Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Mégsem óv Pécsen a Fidesz

2003.05.12. 11:00
Kilenc hónapot töltött a fiatalkorúak börtönében Hering Gyula szocialista politikus, aki egy képviselő halála miatt kiírt pécsi időközi önkormányzati választáson bejutott a testületbe. Hering jelölése ellen korábban tiltakozott a helyi jobboldal, valamint, lapértesülések szerint, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, aki az MSZP pécsi szervezetének tagja. A Fidesz egy állítólagos ingyensör-osztogatás miatt meg akarta óvni az eredményt, ám a tanu visszalépése miatt elálltak ettől.
Az MSZP börtönviselt képviselőjelöltje nyert a hétvégi időközi képviselőválasztáson Pécsett. A választáson a szavazásra jogosultak 25 százaléka vett részt, s a győzelmet megszerző MSZP-s jelölt, Hering Gyula 56 százalékot szerzett meg a szavazatokból.

Hering mindazonáltal bemutatkozásakor bejelentette, hogy börtönviselt. Bevallása szerint 9 hónapot töltött a fiatalkorúak tököli börtönében, mert anyjától ellopott 100 nyugatnémet márkát. A vasárnap éjszakai hírek szerint a Fidesz pécsi szervezete óvást nyújt be a választási eredmény ellen, állampolgári bejelentés szerint ugyanis az egyik kocsmában ingyen sört kapott az, aki az MSZP-s jelöltre szavazott - jelentette a HavariaPress.

Az Index értesülései szerint a Fidesz pécsi szervezete hétfőn délelőtt úgy döntött, hogy mégsem óv. "Egy szocialista képviselő megfenyegette a tanunkat, ezért nem támadjuk meg a választás eredményét" - nyilatkozta Fekete Éva, a Fidesz egyik városi alelnöke, aki szerint a visszalépett tanu szavait támasztotta alá több Fidesz-tag is, akik érintettség miatt nem kívánnak óvni.

"Az egyik pécsszabolcsi kocsmában mesélték, hogy Hering Gyula ingyensört helyezett kilátásba a rá szavazóknak" - nyilatkozta az Indexnek Kablár János, a pécsi MSZP-szervezet irodavezetője, aki az értesülést határozottan cáfolja. Az ügyről alkotott véleményét így foglalta össze: "Ez egy butaság".

Az Index információi szerint a pécsszabolcsi kocsma, ahol az állítólagos vesztegetés történt, Hering Gyula tulajdonában van.

A baranyai megyeszékhely hagyományosan szocialista kötődésű pécsszabolcsi választókörzetében a testület egy tagjának halála miatt írták ki az időközi önkormányzati képviselőválasztást. A választáson három párt - az MSZP, az SZDSZ és a FIDESZ - jelöltje indult. A 43 éves MSZP-s vállalkozó indulása a pártot is megosztotta. Lapértesülések szerint Szili Katalin, az Országgyűlés elnök asszonya például határozott nemtetszésének adott hangot, habár hivatalosan csak egy általa kiadott közleményben hallatta hangját az ügyben: "Dr. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Pécs 2. számú választókerületének országgyűlési képviselője megerősíti, hogy voltak véleménykülönbségek Hering Gyula jelölésével kapcsolatban a párt helyi szervezetén belül. Dr. Szili Katalin az MSZP Pécsi Elnökségének döntését tiszteletben tartja."