Gusztáv
3 °C
7 °C

Herényi Károly az MDF új frakcióvezetője

2002.11.17. 18:22
Az MDF parlamenti képviselőcsoportja nagy többséggel Herényi Károlyt választotta meg frakcióvezetőjének vasárnap délután. A képviselőcsoport eddigi vezetője, Balsai István kedden mondott le posztjáról bizalomhiányra hivatkozva.
Balsai István, az MDF korábbi frakcióvezetője kedden mondott le posztjáról. Döntését azzal indokolta, hogy néhány frakciótársa indítványt nyújtott be vele szemben, erről pedig másnap tárgyalt volna a képviselőcsoport.

Balsai hozzátette akkor, hogy elkívánja kerülni, hogy személye miatt pártja megosztottá váljék, ezért inkább lemond. Sajtóhírek szerint Balsai lemondása előtt számos alkalommal konfrontálódott Dávid Ibolya pártelnökkel, aki nehezményezte, hogy a pártközi egyeztetéseken nem jelenik meg markánsan a Magyar Demokrata Fórum álláspontja.

Tizenöten voksoltak Herényire

A képviselőcsoportot néhány napig Font Sándor helyettes frakcióvezető irányította, aki a frakció vasárnapi ülését követő tájékoztatón bejelentette: meghatározó többséggel Herényi Károly pártszóvivőt választották meg a képviselőcsoport vezetőjének. Az MTI értesülése szerint a 23 tagú frakcióból 15-en voksoltak Herényi Károly mellett, volt ellenszavazat, tartózkodás illetve egy érvénytelen voksolás. Hende Csaba nem vett részt a frakcióülésen.

A frakció stílusa olyan lesz, mint a pártelnöké

A frakcióülést követő sajtótájékoztatón Herényi Károly azt hangsúlyozta, hogy a képviselőcsoport stílusa azonos lesz azzal a politikával, amelyet Dávid Ibolya pártelnök és az MDF vezetése képvisel. Mindenképpen igazodni fogunk az ország legnépszerűbb politikusa által képviselt politizáláshoz - hangoztatta az MDF új frakcióvezetője.

Hozzátette: változatlanul a jobbközép keresztény, konzervatív, nemzeti elkötelezettségű irányvonalat képviselik. Politikai ellenfeleink a parlamenti patkó másik oldalán ülnek - jelentette ki Herényi Károly. A frakcióvezeto leszögezte: az MDF megerősödése a jobboldal megerősödését jelenti.

Dávid: Ez nem egyszemélyes párt

Dávid Ibolya, az MDF elnöke, aki nem vállalta el a jelöltséget a frakcióvezetői posztra, újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: nagyon sok olyan képviselőtársa van a frakcióban, akik már bizonyítottak, alkalmasak és felkészültek, ezért javasolta, hogy közülük válasszanak frakcióvezetőt. - Ez nem egyszemélyes párt, most nem tartom célszeruűek, hogy ugyanaz a személy töltse be a pártelnöki és a frakcióvezetői posztot - hangsúlyozta Dávid Ibolya.

"Az MDF frakció egységes"

A pártelnök szerint, az hogy Herényi Károlyt igen nagy többséggel választották meg frakcióvezetőnek azt is bizonyítja, hogy a képviselőcsoport egységes. Font Sándor megerősítette, hogy a jövőben is frakcióvezető-helyettesként kívánja segíteni a képviselőcsoport munkáját.

Balsai bizottsági elnök lesz

A frakcióvezető-helyettes tájékoztatást adott arról, hogy Herényi Károly jegyzői helyét a jövőben Balogh László tölti be, Balsai István pedig az Országgyűlés Foglalkoztatási Bizottságának vezetője lesz, a bizottsági elnöki posztról leköszönő Medgyasszay László helyett.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!