Ödön
1 °C
11 °C

Helyhiány a Felvonulási téren

Szűk lett a hely a Felvonulási téren: az állami beruházásban készülő '56-os emlékmű építési területe miatt alig marad hely az évente visszatérő programoknak. Az eredeti térfoglalásuknál messze túlterjeszkedő emlékműveseknek újra összébb kell húzódzkodniuk, különben nem fér el a szokásos plakátkiállítás és a borfesztivál.

Augusztusban három nagy területigénylőnek is osztoznia kell a Felvonulási téren, ezért a főváros egyeztetésre hívta össze a rendezvényszervezőket. Az elsőbbség az '56-os emlékmű építéséé, a többieknek meg kell állapodniuk.

Nagyobb helyet foglalnak

Az Index információi szerint az eredetileg kért terület őt-hatszorosán folynak az 1956-os központi emlékmű építési munkálatai a Regnum Marianum emlékhelye és az időkerék között. Az egykori Sztálin-szobor helyére álmodott ék alakú térplasztikán sajtóinformációk szerint csúcsidőben 50-en dolgoznak majd, és további száz ember vesz részt a fémszerkezetek elkészítéséhez szükséges műhelymunkákban.

A 900 millió forintos költségvetési keretből finanszírozott építkezés egy hónapja kezdődött, és az utóbbi napokban már egy 150 méter hosszú és legalább olyan széles részt kerített le a térből a kivitelező. A Honvédelmi Minisztérium tulajdonában lévő HM Ei Zrt. által elfoglalt területre azonban bejelentkeztek az évente visszatérő nyári programok szervezői is. A nyári plakátkiállítás is egy 20 méteres sávot szeretne, ugyanakkor a szokásos borfesztivál is területet akar pavilonjainak.

A legfontosabb az emlékmű elkészülte

Horváth Sándor, a Főpolgármesteri Hivatal közterületi alosztályának vezetője az Index érdeklődésére elmondta, hogy az önkormányzatnak az a legfontosabb, hogy elkészüljön az 56-os emlékmű. A főváros által egyébként támogatott más programok ezt figyelembe véve bonyolíthatók le. Ezért nemrégiben összehívtak egy tanácskozást, és arra kérték a különböző rendezvények szervezőit, hogy állapodjanak meg egymással a közterületek hasznosításáról (akkor úgy tűnt, hogy a résztvevők ezt el is fogadták). Ha sikerül egyezségre jutniuk a szervezőknek, a főváros engedélyezni fogja a programokat, de az október 23-ai ünnepségek méltó lebonyolítása a legfontosabb, hangsúlyozta az alosztályvezető.

A főberuházó, a MeH szerint nem lehet gond a rendezvényekkel. Szajda Szilárd szerint az építkezés határai ide-oda mozgathatók. A kancellária főosztályvezetője az Indexnek azt mondta, hogy a kivitelező igény szerint változtathat az elfoglalt területen, nem volt gond a nemrégiben tartott céges finanszírozású óriáskoncerttel sem. Szajda szerint az építkezés akkor is engedett a kéréseknek.

Alternatív emlékmű

A jobboldal 56-os politikusainak tartalmi kifogásaik is voltak az emlékművel. A fideszes Wittner Mária és a Magyarok Világszövetsége 56 szellemét reklamálta a szoborból. A MeH a biztonság kedvéért egy másik, kisebb emlékmű felállítását is finanszírozza. Az októberi 50. évfordulóra a műegyetem előtt is emlékezhetnek azok, akiknek nem tetszik a városligeti építmény, vagy politikai okokból külön megemlékezésre vágynak. Az alternatív emlékmű 150 millióba kerül.


Fotók: Barakonyi Szabolcs

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?