ellen nyomozást indult vesztegetés, befolyással való üzérkedés és más hivatali bűncselekmények miatt.

Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint az ORFK novemberben indított nyomozást a két budapesti ellen, akik külföldieknek ellenszolgáltatás fejében vizsgabizonyítványokat szereztek meg.

Nyelvvizsga 150-250 ezerért

A hamis papírok azt igazolták, hogy az illető például felső fokon beszéli a magyar nyelvet és ismeri a magyar történelmet. A dokumentumokkal a magyar állampolgárság megszerzéséhez segítették hozzá a gyanúsítottak a külföldiek.

A két gyanúsított a rendőrök szerint törvénytelen eszközöket is igénybe vett, és egyenként 150-250 ezer forint közötti összegeket kért és kapott elsősorban egyiptomi, szíriai és román állampolgároktól.

Az ORFK közleményében az is szererpel, hogy a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság nyomozói pénteken több helyszínen, egy időben hajtottak végre összehangolt rendőri akciót.

Elfogtak három külföldit is

A két említett gyanúsított mellett elfogtak további három személyt, köztük egyiptomi és román állampolgárokat. A külföldiek a rendőrség közleménye szerint ellenszolgáltatást nyújtottak a két budapesti gyanúsítottnak.

Az őrizetbe vett két magyar letartóztatását indítványozta a rendőrség.

A Népszava szombaton arról számolt be, hogy rendőrségi akció volt az Országgyűlés Képviselői Irodaházában.

Az üggyel kapcsolatban eljárás kezdődött, nyomozati szakaszban van, ezért a Házelnöki kabinet és a Házelnök a nyomozás érdekében nem kívánja kommentálni az esetet, sem pedig részletekbe bocsátkozni - hangsúlyozta Gyarmati László, az Országgyűlés elnökének kabinetfőnöke.

Hozzátette: a nyomozás végén az Országgyűlés Hivatala "természetesen megteszi a megfelelő lépéseket", s ezekről a nyilvánosságot is tájékoztatja.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!