Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Ingyenes jogi képviselőt a hanyag ügyvéd helyett

2004.07.13. 14:24
Sérti a jogegyenlőség elvét, hogy a kispénzű gyanúsítottak nem tudják megfizetni a jó ügyvédeket, és a hivatalból kirendelt védők sokszor elhanyagolják az ügyüket. Ezért a Helsinki Bizottság és a rendőrség kedden megállapodást kötött arról, hogy a rászoruló gyanúsítottaknak, Budapest egyes kerületeiben a társadalmi szervezet küld ügyvédet, aki helyett akár új szakembert is lehet kérni. A kétéves program 550 ezer eurós költségének jelentős részét a holland állam állja.
Szeptembertől egyes kapitányságokon és büntetés-végrehajtási intézményekben a rendőrök kötelesek lesznek értesíteni az emberi jogok védelmével foglalkozó Helsinki Bizottság (HB) éjjel-nappali szolgálatát, ha felmerül, hogy a gyanúsított nem képes megfizetni magának az ügyvédet. Ezután a HB által megbízott jogászok közül jelölik ki neki a védőt, de ha az "ügyfélnek" panasza van az ügyvéd személyével kapcsolatban, új szakembert kaphat. Gergényi Péter rendőr-főkapitány és Kőszeg Ferenc, a HB elnöke kedden a Budapesti Rendőr-főkapitányságon írta alá az erről szóló megállapodást.

Sérül a jogegyenlőség elve

Gönczöl Katalin, az emberi jogok akkori országgyűlési biztosa 1996-ban rámutatott, hogy a kispénzűek kevésbé hatékonyan szereznek jogorvoslatot, mint azok, akik jó ügyvédet tudnak fizetni, és ez ellenkezik a jogegyenlőség elvével. Statisztikák szerint, mondta Kőszeg, a gyanúsítottak kevesebb mint 50 százaléka tudja maga megbízni az ügyvédjét, a kirendelt védők pedig sok esetben hónapokig sem foglalkoznak védencükkel. Gergényi fontosnak látta megjegyezni, hogy a kirendelt védők nagy többsége azért tisztességesen látja el feladatát.

Így született meg hosszú egyeztetések után a holland igazságügyi minisztérium támogatásával a megállapodás, amelynek értelmében a VI-VII., illetve a VIII. kerületi rendőrkapitányságokon és a Gyorskocsi utcai büntetés-végrehajtási intézményben a rendőrök kötelesek értesíteni a HB huszonnégy órás ügyeletét, ha új őrizetes érkezik. A HB ügyvédje, akinek a tevékenységét külön kuratórium ellenőrzi, néhány órán belül felkeresi a védencet, aki - ha a későbbiekben panasza van - másik védőt is választhat.

Az ügyfél anyagi helyzetét úgy térképezik fel, hogy ún. rászorultsági nyilatkozatot töltetnek ki vele. Ha jövedelme nem éri el a Központi Statisztikai Hivatal által megállapított, ötvenötezer forintos létminimumot, a HB látja el jogi képviseletét. A HB felhívására jelentkező harminckilenc ügyvéddel szerdán írják alá a megbízási szerződést. Óradíjuk a kirendelt védők szokásos tarifájának két és félszerese, ötezer forint, ami még mindig jóval kevesebb a magánügyvédek díjánál. "Ez egy két évig tartó modellkísérlet" - mondta Kőszeg a kezdeményezésről, amelynek ötszázötvenezer eurós költségeit nagyrészt a Holland Királyság állja.

A dolog szépséghibája

A megállapodás nem érinti a felsorolt intézményeken kívül regisztrált gyanúsítottakat, és védelmüket az idő- és a pénzkeret szigorúsága miatt csak első fokig tudják ellátni a HB által megbízott ügyvédek. "Ez sajnos a gyengéje a programunknak" - mondta Kőszeg Ferenc.

Az Index kérdésére a HB elnöke elmondta, a rendőrség és a bizottság között egyelőre nem körvonalazódik olyan típusú megállapodás, mely a rendőri túlkapásokkal kapcsolatos ügyek hatékonyabb felderítését szolgálná. "Ezekkel az esetekkel az a legnagyobb probléma, hogy nem lehet őket bebizonyítani. Nem állíthatunk aktivistát minden járőr mellé."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!