Alfréd
-3 °C
3 °C

Közel háromezer dokumentumot töltöttek le a szocialistáktól

2006.02.14. 12:32
A rendőrség az MSZP kampányanyagainak elkészítésével megbízott cég feljelentése miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes után. Az MSZP szerint tucatnyi szocialista képviselő kampánytervéhez jutott hozzá a Fidesz, miután az ellenzéki párt szerveréről behatoltak a kormánypárt kampányanyagait tároló szerverre.

A II. kerületi rendőrkapitányság ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el, miután betörtek az MSZP kampányanyagait tároló szerverre. A feljelentést az MSZP anyagainak elkészítésével megbízott Relatív Kft. tette. A rendőrök informatikai, számítástechnikai szakértők segítségével próbálják felderíteni a jelszóval védett MSZP-s tartalmak illetéktelen letöltésének hátterét.

Hekkszótár

Hekker - számítógépes rendszerekbe kódtöréssel behatoló illetéktelen. A hekkerromantika képviselői szerint a hekker nem rosszszándékú, alapvetően a rendszer biztonsági réseire hívja fel a figyelmet, célja pedig nem az anyagi haszonszerzés, hanem a hírnév növelése. Cikkünkben általános értelemben, számítógépes bűnözőként használjuk.
Krekker - ua. mint a hekker, csak gonosz. Célja a haszonszerzés, károkozás. A hekkertársadalom páriája
deface - az oldalfeltörésnek az a fajtája, amikor a hekker adatokat nem szerez meg, csak átállítja az oldal megjelenését. A hekkek többsége sima deface, amivel a hekker saját hírnevét növeli. De deface az is, ha egy weboldalt átirányítanak egy másik címre.
phishing - Adatlopás. A számítógépes bűncselekmény megtestesítője. Az illetéktelen behatoló - hekker, vagy a romantikusok kedvéért krekker - segédprogramokkal, forgalomfigyeléssel ellpoja egy oldal látogatóinak személyes adatait - jelszavait, hitelkártyaadatait -, amiket aztán haszonszerzés céljából fel is használ.
DoS - Denial of Service, túlterheléses támadás. A deface mellett a legelterjedtebb támadási forma. A kiszemelt célszervert lekérdezések sokaságával bombázza a támadó, ami így túlterheltség miatt egy idő után leáll. Az egyik legegyszerűbben kivitelezhető, azonnali károkat okozó támadástípus.

Nem tudni, kiket hallgatnak meg

A következő napokban minden szóba jöhető tanút meghallgatnak, vizsgálni kezdik a jelszó kiszivárgásának körülményeit is, mondta el az Indexnek Schőn Péter a BRFK szóvivője. Azt egyelőre nem közli a rendőrség, hogy pontosan kiket terveznek meghallgatni.

A Népszabadság úgy tudja, hogy egy XXII. kerületi betörés során ellopott számítógép is tárolta az MSZP-s szerver eléréséhez szükséges jelszót, a rendőrség azonban egyelőre nem kötötte össze a két ügyet, két külön eljárás van, tudtuk meg a szóvivőtől.

Kiknek lopták el az anyagait?

Hiller István MSZP-elnök szerint "2912 dokumentum tűnt el". Az MSZP honlapján megjelent néhány politikus neve azok közül, akiknek a kampányanyagait letöltötték.

Szili Katalin házelnök, Lendvai Ildikó frakcióvezető, Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese, Juhász Ferenc, az MSZP alelnöke, honvédelmi miniszter, Lamperth Mónika belügyminiszter, Veres János pénzügyminiszter, Toller László Pécs polgármestere, Botka László, Szeged polgármestere, Balogh József, Győr polgármestere, Molnár Gyula, a szocialista párt budapesti elnöke, a XI. kerület polgármestere, Újhelyi István, az MSZP alelnöke, Szanyi Tibor, Burány Sándor, Sós Tamás, Kovács Tibor, Káli Sándor.

Ki nyúlt kitől?

A Fidesz internetszerkesztősége hétfőn beismerte, hogy "nyilvános fórumokon" szerzett felhasználónévvel (mszp) és jelszóval (pirosvirág) "meglátogatta" az oldalt.

A Relatív Kft. - a párt kampánykiadványait tároló - ftp-szerverére a letöltési naplóban rögzített adatok szerint a server.fidesz.hu gépről léptek be, és onnan töltötték le a gyártás-előkészítésre elhelyezett anyagokat.

A botrány azután tört ki, hogy pénteken a Magyar Nemzet - szokásától eltérően - színes oldalakon mutatta be Hiller István szocialista pártelnök kampányanyagait. Rövid kommentárjában a lap megemlítette, hogy a szórólap-, plakát- és pólóterveken jól látható, amint az MSZP a Fidesztől nyúlja szlogeneit.

A Btk. büntetni rendeli
Számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekménynek (300/C. § (1) nevezi a Büntető törvényköny azt, amikor valaki számítástechnikai rendszerbe a számítástechnikai rendszer védelmét szolgáló intézkedés megsértésével vagy kijátszásával jogosulatlanul belép, vagy a belépési jogosultsága kereteit túllépve, illetőleg azt megsértve bent marad, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.