Judit
3 °C
7 °C

Kiválasztották a főpolgármester-helyetteseket

2002.11.28. 13:03
A Fővárosi Közgyűlés öt főpolgármester-helyettest választott csütörtökön. Atkári János marad Demszky jobbkeze, de cserébe a szocialista Bakonyi Tibor lett az európai integrációs helyettes.
Öt főpolgármester-helyettest választott csütörtökön titkos szavazással a Fővárosi Közgyűlés. Minimálisan 34 szavazat kellett a jelöltek megválasztásához. Az MSZP-SZDSZ koalíciónak mind a 41 képviselője részt vett a szavazásban.

Atkári János (SZDSZ) pénzügyi helyettesre 41-en, Bakonyi Tibor (MSZP) európai integrációs helyettességére 40-en, Schiffer János (MSZP) kulturális és oktatási helyettesre 39-en, Szolnoki Andrea (SZDSZ) egészségügyi és szociálpolitikai helyettesre 43-an, Vajda Pál (MSZP) városüzemeltetési helyettesre 40-en voksoltak.

Mint arról korábban beszámoltunk, a szocialista frakció igyekezett megakadályozni, hogy a fővárosi gazdasági ügyeiért felelős Atkári János maradjon Demszky Gábor első számú helyettese. Végül az MSZP egy kompromisszumos megoldás részeként beleegyezett Atkári jelölésébe. Cserében az SZDSZ elfogadta, hogy Bakonyi Tibor legyen az európai integrációs helyettes.

Külső delegáltak

A koalíciós szerződés alapján a közgyűlés, a legutóbbi ülésén elfogadott döntését megváltoztatva, hozzájárult ahhoz, hogy Székely Gábor nem képviselőként, hanem az SZDSZ külső delegáltjaként a tulajdonosi bizottság alelnöke legyen. A MIÉP-esek és az MDF-esek kifogásolták, hogy emiatt sérül a 12 éve kialakult elv és gyakorlat. Szerintük e stratégiai jelentőségű bizottságban, amely esetenként 500 millió forint sorsáról dönt, nem célszerű külső delegáltak részvétele.

A közgyűlés döntött több más külső szakértőként tevékenykedő bizottsági tagról is. Egyebek közt arról is, hogy Ráday Mihály, az SZDSZ korábbi képviselője az MSZP delegáltjaként a várostervezési bizottság tagja lett.

Még a napirendi vita során a közgyűlés a szocialista Grosser János indítványára, az MSZP-s és az SZDSZ-es képviselők szavazatival úgy döntött, hogy nem veszi napirendjére Deutsch Tamás indítványát.

Fővárosbarátabb költségvetést akarnak

A Fidesz-MKDSZ frakció vezetője a jövő évi állami költségvetés-tervezetének fővárosbarátabb módosítására közös fellépést szorgalmazott a koalíciós és az ellenzéki képviselők, valamint a kerületek részéről.

A BRFK elmúlt négyévi tevékenységéről szóló beszámoló vitájában Demszky Gábor elmondta, hogy a rendőrségnek az önkormányzat jelentős anyagi és erkölcsi támogatásával sikerült több, az embereket erősen foglalkoztató bűncselekményt visszaszorítania. A főpolgármester ugyanakkor leszögezte, hogy a budapestiek ennél lényegesen jobb eredményt várnak.

Mint mondta, a főváros a jövőben a hibákat és a hiányosságokat célzott programokkal, a rendőrség elé állított elvárásokkal és az ehhez biztosított pénzügyi forrásokkal kívánja minimalizálni.

Demszky Gábor kitért arra, hogy a főváros a BRFK-val kötendő közszolgálati szerződésében rögzítette elvárásait, köztük azt, hogy a rendőrség fokozott ellenőrzésekkel tartassa be a közlekedési szabályokat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?