Valér
4 °C
8 °C

Ellenőrizhetetlen imázskiadások

2001.09.04. 18:47
Nincs összhangban a közbeszerzési törvénnyel, hogy az Országimázs Központ külön közbeszerzési eljárás nélkül, eseti szerződéseket kötött a Fidesz kampánycégével, a Happy End Kft.-vel - állapította meg az Állami Számvevőszék jelentése, amelyet szerdán hoznak nyilvánosságra. Az Index információi szerint a számvevők kifogásolják: ellenőrizhetetlen, hogy vállalt feladatait mennyiért, hogyan teljesítette a Fidesz volt kampánycége.
Az Állami Számvevőszék a miniszterelnök felkérésére részletesen vizsgálta a kancellária Országimázs Központjának 2000. évi gazdálkodását. A számvevők jelentése választ adott arra a több mint egy éve titokként kezelt információra, hogy mennyibe került a budapesti tűzijáték. A jelentés szerint 260 milliót fizettek ki az égi parádéra, vagyis éppen tízmillióval volt drágább, mint az idei tűzijáték. Az ünnepség egészére 1,1013 milliárd forintot fordítottak. Ennek az összegnek a 97 százalékát, vagyis 972,3 millió forintot a Happy End Kft.-vel kötött három szerződés alapján a Fidesz kampánycégének fizették ki.

"Nagyvonalú kalkulációk"

A számvevők megállapítása szerint: "a szerződés B mellékletét képező kalkulációk nagyvonalúak, a költségek felbontása nem történt meg sem az ajánlattételnél, de még a teljesítések igazolásánál sem. A dokumentum szerint a Kossuth téri központi állami ünnep hangosítása 5,4 millió, a színpadok 7,4 millió, a díszletek 6,5 millió, az utcai díszítés 23 millió, a tribünök 12,5 millió, a programok 3,2 millió, a műsorvezető 450 ezer, a sajtó 560 ezer, a sajtóemelvény 750 ezer, a biztosítás 1,25 millió, a közvetítés 650 ezer, a NATO-díszegységek 2,4 millió, az útbiztosítás 6,3 millió, a szervezési kommunikáció 7,3 millió, a kivetítés 9,2 millió forintba került.

A légiparádé költségvetése: vízimentés 3,4 millió, közvetítés 900 ezer, kommunikáció 1,54 millió, hangosítás 3,45 millió, gépek a vízen 800 ezer, bemutató 54 millió, hostessek 810 ezer, irányítók 1,56 millió, rendezés 1,6 millió és kivetítés 11 millió forint. A tervezett költségeket két százalékkal túllépték, de nem derült ki, hogy mely költségcsoporton. Ebben az esetben is 5 százalékban határozták meg az elfogadható költségkülönbözet mértékét.

Tűzijáték 260 millióért

Egy másik szerződés szerint a Kossuth téren lebonyolítandó állami ünnepséghez kapcsolódó feladatok, valamint a Budapesten megrendezendő tűzijáték és fényshow lebonyolítása 388,848 millió forintban határozták meg. Az állami fogadás 12 milliót, a nyomtatott anyagok elkészítése 5,52 milliót, az óriásplakátok 28,8 milliót, a spotok és rádióspotok pedig 5,06 millióba kerültek. A budapesti tűzijátékot 260 millióra, a HM költségeit 12,66 millióra becsülték, és ez alapján ki is fizették a szervezésért járó 64,808 millió forintot.

Törvényellenesnek minősített keretszerződés

A számvevők megállapítják, hogy a közbeszerzési törvénnyel ellentétes az imázsközpont gyakorlata, mert az eseti megbízásokat nem közbeszerzési eljárás keretében adták a Fidesz kampányában közreműködő Happy End Kft.-nek, hanem egy 1999-es keretszerződésre hivatkozva. A jogszabály azonban a közbeszerzési értékhatáron felüli (7,5 millió forint) megrendelésekre külön-külön is közbeszerzési eljárást ír elő, hiszen ha nincs verseny, nem választható ki a legkedvezőbb ajánlat.

Szakértői vélemény oldalanként nyolcvanezerért

Az Országimázs Központ 2000 novemberében vállalkozói szerződés keretében megbízta Cross Audió Bt.-t azzal, hogy az augusztus 20-án megrendezett állami ünnepség sorozat költségvetését szakértőként vizsgálja felül, és részletes írásos szakértői véleményt készítsen a forgatókönyv, illetve a Happy End árajánlata alapján. A Bt. 500 ezer forintért egy hatoldalas dokumentumot készített, mely megállapítja: az ünnepség büdzséje reális és elfogadható.

Az ÁSZ szerint az anyag nem tekinthető szakértői véleménynek, mert az abban foglaltak konkrét mennyiségi mutatókra nem támaszkodnak, jóllehet a szerződések mellékletét képező nagyvonalú költségvetésből konkrét, reálisnak minősíthető következtetést nem is lehet levonni.

