Erzsébet
1 °C
4 °C

Felfüggesztett börtönbüntetést kértek ifjabb Hegedűsre

2002.12.04. 13:28
Egy ifjabb Hegedűs Lóránt által írt, és a párt Ébresztő című XVI. kerületi lapjában tavaly megjelent írás miatt közösség elleni izgatással vádolt ifjabb Hegedűs Lórántra felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását kérte az ügyész.
Felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását kérte az ügyész ifjabb Hegedűs Lórántnak, a MIÉP alelnökének büntetőperében a Fővárosi Bíróságon (FB) szerdán. Egy Ifjabb Hegedűs Lóránt által írt, és a párt Ébresztő című XVI. kerületi lapjában tavaly megjelent írás miatt közösség elleni izgatás a vád.

A védelem felmentést indítványozott

A vádbeszéd szerint a társadalom egy csoportja elleni gyűlöletkeltésre irányul, aktív tevékenységre uszít a cikk, amelyben szerepel többek között a "galíciai jöttmentek hada" és a "Rekeszd ki őket! mert ha nem teszed meg ők teszik meg veled!" megfogalmazás. Ifjabb Hegedűs Lóránt a szerdán kezdődött büntetőperben tagadta bűnösségét. A védelem egyrészt bűncselekmény hiányában felmentést indítványozott, másrészt pedig az eljárás megszüntetését kérte, mivel a vádlott a cikk írásakor a MIÉP országgyűlési képviselője volt, és a törvény szerint ebbéli minőségében nem lehet véleménynyilvánítását korlátozni.

Keresztyén Magyar Állam

Mint megírtuk, a MIÉP XVI. kerületi szervezeti lapjában, az Ébresztőben megjelent tavaly augusztusi írásban Hegedűs a zsidóság kirekesztése mellett érvelt. A Keresztyén Magyar Állam című cikk nyomán több mint 40 feljelentést tettek. A felperesek elsőrendű alperesként nevezte meg a MIÉP-et azzal, hogy a kifogásolt cikket a párt XVI. kerületi lapjában, a párt alelnöke írta és utóbb védelmébe vette a párt elnöke, Csurka István is.

Az írás nyomán indított magánjogi eljárást a Pesti Központi Kerületi Bíróság formai okokra hivatkozva elutasította. Székely Gábor, Budapest egykori alpolgármestere annak megállapítását kérte, hogy őt - a magyarországi zsidó közösség tagjaként -megsértette a MIÉP alelnöke.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?