Viola
-6 °C
-2 °C

Pert nyertek a hemofíliások az állammal szemben

2000.10.11. 22:47
Jogerőre emelkedett az ítélet a Hepatitis-C fertőzött hemofíliás betegek magyar állam ellen indított perében, így az államnak négy beteg részére személyenként közel 3,4 millió forintos kártérítést és havi 14 ezer forint járadékot kell fizetnie. A betegek gyógykezelésük során kaptak súlyos májkárosodást okozó Hepatitis-C vírussal fertőzött vérkészítményt. A Pénzügyminisztériumhoz (PM) több mint kétszáz Hepatitis-C-vel fertőzött beteg fordult kártalanításért, ám a tárca a hemofíliásokkal ellentétben az életveszély elhárításakor vért kapott betegeknél nem tartja indokoltnak a kártalanítást.
Pelyhe László és három társa személyenként közel 3,4 millió forint kártérítést és havi 14 ezer forint járadékot kap kártalanításként a magyar államtól, mivel a súlyos vérzékenységükre kapott vérkészítmény fertőzte meg őket a Hepatitis-C nevű, súlyos májkárosodást is okozó betegséggel. A négy felperes még 1997-ben kereste meg kártalanítási igényével a PM-t, majd megelégelve a tárca és a több mint száz, akkor peren kívül megegyezni kívánó fertőzött közötti 'időhúzást", beperelte a magyar államot.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság 2000. április 14-én hozott határozata kimondta, hogy a súlyos alapbetegségben szenvedő felperesek kezelésük során olyan fertőzést kaptak, amely súlyos, maradandó egészségkárosodást okozott. Az elsőfokú ítélet ellen, amelyben a felpereseknek adott igazat a bíróság, az állam fellebbezett, ám ezt elutasították, és így az ítélet most valóban jogerőre emelkedett. A nem vagyoni kártérítés összegét személyenként 3 millió forintban állapították meg, valamint arra is kötelezték az alperest, hogy a 1998. január és 2000. április közti időszakra járó járadékot - havi 14 ezer forintot - egy összegben fizessen ki a felpereseknek. Így lett a kártérítés végösszege közel 3,4 millió forint.

Több mint kétszázan várnak kártalanításra

A Hemofília Alapítvány a sikertelen egyezkedéseket követően tavaly novemberben csaknem kétszáz fertőzött nevében tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés alapos gyanúja miatt a fővárosi XI. kerületi rendőrkapitányságon. A feljelentés szerint a kárvallottak stabil vérkészítmény, illetve friss vér átömlesztése révén fertőződtek meg. A vírustörzset 1989-ben azonosították francia orvosok, és az Országos Hematológiai és Immunológiai Intézetben csak 1992 után kezdődtek meg a szűrési eljárások. Így feltételezhető, hogy a vírus felfedezését követően Magyarországon még legalább négy évig Hepatitis-C-vel fertőzött vért és vérkészítményt kaptak a betegek.

A friss vér nem gyógyszer

A PM továbbra is peren kívüli egyezséget akart kötni a betegekkel, azonban a kétszáz beérkező kérelemre, október elejéig még egyetlen ajánlatot sem adott. A tárca dilemmázását azzal magyarázta, hogy az egészségügyi törvény értelmében csak annak jár kártalanítás, aki gyógyszernek minősülő vérkészítmény adása során fertőződött meg, a nemzetközi gyakorlat szerint pedig friss vér nem gyógyszer. A vérkészítmény azért minősül gyógyszernek, mert összetételének állandósága garantált. Az állam ezen kívül kijelentette, hogy nem vállal felelősséget évtizedekkel ezelőtti vértranszfúziókért, amikor a Hepatitis-C-t még nem szűrték.

A PM az életük során sok vért kapott hemofíliások esetében bizonyíthatónak tartja a fertőzés tényét, az életmentő, egyszer kapott vér esetében azonban már problémásnak látja az összefüggés bizonyítását. Így kérdéses, végül kinek ad igazat a bíróság a perben, amelynek tétje immár több százmillió forint.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!