Feljelentés-kiegészítés SZDSZ-ügyben is

2001.11.27. 00:11
Feljelentés-kiegészítést rendelt el a Fővárosi Főügyészség Horváth Béla kisgazda országgyűlési képviselőnek az SZDSZ-szel kapcsolatos beadványai ügyében - közölte Borbély Zoltán, a főügyészség szóvivője hétfőn az MTI-vel. Horváth Béla az elmúlt hetekben a nyilvánosság előtt két alkalommal - ingatlanügyletek, illetve egy váltóügylet kapcsán - összességében milliárdos nagyságrendben gazdasági visszaélésekkel hozta összefüggésbe az SZDSZ-t.
November 2-i sajtótájékoztatóján a kisgazda politikus arról szólt, hogy az SZDSZ az 1998-as kampánya során 800 millió forint adósságot halmozott fel és mérleghamisítást követett el, többször megsértette a párttörvényt, a számviteli fegyelmet, tiltott pénzintézeti tevékenységet folytatott és be nem vallott kampánypénzeket próbált szerezni. Egy hét múlva Horváth Béla ismét sajtótájékoztatót tartott, ahol egy váltóügylet kapcsán mintegy 200 milliós tiltott vagyoni pártfinanszírozással hozta kapcsolatba a SZDSZ-t.

A kisgazda képviselő a sajtótájékoztatókon olyan okiratokat is átadott az újságíróknak, melyek szerinte alátámasztják az általa előadottakat. Horváth Béla az Állami Számvevőszékhez, a legfőbb ügyészhez, a belügyminiszterhez valamint a pénzügyi tárca vezetőjéhez fordult az ügyben és a hozzájuk eljuttatott dokumentumok alapján a vizsgálat elindítását, illetve a megfelelő lépések megtételét kérte.

A Legfőbb Ügyészség feljelentésként értékelte a kisgazda képviselő beadványát, ezért az iratokat elbírálás végett megküldte a Fővárosi Főügyészségnek. Borbély Zoltán elmondta, hogy a feljelentés-kiegészítés határideje 15 nap múlva jár le. Célja pedig az, hogy ellenőrizzék a feljelentésben szereplő információkat és azután egyértelműen döntsenek az alapos gyanú fennállásának, illetve a nyomozás elrendelésének vagy megtagadásának kérdésében. Az üggyel kapcsolatban Kuncze Gábor SZDSZ-elnök a Magyar Hírlapnak annyit mondott: ez az eljárás is bizonyítja, hogy Horváth Béla vádjai megalapozatlanok.

Ugyanakkor az SZDSZ Horváth Béla állításai nyomán jó hírnevének megsértése miatt indított személyiségi jogi pert, 9 millió forintos kártérítést követel, továbbá feljelentést is tett rágalmazásért.  • Tippek
  • Személyi kölcsön