16:00, December 06.
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

Kilenc gyanúsított a VII. kerületi panamában

2008.12.09. 10:31
Csalás, közokirat-hamisítás, hivatali visszaélés - ezzel gyanúsítja az ügyészség Kardos Pétert, az erzsébetvárosi önkormányzat pénzügyi bizottságának SZDSZ-es elnökét.

Csalással, közokirat-hamisítással és hivatali visszaéléssel gyanúsította meg a VII. kerületi önkormányzat pénzügyi bizottságának elnökét a Központi Nyomozó Főügyészség az erzsébetvárosi ingatlan-ügyben. A különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, társtettesként elkövetett csalás és más bűncselekmények miatt folyó büntetőügyben a főügyészség hétfőn vette őrizetbe Kardos Pétert (SZDSZ).

A főügyészség az általa meg nem nevezett bizottsági elnököt különösen nagy kárt okozó, társtettesként elkövetett csalással, felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítással és hivatali visszaéléssel gyanúsította meg. A pénzügyi bizottság elnöke a gyanúsításközlés ellen panasszal nem élt, de tagadta a bűnösségét.

A VII. kerületi pénzügyi bizottság tagja, illetve jelenlegi elnöke 2002-től "kapcsolatban állt azzal a vállalkozóval, aki az önkormányzat tulajdonában álló több lakóházat forgalmi érték alatt akart megvásárolni, majd a vásárlást követően - off-shore társaságok közbeiktatásával - rövid időn belül, jelentős haszonnal a már egyébként is érdeklődő külföldi befektetőknek értékesíteni" - áll a főügyészség közleményében.

Kardos a jelek szerint a korábban már feltárt esetekhez képest is kevésbé óvatosan próbált hasznot húzni a köztulajdonban álló kerületi ingatlanok értékesítéséből. "A pénzügyi bizottság tagja az ügyben szereplő vállalkozóval közös céget alapított, amelyben először ő szerepelt ügyvezetőként, majd - annak érdekében, hogy az önkormányzatnál ne derüljön ki az összeférhetetlenség - névleges tulajdonosként és ügyvezetőként a barátnőjét helyezte el. Ezen cég - a gazdasági bizottság elnökével előre egyeztetett, piaci ár alatti összegre - vételi ajánlatott nyújtott be a VII. kerület Rózsa utca 18/A. szám alatti önkormányzati tulajdonú lakóházra" - foglalta össze az ügyet a főügyészség.

Miután azonban mégis kiderült, hogy a pénzügyi bizottság tagja érdekelt a cégben, a vállalkozóval közösen gyorsan új céget alapítottak, "abba a barátnőiket helyezték el strómanként, majd egy újabb vételi ajánlatot tettek a házra". A főügyészség tájékoztatása szerint ezen házra is ugyanaz az értékbecslő adta a valótlan tartalmú értékbecslést, akit az ügyben korábban meggyanúsítottak, és már előzetes letartóztatásban van.

A gyanúsítottak a hamis értékbecslés segítségével a képviselő-testület többségét tévedésbe ejtették a vételár tekintetében, elhallgatva az összeférhetetlen helyzetet. Az önkormányzat 42,5 millió forintért adta el az épületet, a már érdeklődő külföldi befektető - a vételáron felül - 95 millió forintot ajánlott az ingatlanért. A lakóházat a kiürítés után az idei évben elbontották.

A főügyészség összefoglalója szerint a mostanival együtt összesen kilenc önkormányzati épület értékesítése történhetett szabálytalanul a VII. kerületben. A nyomozás eddigi adatai szerint a gyanúsítottak összesen mintegy 800 millió forint kárt okoztak a kerületi önkormányzatnak, valamint további 1,6 milliárd forint kár okozását kísérelték meg.  • Hírek
  • Hírek