Klaudia
-3 °C
3 °C

Csak a főfalak maradhatnak

2001.07.25. 15:45
Nem nyilvánította életveszélyessé a Heim Pál Gyermekkórház "C" épületét a most elkészült statikai vélemény, de leszögezi: a felújítást azonnal el kell kezdeni. A vélemény szerint ez úgy lenne a leggazdaságosabb, ha a főfalakon kívül mindent lerombolnának. A kórház számításai szerint a korszerűsítés költsége elérheti a négymilliárd forintot. Az intézmény fenntartója, a Fővárosi Önkormányzat egyelőre csupán értékeli a kórház által végzett vizsgálatokat, és később dönt arról: mennyit és mikor áldoz a patinás kórház felújítására.

A napokban készült el a Heim Pál Gyermekkórház "C" épületéről készült állapot-meghatározó statikai szakvélemény, amely megállapítja: a részleg nem életveszélyes, de a felújítási munkálatokat azonnal meg kell kezdeni. A Pozsgai István nevével fémjelzett, a kórház kérésére elvégzett vizsgálat leszögezi: a felújítási munkákat úgy lenne célszerű elvégezni, ha a főfalakon kívül mindent lerombolnának. A vizsgálat egyelőre nem igazolta azokat a néhány hete megjelent sajtóhíreket, hogy az épülettömb osztályait el kell költöztetni.

Erre számítottak

Smrcz Ervin, a kórház főigazgatója - bevallása szerint - számított erre az eredményre, hiszen az épület felújítását már egy 1976-os fővárosi rendelet is sürgette. A főigazgató elmondta: a kórház által kalkulált költségvetés 3,5 - 4 milliárd forintban állapítja meg a munkálatok költségeinek végösszegét. Ez a költségvetés azonban úgy számol, hogy az új épületben egy sor olyan műtőt, osztályt is létrehoznak, amely megdrágítja a beruházást, viszont hosszabb távon, nagyobb betegforgalom mellett csökkenti a működési költségeket.

Nem ők az elsők

Király Klára, a Fővárosi Önkormányzat Egészségügyi Ügyosztályának vezető-helyettese nem kívánta kommentálni a számításokat. A főváros a kórház által elvégzett vizsgálat után szemlét tartott, és most folyik az eredmények értékelése. Ettől függ, hogy az önkormányzat kér-e saját szakvéleményt, valamint ez határozza meg a kórház és a főváros közti tárgyalások tartalmát is.
- Keressük a megoldásokat, hogy minél gyorsabb, és minél jobb feltételek szerint végezzük el a szükséges munkákat - mondta Király, majd kérdésünkre hozzátette: egyelőre előkészítés alatt áll a kórház állapotáról és a teendőkről szóló tervezet, amelyet a fővárosi közgyűlés elé kívánnak terjeszteni. Smrcz Ervin ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az utóbbi években többször megkeresték az önkormányzatot, "de ott mindig azt a választ kaptunk, hogy nem mi vagyunk az elsők."

A főváros szíve

A főigazgató utalt rá, hogy az Egészségügyi Minisztériumtól (EüM) valamint több pártpolitikustól is kapott "elvi támogatást", de ennek ellenére zátonyra futnak az elképzelések. Eke Károly, az EüM sajtófőnöke az Indexnek elmondta, hogy a minisztérium a napokban írja ki a kórházak felújítására vonatkozó pályázatát, amelyre a Heim Pál Gyerekkórház is beadhatja saját pályamunkáját. Eke megjegyezte, hogy a minisztérium "az ország összes kórházának szívén viseli a sorsát, de a Heim Pál Gyerekkórház sorsát elsősorban a fővárosnak kell a szívén viselnie".

95 éves épület

Az ominózus "C" épületet kórházi források szerint 1906-ban építették. Jelenleg hét osztály található benne: az urológia, hematológia, gasztro-enterológia, belgyógyászat, szemészet, ortopédia valamint a neurológia is itt kapott helyet. A gyerekkórház kétszáz ágyas épülettömbjében átlagban 160-170 beteget ápolnak. A kórház egy másik épülettömbjét 1993-ban már bezárták, ami azóta is kihasználatlanul enyészik.