Viola
-6 °C
-2 °C

Megroggyant egy függőfolyosó Budapesten

2000.10.15. 20:56
Megroggyant és majdnem teljesen leszakadt egy belvárosi ház függőfolyosója. A tűzoltóság tájékoztatása szerint a felújítást végző cég technológiailag rosszul végezte a folyosó megerősítését. Szerencsére senki sem sérült meg, de két lakót néhány napra el kellett költöztetni.
A statikus életveszélyesnek minősítette
Felújítási munkák közben a kivitelező hibájából roggyant meg vasárnap délben egy belvárosi ház függőfolyosója - tájékoztatta lapunkat Pribil Sándor, a Fővárosi Tűzoltóság helyettes szóvivője. A század elején épült ház folyosója nem a falba volt építve, hanem a két méterenkénti feltámasztásokon ült. Ha ezeket megbontják, a folyosó nem tud megállni a levegőben. A kivitelező cég technológiailag rosszul végezte a munkákat, mert az alátámasztásokat csak részben lehetett volna kiszedni.

A tűzoltóság délben kapta a riasztást, hogy a VI. kerület Zichy Jenő utca 22. szám alatti házban mintegy tíz méter hosszan megroggyant a második emeleti függőfolyosó. A kiérkező statikus életveszélyesnek minősítette, ezért két lakás tulajdonosát el kellett költöztetni. A ház azonban biztonságos, a többi lakó nincs életveszélyben.

Bujdosó János, a Polgári Védelem főhadnagya az Indexnek elmondta, az egyik második emeleti lakót a Polgári Védelem a Ferihegyi úti bázisán szállásolta el, míg az érintett folyosó alatti, első emeleti lakás tulajdonosa maga gondoskodott ideiglenes elköltözéséről.

A felújítást végző kivitelező cég vállalta, hogy a helyreállításhoz szükséges dúcolást saját költségén elvégezteti, de a faanyagot a Polgári Védelem biztosítja.

A többi lakó nincs életveszélyben
A felújítás a lakók pénzéből, illetve az önkormányzattól elnyert támogatásból történt. Az első emeleten lakó hölgy elmondása szerint a ház már régóta romokban áll, két éve egy nagy faldarab majdnem a fejére is esett. A felújítási pénzt 1999 elején pályázták meg az önkormányzatnál, és meg is ítéltek nekik. A munkákat a napokban fejezték volna be.

Legutóbb október 10-én roggyant meg egy ház a kivitelező hibájából, egy szabálytalanul ásott munkaárok miatt. Ekkor a VIII. kerületben lévő Kőris utcai épületben öt lakás vált lakhatatlanná, és egy gyógyszertárt kellett elköltöztetni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!