Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Október 20-án lesz az önkormányzati választás

2002.07.12. 14:23
A köztársasági elnök október 20-ra tűzte ki az önkormányzati választásokat. A kormánypártok szerint október 13-a lett volna az ideális időpont. Mádl Ferenc azzal indokolt a korai bejelentést, hogy el akarja kerülni a találgatásokat.
Mádl Ferenc köztársasági elnök az alkotmányban foglalt jogkörénél fogva 2002. október 20-ra, vasárnapra tűzte ki a helyi önkormányzati választásokat - tudatta az államfő sajtóirodája pénteken közleményben az MTI-vel.

Nem lesz találgatás

A tájékoztatás szerint a köztársasági elnök a korai bejelentéssel el akarja kerülni az időponttal kapcsolatos találgatásokat, másrészt lehetőséget kíván teremteni a jelölteknek és a választás megszervezésében résztvevőknek arra, hogy időben megkezdhessék a felkészülést.

Mádl Ferenc arra kéri a választáson induló jelölteket és a pártokat, hogy higgadt, kulturált, a konkrét programokra koncentráló kampányt folytassanak, és mindent tegyenek meg azért, hogy a választás tisztaságához ne férhessen kétség.

A kormánypártoknak megfelel

Természetesen tudomásul vesszük a köztársasági elnök úr által kijelölt időpontot, mert úgy gondoljuk, hogy nem a választások napja, hanem a választók értékelése az egyes politikai pártok teljesítményéről dönti el a választások eredményét - reagált Lendvai Ildikó, az MSZP alelnöke arra, hogy Mádl Ferenc október 20-ra tűzte ki a helyi önkormányzati választásokat. A kormánypárti politikus ugyanakkor úgy vélekedett, hogy az október 23-i megemlékezések miatt a választók szempontjából előnyösebb lett volna az általuk javasolt, egy héttel korábbi időpont.

Az SZDSZ számára is elfogadható az időpont. Kuncze Gábor pártelnök leszögezte: megfogadják az államfő intelmét, ami a higgadt kultúrált kampányra vonatkozik. Mi biztos, hogy nem fogjuk a szavazatok újraszámlálását követelni - tette hozzá.

MDF tiszteletben tartja

A Magyar Demokrata Fórum tiszteletben tartja a köztársasági elnök döntését - reagált Dávid Ibolya, az MDF. A politikus hozzátette: a parlamenti pártok véleményének kikérése után a köztársasági elnök saját jogkörében hozta meg döntését. Dávid Ibolya emlékeztetett arra, hogy a köztársasági elnökkel folytatott megbeszélésen azt az álláspontot képviselte, hogy az önkormányzati választásokra való felkészülés szempontjából nem az október eleji, hanem későbbi időpont lenne a megfelelő. Korábbi igények

A kormánypártok korábban azt hangoztatták, hogy szerintük október 13-án lenne helyes megrendezni az önkormányzati választásokat, az ellenzék a két héttel későbbi időpontot favorizálta. Az MSZP-s politikusok akkor azt közölték, szerintük nem helyes az október 23-hoz közeli időpont.