Rendszeres költségtúllépés

A jelentésből kiderül az is, hogy a Happy End Kft. - Tóth István Zoltán egy elszólásának megfelelően - húszszázalékos vállalkozói díjért dolgozik, és a tavalyi évben 3.197,2 milliárd forintot utaltak át a cég számlájára. Ebből a két adatból megállapítható, hogy a Fidesz kampánycége tavaly több mint hatszázmillió forinthoz jutott vállakozói díjként. A számvevők megállapították, hogy a Happy End Kft. rendszeresen túllépte az előre kialkudott összeget, a megkötött szerződéseiben ugyanis kikötötték: akár 5-20 százalékkal is eltérhet a végösszeg a tervezetthez képest.

Kideríthetetlen költségek és teljesítések

A számvevők szerint nem deríthető ki, hogy mi alapján jut húszszázalékos vállalkozó díjához a Happy End Kft., mert a tényleges teljesítést igazoló dokumentumokat a számlák mellékleteiként nem nyújtotta be (beszerzések, szolgáltatások felmerülésének igazolásai, szállítólevelek, átvételi elismervények stb.), így azok tényleges mennyisége és értéke nem állapítható meg.

A teljesítések igazolását egyébként majdnem teljes egészében Tóth István Zoltán főosztályvezető által történtek, aki a szerződések megkötésénél az egyik kötelezettségvállaló is. A MeH nem osztja az ÁSZ vélekedését, mert a számvevőknek nyújtott tájékoztatásuk szerint a marketing és a PR szempontok megfelelően lefolytatott monitoring vizsgálatok egyértelműen alátámasztják, hogy a teljesítések megtörténtek.

Egyszerű számla, egyszerű kifizetés

A teljesítés igazolása egy formalevél alapján történt, amely azt tartalmazza, hogy az adott számú számlán leszámlázott szolgáltatást a megrendelő elvégezte, ezért a leszámlázott összeg kifizetése megtörténhet. A teljesítés tényét számvitelileg egyértelműen bizonyító mellékleteke azonban bemutatni nem tudták. A számvevők példaként említik a "10 éve szabadon" című jubileumi rendezvény megszervezése és lebonyolítása a Magyar Állami Operaházban, amelyről többet - a teljesítés helyén és időtartamán (2201. május 1. 17-23 óráig) kívül a szerződés nem tartalmazott.

Az ügyleti díjat 37.165 ezer forintban állapították meg, amelynek költségvetése az operaházi ünnepségből - zenekar 2.875 ezer forint, Operaház-bérlet 3, 750 millió forint, fogadás 5,5 millió, díszlet 2,56 millió, hangosítás 3,750 millió, karmester 280 ezer, műsorvezető 336 ezer, virágdíszítés 360 ezer, cukrászat 380 ezer, ruhatár-felügyelet 380 ezer, színpadműködtetés 1,5 millió, műszak 600 ezer, rendező 750 ezer forint. Az arculati elemek költségvetése két sort tartalmazott: nyomtatott anyagok 3,65 millió, és a TV-film 4,8 millió forint. Mindezekre került a 20 százalékos szervezési díj, amely 6,194 millió forint volt.

Győzött a legdrágább

A számvevők értékelése szerint a kormánytagok szerepléseinek dokumentálására a három ajánlattevő közül a legdrágábbat, az Ezüsthajó Kft.-t választotta a kancellária. A döntést azzal indokolták, hogy a szakmai szempontok fontosabbak az árnál, és a magas színvonalú munka ellentételezi a magasabb költségeket. Az Ezüsthajó Kft. 15 százalékos vállalkozói díjat harcolt ki magának, és rögzítették szerződésében azt is, hogy az igazolt költségeiket megtérítik. Arra vonatkozóan azonban már nem volt semmiféle utalás, hogy az igazolt költség fogalmába mi tartozik bele, milyen nagyságrendű összeg fizethető ki ezen a címen.

Azt is megemlítik az ÁSZ jelentésében, hogy az elkészített filmekért járó díjazás késedelmes megfizetése esetén 20 százalékos éves kamatot köteles fizetni a Fidesz kampányában szintén közreműködő vállalkozásnak. Ellenben az Ezüsthajó nem fizetett egyetlen forintos kamatot sem, amikor el nem készült filmekért vett fel 10,7 millió forintot, és több mint egy évvel később utalta vissza az összeget. Az ügy érdekessége, hogy az el nem készült alkotások teljesítését előzőleg igazolta az Országimázs Központ.

A Miniszterelnöki Hivatal ezekben a napokban készíti el a jelentésben felvetett visszásságok orvoslását szolgáló intézkedési tervet - tudatta megkeresésünkre a kancellária sajtóosztálya.