Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Az ügyészség rendben találta a polgári körös alapítványt

2003.03.19. 17:49
Az ügyészség semmilyen törvénytelenséget nem talált a Szövetség a Nemzetért Alapítvány működésének vizsgálatakor - közölte szerdai tájékoztatóján Hende Csaba. A polgári körök szervezésével is foglalkozó kuratóriumi elnök, ezért lemondásra szólította fel Keller László közpénzügyi államtitkárt, aki a vizsgálatot kezdeményezte. Hendéék vizsgálják, milyen jogi lépéseket tehetnek az államtitkárral szemben.
Keller László közpénzügyi államtitkár néhány hete kezdeményezett ügyészségi, illetve rendőrségi vizsgálatot a Szövetség a Nemzetért Alapítvány ellen. A MeH közpénzügyi államtitkára ugyanis kifogásolta, hogy az egyértelműen politikai célokat szolgáló alapítványt kiemelten közhasznú szervezetként jegyezték be, ezzel jogosulttá téve az adakozókat arra, hogy a támogatás összegét leírhassák adóalapjukból. De azt is problémásnak tartotta, hogy perselyes gyűjtést is szerveztek a polgári körök, holott ilyen módon csak az egyházak juthatnak támogatáshoz.

Alkalmatlansági bizonyítvány

Az ügyészég semmilyen törvénytelenséget nem talált a Szövetség a Nemzetért Alapítvány működése során - jelentette be szerdai tájékoztatóján Hende Csaba. A polgári körök szervezésében Orbán Viktort segítő MDF-es politikus szerint a vizsgálat igazolta: semmilyen közpénzhez nincsen közük, így indokolatlan volt a közpénzügyi államtitkár fellépése. "Keller László saját magáról állított ki alkalmatlansági bizonyítványt azzal, hogy vizsgálatot kezdeményezett alapítványunk ellen" - jelentette ki az MDF-es politikus, lemondásra felszólítva Kellert.

Feljelentés, per

Hende jelezte, ha közpénzügyi államtitkár nem távozik magától, Medgyessy Péter kormányfőnél fogja kezdeményezni Keller László menesztését. Hende Csaba közölte: polgári pert, illetve büntetőeljárást egyaránt kezdeményeznek a szocialista politikus ellen jó hírnév megsértése, illetve hamis vád miatt.

Eddig 110 millió adomány

Hende bejelentette: eddig csaknem 110 millió forint gyűlt össze az alapítvány számláján, amit a polgári körök székházára fordítanak. Tájékoztatása szerint a 107 millió forintot ötvenezren adták össze. Az Index szerette volna megszólaltatni az ügyben a közpénzügyi államtitkárt is, ám titkárságán közölték: Keller László nem kívánja kommentálni Hende Csaba nyilatkozatát.