Ödön
1 °C
11 °C

A Fidesz nem adja fel

2007.02.26. 17:46
A Fidesz nem nyugszik bele, hogy szocialista elnöke lett a Heves megyei közgyűlésnek egy fideszes képviselő átállásával, és minden létező fórumon igyekszik negligálni Sós Tamás elnökké választását. Közben Heves megye szerte plakátokon szidják Ambrus Zoltánt, házánál tüntettek, hétfő este pedig az egri potentátok otthonainál tiltakoznak a polgári körök.

Minden fronton támadásba lendült a Fidesz Heves megyében, miután pénteken egy képviselőjük, Ambrus Zoltán kilépett az ellenzéki párt megyei frakciójából és szavazatának segítségével Sós Tamás személyében ismét szocialista elnöke lett a megyei közgyűlésnek.

Még üres az iroda

Az önkormányzati választás óta ugyanis patthelyzet volt a közgyűlésben, mivel mind a Fidesz és szövetségesei, mind pedig az MSZP húsz-húsz mandátummal rendelkezett. A két párt frakcióvezetője múlt héten meg is egyezett abban, hogy a közgyűlés feloszlatja önmagát, e helyett azonban pénteken váratlanul újraválasztották Sós Tamást, aki így harmadik ciklusát kezdheti el. A pénteki szavazás óta az első munkanapon azonban Sós Tamás székfoglalója elmaradt: a közgyűlési elnök ugyanis parlamenti képviselő lévén Budapestre utazott korán reggel. Hivatali szobája így egyelőre üresen tátong, még számítógép sincs az asztalon.


Klikk!

A Fidesz ugyanakkor nem nyugszik bele a történtekbe: Herman István, a polgári oldal közgyűlési elnökjelöltje hétfőn számos beadvánnyal próbálja a pénteki döntést negligálni. Herman polgári pert indított volt frakciótársa ellen, mert érvelése szerint egy joghatályos szerződést kötött egymással valamennyi képviselő, amelyben rögzítették, hogy aki kilép a Fidesz képviselőcsoportjából, az automatikusan lemond mandátumáról is. Herman István úgy véli, a szerződésük nyomán Sós megválasztása is illegitim, így nem tekintik őt elnöknek. Megemlítette azt is, hogy korábbi rossz tapasztalataik alapján döntöttek úgy, hogy szerződést kötnek képviselőikkel, és első frakcióülésükön jelezték, óriási nyomásnak lesznek kitéve, és aki családja miatt vagy egzisztenciális okokból nem tudja vállalni a képviselőséget, mondjon le mandátumáról.

A Heves megyei Fidesz a választási bizottsághoz, a megyei főjegyzőhöz és a közigazgatási hivatal vezetőjének is eljuttatta beadványát.

Cáfolják a visszavásárlást

Vannak olyan források, akik szerint azután, hogy Ambrus bejelentette kilépését a Fidesz-frakcióból, az ellenzéki párt megpróbálta „visszavásárolni” a politikust, ezt azonban Herman István a leghatározottabban visszautasította, aláhúzva, Ambrus elárulta őket, így nincs miről beszélniük vele.

A közgyűlési affér miatt a hevesi polgári körök már több tüntetést is szerveztek Ambrus Zoltán petőfibányai háza elé, az első demonstrációt azonban tévedésből nem a képviselő lakhelyénél, hanem egy, a nevén lévő lakásnál tartották, megrémítve a volt fideszes albérlőit. További következménye az átállásnak, hogy Heves megye-szerte megjelentek különféle, Ambrus Zoltánt szidalmazó plakátok. Az egyik plakáton például ez olvasható: „Az árulás hitvány kereset… Ő ezzel most mennyit keresett?”


Herman István

A képviselőről, aki egyébként alapítója a Fidesz Heves megyei szervezetének voltak olyan hírek, miszerint azért állt át, mert egy újabb választáson már nem számíthatott volna volt pártja támogatására, ezt ugyanakkor Herman István határozottan tagadta, leszögezve, hogy egy tavaly novemberi párttanácskozáson megegyeztek, ha új választás lesz, a lista összetétele nem változhat.

Síel?

Ambrus egyébként pénteki lépése óta elérhetetlen, a Heves Megyei Hírlap szerint síel. Az egri polgári körök hétfő estére az egri szocialista elnök, Nagy Imre, illetve Török Zsolt parlamenti képviselő házához vonulnak, hogy tiltakozzanak a történtek ellen. A politikusok hétfőn a parlamentben közös sajtótájékoztatón tiltakoztak a tervezett demonstráció ellen. „A politika alja, amikor politikusokat nem vitában késztetnek véleményük elmondására, hanem megzsarolják őket a családjukon, a gyerekükön keresztül” - közölte Nagy Imre szocialista képviselő.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?