Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Precedens értékű Herzog-per

2000.10.24. 19:21
Perek százai zúdulhatnak a magyar államra, amennyiben jogerőre emelkedik a Herzog-perben pénteken született bírósági döntés. Martha Nierenberghez hasonlóan, akinek elsőfokon tíz állami tulajdonban lévő, mintegy másfél-kétmilliárd forint értékű festményt ítélt meg a bíróság, több százan indíthatnának pereket azt követelve: igazolja az állam korabeli dokumentumokkal, hogy a tulajdonában lévő értékek valóban megilletik.
Majdnem biztos, hogy precedens értékű lesz a Herzog-per, amennyiben a pénteken meghozott elsőfokú ítélet jogerőre emelkedik. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, Martha Nierenberg egy évvel ezelőtt azért indított polgári peres eljárást a magyar állammal és két közgyűjteménnyel szemben, hogy az egykor nagyapja, Herzog Mór Lipót tulajdonát képező műkincseket visszaszerezze. A magyar állam egy műalkotást, Munkácsy Mihály: Krisztus mellképe című festményét - amelyet a Magyar Nemzeti Galériában őriztek - peren kívül visszaadta az örökösnek, majd múlt pénteken, a bíróság elsőfokon még további tíz, másfél-két milliárd forint értékűre becsült festményt ítélt meg Martha Nierenbergnek.

-Örvendetes, hogy a mostani kormány ideje alatt a bíróság szabad és független, és hozhat ilyen jellegű döntést az állammal szemben - fejtette ki kedden Budapesten Martha Nierenberg, az amerikai-magyar állampolgárságú Herzog-örökös, aki amint értesült a bíróság döntéséről, azonnal repülőre ült és Magyarországra utazott. Az idős asszony a festményekkel kapcsolatban úgy nyilatkozott: mielőtt bármiféle döntést hozna, mindenképpen tanulmányozni akarja a bírósági határozatot, és a védett műkincsekre vonatkozó jogszabályokat.

A Herzog-per tárgyát képező valamennyi festmény védett műkincsnek minősül, ezért a vonatkozó törvények alapos áttanulmányozása nélkül egyelőre a Martha Nierenberget képviselő ügyvéd, Varga Tamás sem tud biztosat mondani a műtárgyak jövőbeni sorsát illetően, ám annyi bizonyos: amennyiben az örökös értékesíteni kívánja a nagy értékű festményeket, a magyar államot megilleti az elővásárlási jog. A Kincstári Vagyonigazgatóságtól az Index azt az információt kapta, hogy még nem született döntés arról, fellebbez-e az állam az elsőfokú ítélettel szemben.

A magyar múzeumokban számtalan olyan műkincs található, amelyek egykori főúri, illetve gazdag polgári családok tulajdonából az érintettek beleegyezése nélkül kerültek ki, és amelyekre később a magyar állam rátette a kezét. Két évvel ezelőtt egy e tárgyban rendezett washingtoni konferencián hazánk is aláírta azt a nemzetközi megállapodást, mely szerint az államnak minden tőle telhetőt meg kell tennie azért, hogy a tulajdonában lévő, igazolatlan eredetű műkincsek jogviszonyaira fényt derítsen. Ezen kívül köteles, minden rendelkezésére álló eszközzel megkönnyíteni, hogy a műkincsek visszakerüljenek jogos tulajdonosaikhoz. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától az Index azt a tájékoztatást kapta, hogy a nem igazolt eredetű műkincsek ,,felderítése", a tárca részeként működő Kulturális Örökség Igazgatóságán már megkezdődött, ám a munkának jelenleg még nincsen eredménye.

Pontosan az ilyen perek kapcsán kezdte el minden hazai közgyűjtemény is felülvizsgálni a műkincsállományát. Ez közelebbről azt jelenti, hogy minden múzeumban, minden leltárkönyvet át kell vizsgálni, egyelőre ugyanis semmilyen listát vagy nyilvántartást nem vezetnek ezekről a tárgyakról. A tulajdonosi jogviszonyok megállapítását nehezíti, hogy a múzeumok legtöbbször maguk gondoskodtak a nyomok eltüntetéséről - mondta el az Indexnek Földi Eszter művészettörténész, a Nemzeti Galéria munkatársa.

Számos műgyűjtő család, így például az Andrássy, a Károlyi és a Hatvany família is perben áll a magyar állammal, és ezekből az ügyekből még egyet sem zártak le. A magyar hatóságok általában olyan megállapodást szeretnének tető alá hozni, például a Hatvany-örökösökkel is, amely a vitatott műalkotásokat továbbra is múzeumban hagyná, és egy kialkudott, úgynevezett eszmei érték alapján kárpótolnák a tulajdonost.