Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Visszahívja a Siemens a Combino villamosokat

2004.05.18. 19:57
Háromszázmillió eurónál is nagyobb veszteséget szenvedhet a Siemens. A cég hivatalosan is elismerte, hogy Combino típusú villamosa gyári hibás, négyszáz darabot visszahívtak. A BKV hasonló típust vásárolt, annak szerkezetét azonban acélcsövekkel megerősítik.
Visszahívja a Siemens Combino típusú villamosait. A kedden bejelentett, hivatalosan üzemi ellenőrzés néven futó akcióban mintegy négyszáz szerelvény műszaki vizsgálatát végzik el.

Beteg oriáshernyók

Magyarországon hosszas tárgyalások folytak a villamos megvételéről, és budapesti közlekedtetéséről, amelyeket már beárnyékoltak azok a korábbi hírek, hogy a Combinonál konstrukciós gondok jelentkeztek.

Legutóbb a múlt héten közölték a BKV-nál, hogy már megvannak a feltételek annak a szerződésnek a módosításához, amely szerint 40 Combino-villamost venne a BKV 40 milliárd forintért, és még tovább folynak a tárgyalások.

A szerződésmódosításról az után kezdett tárgyalni a BKV a Siemensszel, hogy néhány európai nagyvárosban már ismertté váltak a szerkezeti problémák.

Acélra váltanak

Keddi hírügynökségi jelentések szerint a problémák a villamos teteje és a kocsiszekrény közötti kapcsolódással vannak, az alumíniumból készülő elemen repedések jelentkeztek.

A BKV közlése szerint Budapesten olyan Combino szerelvények járnának, melyekben az alumínium-merevítések helyén acélcsövek vannak.

Háromszázmilliónál is többet bukhatnak

A Siemens már beállított egy csaknem 300 millió eurós kiadási tételt könyveibe folyó üzleti éve idei második felére a villamosok miatt, de a vállalat illetékese nem zárta ki, hogy ennél nagyobb tétel terheli majd eredményüket.

A Siemens AG kedden 56,00 eurón zárt a frankfurti értéktőzsdén, 2,19 százalékkal drágábban a hétfői, 54,80 eurós zárónál. Kedden 55,00 eurón nyitott. Kedden 12,23 százalékkal olcsóbb volt, mint az év elején - eddig 68,90-55,00 euró között alakult -, és 32,54 százalékkal drágább, mint egy éve.