Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Október 20-án lesz az önkormányzati választás

2002.07.12. 14:23
A köztársasági elnök október 20-ra tűzte ki az önkormányzati választásokat. A kormánypártok szerint október 13-a lett volna az ideális időpont. Mádl Ferenc azzal indokolt a korai bejelentést, hogy el akarja kerülni a találgatásokat.
Mádl Ferenc köztársasági elnök az alkotmányban foglalt jogkörénél fogva 2002. október 20-ra, vasárnapra tűzte ki a helyi önkormányzati választásokat - tudatta az államfő sajtóirodája pénteken közleményben az MTI-vel.

Nem lesz találgatás

A tájékoztatás szerint a köztársasági elnök a korai bejelentéssel el akarja kerülni az időponttal kapcsolatos találgatásokat, másrészt lehetőséget kíván teremteni a jelölteknek és a választás megszervezésében résztvevőknek arra, hogy időben megkezdhessék a felkészülést.

Mádl Ferenc arra kéri a választáson induló jelölteket és a pártokat, hogy higgadt, kulturált, a konkrét programokra koncentráló kampányt folytassanak, és mindent tegyenek meg azért, hogy a választás tisztaságához ne férhessen kétség.

A kormánypártoknak megfelel

Természetesen tudomásul vesszük a köztársasági elnök úr által kijelölt időpontot, mert úgy gondoljuk, hogy nem a választások napja, hanem a választók értékelése az egyes politikai pártok teljesítményéről dönti el a választások eredményét - reagált Lendvai Ildikó, az MSZP alelnöke arra, hogy Mádl Ferenc október 20-ra tűzte ki a helyi önkormányzati választásokat. A kormánypárti politikus ugyanakkor úgy vélekedett, hogy az október 23-i megemlékezések miatt a választók szempontjából előnyösebb lett volna az általuk javasolt, egy héttel korábbi időpont.

Az SZDSZ számára is elfogadható az időpont. Kuncze Gábor pártelnök leszögezte: megfogadják az államfő intelmét, ami a higgadt kultúrált kampányra vonatkozik. Mi biztos, hogy nem fogjuk a szavazatok újraszámlálását követelni - tette hozzá.

MDF tiszteletben tartja

A Magyar Demokrata Fórum tiszteletben tartja a köztársasági elnök döntését - reagált Dávid Ibolya, az MDF. A politikus hozzátette: a parlamenti pártok véleményének kikérése után a köztársasági elnök saját jogkörében hozta meg döntését. Dávid Ibolya emlékeztetett arra, hogy a köztársasági elnökkel folytatott megbeszélésen azt az álláspontot képviselte, hogy az önkormányzati választásokra való felkészülés szempontjából nem az október eleji, hanem későbbi időpont lenne a megfelelő. Korábbi igények

A kormánypártok korábban azt hangoztatták, hogy szerintük október 13-án lenne helyes megrendezni az önkormányzati választásokat, az ellenzék a két héttel későbbi időpontot favorizálta. Az MSZP-s politikusok akkor azt közölték, szerintük nem helyes az október 23-hoz közeli időpont.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!