Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hétmilliárdba kerülhet a harci helikopterek modernizációja

2002.12.18. 07:36
Több mint hétmilliárd forintba kerülhet a Magyar Honvédség negyvenkilenc MI-24-es gépének felújítása - írja a Magyar Hírlap. Korábban úgy volt, hogy a négy visegrádi ország közösen újítja fel gépparkját, a lengyelek azonban pénz hiányában kihátrálhatnak a megállapodásból.
A visegrádi országok védelmi miniszterei a nyáron Pöstyénben állapodtak meg arról, hogy közösen modernizálják a kávédarálónak csúfolt MI-24-es helikoptereket, amelyek élettartamát így harminc-harmincöt évre terjeszthették volna ki. A Magyar Hírlap úgy tudja: a munka legnagyobb részét a lengyelek vállalták, ám a varsói költségvetés nem tudja állni a több milliárd forintos beruházást.

A lengyelek mindazonáltal hivatalosan még nem mondták fel a szerződést. Amennyiben ez mégis bekövetkezik, akkor Csehországnak, Lengyelországnak, Magyarországnak és Szlovákiának egyedül kell megoldania a repülőgépek modernizálását.

A magyar MI-24-esek fele működésképtelen a Magyar Hírlap szerint. A NATO békefenntartó műveleteiben való részvételnél ugyanakkor helikopterekre is szükség van. A lap által megkérdezett szakértő 140-145 millió forintra taksálta egy gép felújításának költségét. A magyar helikopterpark negyvenkilenc darabos, így több mint hétmilliárd forintba kerülne a rekonstrukció.