Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

MDF mínusz Hende egyenlő mozgalom

2002.06.11. 11:42
A MDF a választások előtt a Fidesszel kötött együttműködési megállapodás egy részletesen kidolgozott pontjával igyekezett meggátolni, hogy a "nagy testvér" az új ciklusban elszippantsa bejutott képviselőit. A megállapodást az a Hende Csaba hozta tető alá, aki most MDF-es bizottsági elnökségéről is lemondott, hogy a Fidesz központjába helyezze át tevékenységét. A választások előtt még győzelmet remélő szövetségben természetesen még szó sem volt pártok mellett szervezett mozgalomról.
Hende Csaba bejelentette: MDF-alelnöki posztja után megválik az Országgyűlés foglalkoztatási bizottságának elnöki tisztétől, illetve bizottsági tagságától is. Dávid Ibolya egykori bizalmasa így gyakorlatilag szünetelteti a demokrata fórumos tevékenységét, és átteszi munkahelyét a Fidesz Lendvay utcai központjába, ahol Orbán Viktor polgári körös "kabinetfőnökeként" szervezi a mozgalmat.

Vonzó nagytestvér

A tavaly augusztusban megkötött Fidesz-MDF választási megállapodásban az MDF nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy megakadályozza majdani képviselőinek "átcsábítását" a partnerhez. 1998-ban ugyanis az MDF színekben bejutott Hörcsik Richárd egyszerűen a Fidesz padsoraiba ült be az Országgyűlés alakuló ülésén. Az MDF-nek ezért nem csak önálló képviselőcsoporthoz való jogát, hanem képviselőit is meg kellett védenie. A kemény tárgyalássorozatban éppen Hende Csaba által tető alá hozott megállapodás 10. pontja kimondta: "Minden megválasztott képviselő az ő jelöltkénti megnevezésére jogosult párt képviselőcsoportjának tagja lesz. A képviselőcsoportját elhagyó képviselő felvételére a megállapodásban részes másik párt képviselőcsoportjába csak rendkívüli esetben, a két frakció és a két pártelnök egyetértésével lehetséges."

Méltatlan módon és formában

A választási győzelmet remélő szövetség megkötésekor fel sem merült, hogy a két párton kívül más szervezeti formába is beindul majd a politizálás. Így az a megállapodás, amelyről az MDF vezetői számos alkalommal nyilatkoztak elismerőleg, hangoztatva, hogy az a párt számára biztosította mandátumainak gyarapítását, nem nyújt védelmet az új kihívás ellen. Jóllehet az MDF-ben is sokan megtiszteltetésként interpretálják a volt alelnök elcsábítását, Dávid Ibolya pártelnök többször rosszallását fejezte ki azért, mert Orbán Viktor gyakorlatilag kivonta az MDF-ből egykori államtitkárát. A párt frakcióülésén hétfőn maga Hende Csaba is kénytelen volt megkövetni a párt elnökét és a frakciót - a pártelnök megfogalmazása szerint - "a méltatlan módon és formában tett bejelentése miatt".