Dezső
14 °C
27 °C

Hende Csaba kilép az MDF-ből

2004.06.23. 14:17
Az Index információi szerint a polgári köröket koordináló Hende Csaba szerdán kilépett az MDF-ből és döntéséről értesítette a pártvezetést is. Az egykori igazságügyi államtitkár távozását már több fórumos kezdeményezte, Hende azonban mindeddig ellenállt.
Az Index kérdésére Hende maga is megerősítette, hogy döntéséről értesítette az MDF vezetését. A politikus nemcsak a pártból távozik, hanem a hírek szerint kilép az eddig 23 tagú fórumos parlamenti frakcióból is.

"Munkámat a házszabály rendelkezései alapján független képviselőként folytatom" - közölte Hende Csaba. Döntésének okát az "MDF politikai irányvételének elbizonytalanodásában és a párton belül kialakult viszonyokban" jelölte meg. Az egykori igazságügyi államtitkár szerepe már két éve vitatott volt a párton belül, sőt többször személyeskedő hangvételű támadások is indultak ellene eltávolítása érdekében. Az előző ciklusban Dávid Ibolya bizalmasaként elkönyvelt politikus, a 2002-es választásokat követően az MDF-elnök számára is váratlanul mondott igent Orbán Viktor felkérésére, és az MDF-es képviselőségét megtartva a polgári körök szervezésének irányítója lett.

Egy éve az MDF több vezetője is komolyan felvetette Hende kizárását. Az ideje jelentős részét a frakciómunka helyett a mozgalomra szánó politikus ellen etikai vizsgálatot is kezdeményeztek. A képviselőcsoport jelentős része azonban a Fideszhez fűződő kapcsolatokra tekintettel nem tartotta jó ötletnek Hende hivatalos úton való eltávolítását, sőt néhány MDF-es honatya szerint kifejezetten "politikai öngyilkosság" lett volna, ha a pártelnöki "bizalommegvonások" mellett további szankciókkal sújtják a távozni akkor még nem kívánó főkoordinátort. 2003 júniusában a frakció le is szavazta a Dávid Ibolya javaslatát, így Hende továbbra is maradt.

A sikertelen kizárási indítványt követően az MDF honlapján tették közzé azt a Szőke László alelnök által írt nyílt levelet, amelyben felsorolja mindazokat az MDF-es berkekben közismert történeteket, amelyek miatt végül az elnökség is megvonta bizalmát Hendétől. A személyeskedő hangvételű írásban Szőke idézi Boross Péter egykori miniszterelnököt, aki a levél szerint "minden lenézését, megvetését, sajnálatát" egy mondatba sűrítve mondott ítéletet Hendéről: "a jobbágy, ő az akinek hűbérúr kell".