2024. június 23. 21:00 ÉLŐ
Svájc 1
Németország 0
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 23. 21:00 ÉLŐ
Skócia 0
Magyarország 0

Hegedűs Lóránt tagadja az uszítás vádját

2002.01.18. 12:56
Kihallgatták a közösség elleni izgatás bűncselekményével gyanúsított ifj. Hegedűs Lóránt MIÉP-alelnököt, országgyűlési képviselőt pénteken délelőtt a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatalban. A képviselő nem ismerte el bűnösségét, és kijelentette, panasszal élnek a gyanúsítás ellen.
Ifj. Hegedűs Lóránt szerint csak véleménynyilvánítás alkotmányos jogával élt, amikor képviselői minőségében megírta a kifogásolt cikket a kerületi lapban. Ügyvédje Gulyás Géza szerint védence, mintegy egyórás kihallgatása során, részletes vallomást tett. A védő azon reményének adott hangot, hogy az eljárás nem jut el bírósági szakaszba, miután szerinte a gyanúsítás teljesen alaptalan.

"Ultraliberális hisztériakampány"

A MIÉP-alelnök, református lelkész cikke tavaly augusztus 16-án jelent meg a XVI. kerületi lapban Keresztyén magyar állam címmel. A MIÉP-es honatya nehezen félreérthető utalásokat tett a zsidóságra, amely szerint "a galíciai jöttmentek hada... rágták és rágják szét a hont... A Jordán partja mellől... jönnek megint a Duna partjára... még egyet rúgni a magyarba..." "Hát halld meg, magyar az 1000. keresztyén magyar állami év... egyetlen életre vezető üzenetét: rekeszd ki őket! Mert ha nem teszed, ők teszik meg veled!"

Hegedűs Lóránt mentelmi jogának felfüggesztésekor úgy nyilatkozott: "Bízom benne, hogy az ultraliberális hisztériakampány ellenére pártatlanul ítélik majd meg a XVI. kerületi Ébresztő című újságban megjelent cikkem tartalmát". A Legfőbb Ügyészég közösség elleni izgatás bűncselekményének alapos gyanúja miatt decemberben kezdeményezte az országgyűlésnél ifjabb Hegedűs Lóránt MIÉP-alelnök mentelmi jogának felfüggesztését.

Az Ébresztő felelős szerkesztője ellen is folyik a nyomozás

A képviselőnek a párt XVI. kerületi, Ébresztő című lapjában publikált írása ügyében a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal szeptemberben rendelte el a nyomozást közösség elleni izgatásért. Októberben közösség elleni izgatás alapos gyanújával kihallgatták az Ébresztő felelős szerkesztőjét is.

A kifogásolt írás miatt két magánszemély tett feljelentést. Lendvai Ildikó szocialista országgyűlési képviselő, az MSZP alelnöke pedig levélben fordult Polt Péter legfőbb ügyészhez.

Mint ismeretes az ügyben érintett a Pannon Rádió is, amelyet egymillió forintra bírságolt októberben az Országos Rádió és Televízió Testület, amiért a Budapesten fogható adón elhangzott ifj. Hegedűs Lóránt írása.