Eufrozina, Kende
11 °C
26 °C

Elvették Csillebércet az Úttörőszövetségtől

2004.02.25. 13:22
Újra állami tulajdonba helyezte a csillebérci gyermektábort a Fővárosi Bíróság. A testület első fokú ítélete nem létezőnek nyilvánította a KISZ, a Demisz és az Úttörőszövetség között létrejött ajándékozási szerződést. A Fidesz szerint az a történelmi helyzet állt elő, hogy ugyanaz a Gyurcsány Ferenc rendelkezhet Csillebérccel sportminiszterként, aki KISZ-vezérként elajándékozta azt az úttörőknek.
Nem létezőnek nyilvánította a csillebérci gyermektábor elajándékozásáról szóló 1989-es szerződést a Fővárosi Bíróság szerdán kihirdetett elsőfokú ítéletében, így az ingatlan az úttörőszövetségtől visszakerül a magyar államhoz.

Még az Orbán-kormány tett feljelentést

A csillebérci gyermektábor ügyében, még az Orbán-kormány idején, 2000 nyarán nyújtott be felperesként keresetet a magyar állam nevében eljáró Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI), illetve az Ifjúsági és Sportminisztérium a Magyar Úttörők Szövetsége ellen.

A polgári perben azt kérték a bíróságtól, mondja ki a nagy értékű, mintegy félszáz hektáros XII. kerületi ingatlanról szóló, 15 évvel ezelőtt a KISZ, a Demisz, illetve Magyar Úttörők Szövetsége között létrejött ajándékozási szerződés érvénytelenségét, és döntsön a szerződéskötést megelőző állapot helyreállításáról.

Az úttörők peren kívüli egyeszéget akartak

A bírósági eljárás folyamán, már a 2002-es kormányváltást követően, Rácz Péter, az úttörőszövetség elnöke peren kívüli egyezséget kívánt kötni, ám a felperes ettől elzárkózott. 2002 szeptemberében Jánosi György, akkori sportminiszter úgy nyilatkozott: a tárca jogtiszta helyzetet akar. A Fővárosi Bíróság szerdán kihirdetett nem jogerős ítéletében helyt adott a KVI keresetének.

Az ítélet szóbeli indoklása szerint a bíróságnak azt kellett vizsgálnia: érvényes, azaz a jogszabályoknak megfelelő volt-e az a szerződés, amelyben a KISZ a csillebérci gyermektábort a MÚSZ-nak ajándékozta 1989. június 27-én. Az ingatlan átadásáról két szerződés is készült, az egyik a KISZ, a másik Demisz pecsétjével.

Akkor szerződött a KISZ? Amikor már nem létezet

A bíróság úgy határozott, hogy a szerződés nem felel meg a törvényi előírásoknak - a két fél egybehangzó akarat-nyilvánításának -, mert a KISZ az adásvételkor már jogilag nem létezett, így nem is tehetett érvényes jognyilatkozatot. A KISZ ugyanis 1989 április 22-23-i ülésén kimondta megszűnését, egyúttal a Demisz megalakulását. A szervezet a meglévő vagyona felett rendelkezhetett volna, de ezt nem tette meg megszűnése kimondásakor.

Az eredeti állapotot kell helyreállítani

A bíróság szerint a KISZ megszűnéséről szóló határozatot senki nem támadta meg, így a szervezet megszűnt, amint ez a határozat hatályosult. Utódszervezetéről pedig nem dönthetett áprilisi kongresszusán a szervezet. A területnek a magyar állam volt a tulajdonosa, KISZ csak kezelője volt az úttörőtábornak. A bíróság rendelkezett az eredeti állapot helyreállításáról, így az elsőfokú ítélet jogerőre emelkedése után megkeresi a földhivatalt, hogy törölje az úttörőszövetség tulajdonjogát. Az ISM, mint másodrendű felperes a terület birtokba adását kérte, ezt azonban a bíróság hétfői határozatában elutasította.

Fellebbeznek az úttörők

Rácz Péter, a Magyar Úttörők Szövetségének elnöke az Indexnek úgy nyilatkozott: mindenek előtt meg kívánják várni az elsőfokú döntés írásbeli indokolását. Rácz szerint ugyanis a szóbeli indoklás nem tért ki számos fontos részletkérdésre. A főúttörő biztos abban, hogy fellebbezéssel élnek a döntés ellen, a bíróság határozatát azonban az írásbeli ítélet előtt részletesen nem kívánta kommentálni.

Rogán: Újra Gyurcsány dönthet Csillebérc sorsáról
A Fidesz elvárja, hogy ha a csillebérci volt gyermektábor ismét visszakerül a magyar állam birtokába, akkor ne privatizálják, hanem az eredeti célnak megfelelően hasznosítsák - mondta Rogán Antal szerdán az MTI-nek.

Rogán Antal szerint történelmi helyzet állt elő: "amikor 1989-ben ezt az ingatlant a KISZ, egyébként törvénytelenül, kiprivatizálta a Magyar Úttörők Szövetségének, a KISZ KB titkárát Gyurcsány Ferencnek hívták". Hozzátette, most ismét Gyurcsány Ferenc dönthet az ingatlan sorsáról, hiszen ő az ifjúsági tárca vezetője.

A Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium meggyőződése, hogy a jövőben is ifjúsági táboroztatás céljára kell használni a csillebérci gyermektábort - közölte a tárca sajtófőnöke az MTI-vel szerdán. Szigetvári Viktor elmondta: a fideszes reagálást személyeskedésnek nevezte. Sajnálatos, hogy Rogán Antal fideszes képviselőnek az "egyébként örömteli" elsőfokú, nem jogerős bírósági ítéletről is a személyeskedés jut az eszébe - jelentette ki. Az ítélet jogerőre emelkedése esetén az ingatlan a felperes Kincstári Vagyonigazgatóság tulajdonába kerül - mondta Szigetvári Viktor.