Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Vita az önkormányzati választásokról

2002.06.18. 07:57
A kormánypártok szerint október 13-án lenne helyes megrendezni az önkormányzati választásokat, az ellenzék a két héttel későbbi időpontot favorizálja. A Fidesz ünnepelne is a két forduló között, az MSZP szerint nem helyes az október 23-hoz közeli időpont.
Az MSZP és az SZDSZ október 13-át, a Fidesz és az MDF viszont október 27-ét javasolja az önkormányzati választások időpontjának - derült ki a Mádl Ferenc köztársasági elnöknél folytatott megbeszélést követő pártelnöki nyilatkozatokból hétfőn, Budapesten.

Más időpont kizárva

Kovács László, az MSZP elnöke leszögezte: a négy októberi vasárnap közül csak október 13-át tartják alkalmasnak. Kifejtette, hogy október 6-a, az aradi vértanúk napja eleve nem jöhet számításba, október 20-a és 27-e pedig túl közel esik a nemzeti ünnephez, október 23-hoz.

Mint mondta, el szeretnék kerülni, hogy az esetleg kiélezett választási kampány kedvezőtlenül befolyásolja az október 23-i méltó megemlékezést. Jelezte, hogy azt sem szeretnék, ha a múlt évihez hasonló atrocitások, az ünnephez méltatlan megnyilatkozások kedvezőtlen hatást gyakorolnának a választási kampányra.

A múlt példája

Az ellenzéki kifogásokra reagálva a szocialista pártelnök emlékeztetett arra, hogy 1998-ban október 18-án voltak az önkormányzati választások és akkor is sikerült a jelöléseket minden gond nélkül megoldani.

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke szintén az október 13-i választás mellett érvelt, jelezve: négy évvel ezelőtt sem jelentett problémát az ajánlások összegyűjtése.

- Az október 13-i időpont azt jelenti, hogy az új önkormányzatoknak, illetve polgármestereknek kellő idejük marad a költségvetés elkészítésére és időben történő benyújtásra - mondta.

A civil szervezetek érdeke is a későbbi időpont

Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke azt hangsúlyozta: ha október 27-én lenne a választás, akkor a jelöltállításnak - a választási eljárási törvény alapján - augusztus 24-én kell megkezdődnie.

- Még ez is beleér a nyári szabadságok időtartamába - vélekedett. Mint mondta, a későbbi időpont a civil szervezetek érdekeit is szolgálja. Azzal a szocialista érveléssel kapcsolatban, hogy ha a választások október 27-re esnének, akkor az október 23-i nemzeti ünnep a kampány részévé válna, a Fidesz elnöke emlékeztetett arra: tavasszal a húsvét sem politizálódott át.

Pokorni: az MSZP fél október 23-tól

- Az a félelem, amit a szocialisták október 23-val szemben megfogalmaznak, sokkal inkább róluk szól, mint a valóságról - tette hozzá.

Pokorni Zoltán úgy látja: a korábbi időpont szorgalmazásával a kormányoldal igyekszik elkerülni, hogy a választások előtt megkezdődjön a jövő évi költségvetés vitája.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke megerősítette, hogy a Magyar Demokrata Fórum is a későbbi időpontot tartja megfelelőnek. Leszögezte ugyanakkor, hogy az önkormányzati választások időpontjának kijelölése a köztársasági elnök joga és felelőssége. Mint mondta: az államfő július közepéig minden bizonnyal meghozza döntését, amelyet a pártok elfognak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?