Árpád
-2 °C
3 °C

MDF mínusz Hende egyenlő mozgalom

2002.06.11. 11:42
A MDF a választások előtt a Fidesszel kötött együttműködési megállapodás egy részletesen kidolgozott pontjával igyekezett meggátolni, hogy a "nagy testvér" az új ciklusban elszippantsa bejutott képviselőit. A megállapodást az a Hende Csaba hozta tető alá, aki most MDF-es bizottsági elnökségéről is lemondott, hogy a Fidesz központjába helyezze át tevékenységét. A választások előtt még győzelmet remélő szövetségben természetesen még szó sem volt pártok mellett szervezett mozgalomról.
Hende Csaba bejelentette: MDF-alelnöki posztja után megválik az Országgyűlés foglalkoztatási bizottságának elnöki tisztétől, illetve bizottsági tagságától is. Dávid Ibolya egykori bizalmasa így gyakorlatilag szünetelteti a demokrata fórumos tevékenységét, és átteszi munkahelyét a Fidesz Lendvay utcai központjába, ahol Orbán Viktor polgári körös "kabinetfőnökeként" szervezi a mozgalmat.

Vonzó nagytestvér

A tavaly augusztusban megkötött Fidesz-MDF választási megállapodásban az MDF nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy megakadályozza majdani képviselőinek "átcsábítását" a partnerhez. 1998-ban ugyanis az MDF színekben bejutott Hörcsik Richárd egyszerűen a Fidesz padsoraiba ült be az Országgyűlés alakuló ülésén. Az MDF-nek ezért nem csak önálló képviselőcsoporthoz való jogát, hanem képviselőit is meg kellett védenie. A kemény tárgyalássorozatban éppen Hende Csaba által tető alá hozott megállapodás 10. pontja kimondta: "Minden megválasztott képviselő az ő jelöltkénti megnevezésére jogosult párt képviselőcsoportjának tagja lesz. A képviselőcsoportját elhagyó képviselő felvételére a megállapodásban részes másik párt képviselőcsoportjába csak rendkívüli esetben, a két frakció és a két pártelnök egyetértésével lehetséges."

Méltatlan módon és formában

A választási győzelmet remélő szövetség megkötésekor fel sem merült, hogy a két párton kívül más szervezeti formába is beindul majd a politizálás. Így az a megállapodás, amelyről az MDF vezetői számos alkalommal nyilatkoztak elismerőleg, hangoztatva, hogy az a párt számára biztosította mandátumainak gyarapítását, nem nyújt védelmet az új kihívás ellen. Jóllehet az MDF-ben is sokan megtiszteltetésként interpretálják a volt alelnök elcsábítását, Dávid Ibolya pártelnök többször rosszallását fejezte ki azért, mert Orbán Viktor gyakorlatilag kivonta az MDF-ből egykori államtitkárát. A párt frakcióülésén hétfőn maga Hende Csaba is kénytelen volt megkövetni a párt elnökét és a frakciót - a pártelnök megfogalmazása szerint - "a méltatlan módon és formában tett bejelentése miatt".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?