Eleonóra
-1 °C
2 °C

Megszüntethetik a Heti Válasz alapítóját

2005.07.22. 12:31
Az Állami Számvevőszék a Heti Választ működtető közalapítvány 2001-2004 közötti működését vizsgálta és mérlegelésre javasolja további működtetését. A lapnak már nincs köze a közalapítványhoz.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) egy pénteken nyilvánosságra hozott jelentésében "mérlegelésre" javasolja a kormánynak a Heti Választ működtető Természet- és Társadalombarát Fejlődésért Közalapítvány (TTFK) közalapítvány további fenntartásának szükségességét". A számvevők az alapítvány kuratóriumának azt javasolják, vizsgálja felül a TTFK által a Heti Válasz, és a közalapítvány online megjelenítésére létrehozott Gondola internetes portál kialakítására alapított Netrióta Informatikai Kft. további működtetését.

Borókai Gábor, a lap szerkesztőbizottságának 2004 novembere óta regnáló elnöke az Indexnek elmondta, hogy tavaly tavasszal új tulajdonosi körhöz került a Heti Válasz. Ezért a lapnak sem a közalapítványhoz, sem pedig az ÁSZ-jelentéshez nincs köze, tette hozzá.

Kétmilliárd támogatás

Az ÁSZ megállapította, hogy a TTFK működési feltételeiben és finanszírozásában olyan változások következtek be, amelyek leszűkítették a közalapítvány alapító okiratában megfogalmazott céljai megvalósításának lehetőségét.

Az ÁSZ jelentése szerint a TTFK 2001 és 2004 között összesen kétmilliárd forint állami támogatást kapott, ezen felül összesen 302,8 millió forint egyéb bevétele volt. A közalapítvány gazdálkodásának ellenőrzésekor olyan törvénytelenséget nem állapítottak meg, amely indokolná az alapítvány megszűntetését.

Pénzügyi rendszer hiányai

Az ÁSZ vizsgálat kiemeli azt is, hogy a TTFK kuratóriuma tulajdonosi jogait hiányosan gyakorolta, mert nem tudta elérni a pénzügyi számviteli rendszer hiányosságainak megszüntetését. Annak ellenére kft. összes bevételén belül a TTFK által nyújtott támogatás 50,3 százalékot tett ki, 2003. év végéig mégis 25,6 millió forint vesztesége keletkezett, így az állami forrásból biztosított 100 millió forintos jegyzett tőke elértéktelenedett.

A Heti Választ veszteségesen forgalmazták - állapította meg az ÁSZ, amely szerint ehhez hozzájárult, hogy az értékesített példányszám aránya átlagosan csak 56 százalék volt, 8 százalékot tett ki az ingyenes példányok és 36 százalékot a remitenda aránya. A hirdetésből származó bevétel aránya az időszak eleji 46 százalékról 15 százalékra csökkent. A TTFK pénz hiányában nem tudta támogatni a társaság költségeit, így az újság fennmaradása érdekében a kuratórium a kft.-t eladta, amellyel azonban az alapító okiratban meghatározott célkitűzés megvalósításának egyik legfontosabb eszközéről volt kénytelen lemondani, mutat rá az ÁSZ.