Piroska
-2 °C
5 °C

A leválthatalan frakcióvezető elnökölt

2004.10.18. 13:47
Az Index információi szerint nem vonta vissza a Herényi Károly leváltását kimondó határozatot az MDF-frakció belső ellenzéke. Herényi a hétfő délelőtti ülésen felhívta lakitelkiek figyelmét: a párt országos választmánya felszólította őket, hogy hétfő délig álljanak el "az alapszabály-ellenes beadványuktól". Szili Katalin házelnök titkárságán egyelőre nem született döntés arról, hogyan ítéljék meg az MDF képviselőcsoportjának többsége által támogatott bizalmatlansági indítványt.
A másodszor is leváltott Herényi Károly elnökletével tartotta meg hétfő délelőtti frakcióülését az MDF képviselőcsoportja.

Nem teljesítették

A múlt heti ismételt bizalmatlansági indítványt követően a frakció többsége által újra menesztett frakcióvezetőt szombaton támogatásáról biztosította a párt országos választmánya. A testület elítélte "a magukat Lakitelek munkacsoportnak titulálókat", és felszólította a Herényi leváltását aláíró képviselőket, hogy hétfőn délig vonják vissza a Szili Katalin házelnökhöz is beadott dokumentumot. A választmány szerint, ha a képviselők ezt nem teljesítik, a testület elnökének haladéktalanul etikai vizsgálatot kell kezdeményeznie a csoport ellen.

Elhúzzák

Herényi az Index információi szerint a hétfői ülés végén emlékeztette az őt leváltó kilenc képviselőt a választmány állásfoglalására. Az Ékes Józsefet frakcióvezető-helyettesé választó lakitelkiek azonban megerősítették, hogy nem vonják vissza az egy hete meghozott döntést. Bár Szili Katalin korábban hétfőre ígérte házelnöki állásfoglalását az MDF függőben lévő belső vitájáról, titkárságán elmondták, hogy valószínűleg nem egyelőre nem lesz döntés az ügyben. Úgy tudjuk, a frakcióvezető személyéről ismét az országgyűlés ügyrendi bizottságának kell majd rendelkeznie. Mint emlékezetes, ez a testület mentette meg Herényit az első bizalmatlansági indítvány után is, amikor a Herényiről szóló jogvitában Herényi bejelentéseit tekintette irányadónak.

Mint emlékezetes, a Dávid Ibolya pártelnök irányvonalával szembenálló képviselők szeptemben első napjaiban már egyszer megpróbálták eltávolítani Herényi Károlyt pozíciójából. A pártelnököt támogató országos választmány akkor is Herényit mellett ált ki, és elfogadta az által kizárt öt képviselő "függetlenítését" is. Szombaton az ötök után a testület Lezsák Sándort és Balogh Lászlót is, hogy a MDF-et és annak országgyűlési képviselőcsoportját három napon belül hagyják el.