Népszavazás dönt a Hajógyári-sziget beépítéséről

2006.06.30. 16:54
Az óbudai képviselőtestület nagytöbbséggel úgy döntött, hogy népszavazásra bocsátja a Hajógyári Sziget beépítését engedélyező szabályozási tervet. Tarlós István, III. kerületi polgármester, miután a testület elfogadta a döntés alapját képező tervet, arra hívta fel figyelmet, hogy területet nem ők, hanem az ÁPV Rt. értékesítette.

Helyi ügydöntő népszavazás lesz szeptember 12-én Óbudán. Az önkormányzat pénteki döntése alapján a III. kerületiek dönthetnek az Óbudai Hajógyári-sziget szabályozási tervérő.

Lejár a tilalom

Az óbudai képviselő-testület 24 igen és 6 tartózkodó szavazat mellett fogadta el a szocialista frakció kezdeményezését a népszavazásról, azt követően, hogy a képviselők sziget szabályozási tervét 26 igen 3 nem arányban megszavazták. A tervről szóló rendelet a döntés szerint szeptember 23-án léphet majd hatályba, a hároméves változtatási tilalom szeptember 24-én jár le. Az ülésen több képviselő is hangsúlyozta a tájékoztatás fontosságát, mert mint véleményekben megfogalmazódott, elutasító szavazás esetén duplájára nőhet a terület beépíthetősége. A döntés előtti vitában több képviselő is hangsúlyozta a tájékoztatás fontosságát, mert, mint megfogalmazták, elutasító szavazás esetén duplájára nőhet a terület beépíthetősége.

Tarlós István polgármester korábban rámutatott: jogilag tisztázni kell, hogy ha az új szabályozás nem lép életbe, akkor szeptemberben "visszaáll-e" az eredeti szabályozási terv a nagyobb beépítési lehetőséggel együtt. Tarlós István az ülésen - mint korábban is - felhívta figyelmet, hogy az érintett területet nem az önkormányzat adta el, hanem az állam, az ÁPV Rt.

MSZP: a szabályozási terv előnyös a lakosságnak

A III. kerületi szocialista pártszervezet által az ülést követően kibocsátott közlemény szerint "az MSZP-fakció meggyőződéssel vallja, hogy a szabályozási terv és a hozzá kapcsolódó támogatási szerződés a kerületi lakosok számára kifejezetten előnyös". Mint írják, biztosak abban, hogy a választók - megismerve a részleteket - nem fogják elutasítani a képviselő-testület döntését, amely "a fejlődést, a közlekedés fejlesztését és munkahely teremtését összhangba hozza a környezet védelmével és élhető városi környezet igényével".

Hiába próbálkoztak

A képviselő-testület június 15-én egyszer már elfogadta a terület új szabályozási tervét. Akkor Tarlós István felfüggesztette a döntést és újratárgyalásra utalta. A döntés ellen most is tiltakoznak a civilek. A Védegylet szerint az önkormányzat annak ellenére fogadta el a tervet, hogy a civil nyomásra, de önkormányzati megrendelésére, egy független szakértői cég által májusban készült vizsgálata a tervet számos pontban szintén aggályosnak ítélte. A szervezet közleménye szerint a testület ennek ellenére egyetlen javaslatot sem épített be a terve. A Védegylet "szomorúan veszi tudomásul, hogy az ígéretesnek induló párbeszéd az önkormányzat és a civil szervezetek között nem hozott érdemi eredményt".

Álomberuházás

A Hajógyári Sziget déli szigetcsúcson 2003-ban adott el 4,6 milliárd forintért az ÁPV Rt.-től az egykori hajógyár területéből egy 32 hektáros részt. A hajógyári vagyonkezelő társaság 66 százalékos állami tulajdonrészét az a Plaza Centers.nevű cég vásárolta meg, amely nemrég vágott bele az Ügető területén egy nagyszabású beruházásba, amelyet "Közép-Európa legnagyobb bevásárlóközpontjaként" harangoztak be. A szigeti beruházásokra Álomsziget Kft. néven jött létre egy külön vállalkozás, amely a korábbi szerződésekben vállalta, hogy az építkezés engedélyezéséért cserébe a kerület és a főváros között kötendő szerződés alapján vállalja, hogy több nagy volumenű közlekedési fejlesztést is megvalósít a környéken. Például közúti alagutat épülne az egykori hajógyár területe és a budai part között, és rendeznék a Szentlélek teret is. A szigeten a 400 milliárd forint értékű magánbefektetés keretében többek között konferencia- és wellnessközpont, valamint kaszinó épülne.  • Tippek
  • Személyi kölcsön