Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Az Európai Parlament előtt a Herzog-gyűjtemény

2003.03.19. 06:51
Az Európai Parlament jogi bizottsága előtt folytatódott a Herzog-gyűjtemény ügye, ahol uniós keretszabályt, valamint erkölcsi és intézményi nyomást sürgetnek az EU részéről, hogy a náci hadizsákmányként vagy kommunista államosítások során elkobzott műkincsek eredeti tulajdonosaikhoz kerüljenek vissza - írja a Népszabadság.
Kedden hallgatták meg az Európai Parlament jogi bizottsága előtt tanúként Martha Nierenberget, aki ott is elmondta: a magyar állam vonakodik visszaadni családja birtokában lévő képeket - írja a szerdai Népszabadság.

Hadizsákmány és államosítás

A zsidóüldözés elől Amerikába menekült Nierenberg asszony Herzog Mór unokája, aki nagyapja gyűjteményét 1996 óta hiába követeli vissza a magyar államtól. Kiegyezési ajánlatát Budapest elutasította, noha a bíróságok a javára döntöttek.

Az Európa Parlamentben uniós keretszabályt, valamint erkölcsi és intézményi nyomást sürgetnek az EU részéről, hogy a náci hadizsákmányként vagy kommunista államosítások során elkobzott műkincsek eredeti tulajdonosaikhoz kerüljenek vissza. Brüsszeli becslések szerint ez mintegy ötmillió műtárgyat érint.

Novemberben folytatódik

A magyar állam eljárási gyakorlata szerint, írja a Népszabadság, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) feladata utánajárni, hogy milyen jogszabályok érvényesek az adott műtárgyra. A Herzog-gyűjtemény néhány képének ügyében a KVI a kiadatást javasolja, más esetekre viszont a magyar-amerikai vagyonjogi egyezmény vonatkozik, amelynek keretében - a magyar állam megítélése szerint - Nierenberg asszony hozzájutott a neki járó kártérítéshez.

A pert tavaly novemberben a Legfelsőbb Bíróság ismét az elsőfokú bíróság elé utasította.