Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Hende nem ismeri a Még egy embert Polgári Kört

2003.08.18. 17:01
Orbán Viktor könyvének címe alatt országos rendezvénysorozatot indítottak a polgári körök. A jobboldali szervezetek augusztus 20-i budapesti rendezvénye már a Történelem, Fő utca 4. számot viseli. Hende Csaba nem tudja, kik és mennyiből szervezik az eseményt, a Demokrácia Központ ugyanis nem foglalkozik eseményfinanszírozással.
A "Még egy embert" Polgári Kör aláírásával hirdeti a budapesti polgári körök találkozójaként beharangozott augusztus 20-i Gesztenyés kerti eseményt a szervezetek egyik honlapja, a polgari-kor.hu. Az Orbán Viktor könyvének címe alatt országos rendezvénysorozatot a Hende Csaba által vezetett Demokrácia Központ is hirdeti, a polgári körök koordinátora azonban nem tudja, kik szervezik a Történelem, Fő utca újabb találkozóját.

Még egy ember

Hende Csaba, aki Pokorni Zoltán és Schmitt Pál Fidesz-alelnök mellett maga is az esemény szónokai között van, eddig még nem hallott a "Még egy embert" Polgári Körről. A politikus az Index kérdésére elmondta, hogy arról sincs tudomása, milyen forrásból fedezik az eddig Pécsen, Zalaegerszegen és Nyíregyházán megrendezett találkozót. A Demokrácia Központ ugyanis nem foglakozik eseményfinanszírozással - szögezte le Hende, aki egyébként beszédet mondott Történelem, Fő utca sorozat előző, nyíregyházi részén is, amely a sajtóklubos szereplők és Rákay Philip mellett Schmitt alelnök részvételével zajlott.

Csatornák, beszédek

Orbán Viktor a saját könyvét idéző rendezvénytől távol ünnepli augusztus 20-t. A volt miniszterelnök ugyanis a Gödöllői Kastély Barokk Színházában egy zártkörű, Szent István és Európa című konferencián, 19-én mond majd beszédet. Orbán Viktor szónoklatát este a televíziónézők is nyomon követhetik a Hírtévén, nem sokkal azt követően, hogy élő egyenes adásban a közszolgálati csatornán megtekintették Medgyessy Péter kormányfő Örömkoncerten elhangzott beszédét.

Gál ellen
A Fidesz-MPSZ és a Fidelitas makói szervezete tiltakozik az ellen, hogy az augusztus 20-i városi ünnepség szónoka Gál J. Zoltán kormányszóvivő lesz. A szervezetek közleménye szerint a városvezetés felrúgta az elmúlt években kialakult egyeztetési gyakorlatát és a "rendszerváltás óta az egyetlen" "csak érettségivel rendelkező" kormánytisztviselőjét hívta meg. A polgármester arra emlékeztetett, hogy a szóvivő felkérése előtt megtartották a pártok, egyházak képviselőivel a szokásos egyeztetést, s akkor a jelenlévők közül senki sem tiltakozott.