Erzsébet
1 °C
4 °C

Hende Orbán segédje lesz a mozgalomban

2002.06.04. 18:21
Hende Csaba távozik az MDF-ben betöltött általános alelnöki posztjáról és feladja elnökségi tagságát is, mert igent mondott Orbán Viktor felkérésére, és a jövőben a polgári körök szervezését segíti. Az Index információi szerint az MDF-ben meglepetéssel értesültek Hende döntéséről, miután a távozó alelnök leendő tevékenységéről nem konzultált a párt vezetőivel. Mint ismeretes, a Fidesz-MDF közös listán a fórum jelöltjei közül egyedül Hende kapott lehetőséget arra, hogy egyéni körzetben ne kelljen megmérettetnie magát.
Hende Csaba váratlanul lemondott MDF-alelnöki tisztéről, mert elvállalta az Orbán Viktor vezetésével létrejövő mozgalom szervezését. A volt igazságügyi államtitkár a távirati irodának megerősítette ugyan döntését, ám hozzátette: egyelőre nem kívánta nyilvánosságra hozni új megbízatását.

Az MDF-et meglepte az alelnök

Az Index információi szerint a Magyar Demokrata Fórum vezetői csak utólag értesültek Hende döntéséről. A mozgalomszervezői poszt elvállalása azért is meglepetéséként érte a párt parlamenti frakciójának tagjait, mert a politikus az MDF színeiben megkapta a foglakoztatási bizottsági elnöki tisztét. Többen úgy értékelték, hogy az MDF szerepének fontosságát jelzi Orbán felkérése, ám azt a kérdést megválaszolatlanul hagyták, hogy a párt számára a Fidesz által létrehozott jobboldali mozgalom milyen konkrét haszonnal jár.

Nem egy másik párt érdekében végzi

A lemondott alelnök egyébként úgy vélekedett, hogy a felkérés nem csupán személy szerint neki, de az MDF számára is megtisztelő. Szerepvállalása pedig erősíteni fogja a Fidesz és az MDF kapcsolatát. Hende kijelentette: "ebben az esetben nem egy másik párt érdekében végzett munkáról van szó, hanem a polgári összefogás erősítéséről, amely összefogásnak az MDF is a tagja. Dávid Ibolya pártelnök az MTI-nek úgy fogalmazott: megtisztelő felkérés, amit Hende Csaba kapott, rendkívül sok feladattal és felelősséggel jár.

Hende listája

Mint ismeretes Hende Csaba vezette az MDF tárgyaló delegációját, amely hosszas egyeztetés után Dávid Ibolya tavaly augusztus 31.-ig szóló "ultimátuma" előtt néhány órával tető alá hozta a Fidesz vezetőivel az országgyűlési választásokra szóló megállapodást. Az MDF jelöltjei közül végül egyedül a volt igazságügyi államtitkár kapott lehetőséget arra, hogy egyéniben ne, csak az országos lista előkelő helyén induljon a választáson.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?