Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Veszélyben az élethez és egészséghez való jog Heves megyében

2000.12.11. 19:02
Folyamatosan fennáll az élethez, a legmagasabb szintű testi-lelki egészséghez való jog sérelmének közvetlen veszélye Heves megyében - áll abban a sajtóközleményben, amelyet hétfőn adott ki Gönczöl Katalin, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. A vizsgálat apropója egy fél évvel ezelőtt történt baleset volt, amikor egy atkári férfi beleborult egy vízelvezető árokba, és ezt két kórházban sem tudtak rajta segíteni. Gönczöl Katalin az egészségügyi szaktárcához ajánlással fordult: tekintsék át országosan a sürgősségi ellátás helyzetét.
A kórházak tragikus felszereltsége, és az ésszerűtlen területi ellátási elv volt a legfőbb oka annak, hogy fél évvel ezelőtt nem tudtak segíteni az atkári férfin. Az országgyűlési biztos összefoglalójának ez a legfontosabb passzusa, és ezért kéri az Egészségügyi Minisztériumot, hogy ,,tekintse át a mentés és a sürgősségi ellátás helyzetét és dolgozza ki a működési feltételek személyi és pénzügyi garanciáit".

Az Indexnek a tárca sajtóosztályán elmondták, hogy megkapták Gönczöl Katalin levelét, és jelen pillanatban a szakfőosztályok vizsgálják, hogy mit lehet megvalósítani és mikor a felvetett javaslatokból. A minisztériumnak 30 nap áll rendelkezésre, hogy válaszát eljuttatsa az országgyűlési biztoshoz.

Nem szegték meg a szabályokat

A Gönczöl Katalin által kezdeményezett vizsgálat feltárta, hogy a baleset másnapján a sérültet Hatvanból Egerbe kellett szállítani, mert csak ebben az intézményben volt CT laboratórium, amely alkalmas a mélyebb kivizsgálásra. Ennek ellenére nem tudnak segíteni a betegen, mert a CT vizsgálat olyan sérüléseket tárt fel, amelyek kezelésére, illetve ellátására már csak Miskolcon voltak megfelelő eszközök.

A beteg azonban az altatás közben meghalt a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórházban. Az orvos szakértő szívkeringési elégtelenséget állapított meg, amelynek a baleset során elszenvedett két nyaki csigolyatörés, illetve az agyburok közötti és gerinccsatornai vérzés okozott. A baleset szerencsétlen végkimenetelét az ombudsman arra vezette vissza, hogy a megyében nincsenek olyan diagnosztikai centrumok, ahol a sérült a legrövidebb időn belül megkaphatta volna a tényleges állapotának megfelelő ellátást. Az orvos szakértő hozzátette, hogy sem a mentés, sem a sürgősségi ellátás során nem szegték meg a szakmai szabályokat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!