Hiányos lista az Országimázs Központtól

2001.03.29. 07:35
Egyáltalán nem "passzol" az a lista, amelyet két szocialista képviselő kapott az Országimázs Központ (OK) szerződéses partnereiről, illetve az a másik lajstrom, amelyet maga Tóth István Zoltán, az OK vezetője adott át az Indexnek néhány napja. Több olyan cég vagy magánszemély hiányzik a politikusoknak szánt papírról, amelyek ugyan rajta voltak az Indexnek küldöttön, de megkeresésünkre határozottan tagadták, hogy szerződéses partnerei lennének az országkép csiszolóinak. Tóth István Zoltán az Indexhez elküldött levelében viszont azt írja, hogy a listán az összes olyan szerződéses partnerük és cég szerepelt, akikkel jogviszonyt létesítettek.
A Keller-listáról hiányoznak
Budai Várgondnokság Kht., Mahír City Poszter Kft., Kárpátia Étterem, Eszterházy Károly Főiskola, Florentin Virágszalon, Finta Építész Stúdió Kft., EKLER Építész Kft., Gárdonyi Géza Színház (Eger), Köztársasági Elnöki Hivatal, PROMONOR Kft., Szent Lőrinc Szakiskola Színház, Westel Rádiótelefon Kft., Völgykút Bt., Antal Gabriella, Aradi László, Bartalos Mária, Bérczi László, Czirákiné Cséka Erika, Csányi Gyuláné, Dr. Vadász Imre, Enyedy György, Földi Mária, Füredi Réka, Gombkötő Beáta, Horváth Lajosné, Jahn Józsefné, Jász Veronika, Juhász Éva, Kápolnási Melinda, Kaszur László, Kolumbánné Tamás Matild, Kovács Imre, Lakos Jánosné, Magyarosi Tamás, Móra Zoltán, Mühibacher Szílvia, Dr. Ódor Attila, Palágyi Jánosné, Pálffy József, Péntek Mercédesz, Pollák Péter, Regenye Istvánné, Sándor Ferenc, Simon Ferencné, Spaits Péter, Szakács Réka, Szénássy Lászlóné, Szép Zoltán, Szolnoki Eszter, Tanács Jánosné, Tóth Józsefné, Tóth Zoltán, Trubicza Ágnes, Újvári Adrienn, Varga Zoltán, Várszegi György, Venczel Márk.
Ötven olyan cég és magánszemély nem szerepel az Országimázs Központ által két szocialista képviselő számára összeállított listán, akiket Tóth István Zoltán korábban az Indexhez küldött válaszlevelében szerződéses partnerként tüntetett fel. A képviselőknek küldött összesítésben például már nem szerepel a szerződéses viszonyt egyébként cáfoló EKLER Építész Kft., de kimaradt az újabb listából a szintén cáfoló Kárpátia Étterem is.

Az Országimázs Központ egy bírósági határozat nyomán állította össze szerződéses partnereinek listáját két szocialista országgyűlési képviselő számára, akik ellenőrizni kívánták a közpénzek költését. Az összeállításból azonban kimaradt az Index hétfői összeállításában szereplő, a szerződéses viszony létét cáfoló cégek hosszú sora. Míg az Indexnek Tóth István Zoltán azt állította, hogy a kancellária szerződéses partnere a Budai Várgondnokság Kht., addig Keller László és Veress János listáján már nem szerepel ez a cég. A budai vár intézményeit működtető kht. ügyvezetője korábban azt nyilatkozta: a várlejtő takarításához kértek és kaptak pénzt, mert a szilveszteri tűzijáték idején sokan innen nézték az égi parádét.

Keller László
Szintén kimaradt Kellerék listájából a Kárpátia Étterem, amely tagadta a szerződéses viszonyt, azt azonban nem, hogy Tóth István Zoltánék visszajáró vendégek. Tóth szerint egy virágcsokorról is szerződni kell, ennek ellenére Kellerék dokumentumain nem szerepel az az egri virágszalon, amely a központ ottani konferenciájához készítette a dekorációt. Ugyancsak szerepel az Index listáján az Ekler Építész Kft., viszont hiányzik Kellerékéről. A cég vezetője azt mondta: egy konferencián tartott előadásáról kellett 20 ezer forintról szóló számlát kiállítania, nehezményezte, hogy az imázsközpont eredeti ígéretével ellentétben csak egy megbízási szerződés kitöltése után juthat pénzéhez, noha eredetileg még csak hasonlóról sem volt szó.

A legmeglepőbb "lefelejtett" cég minden bizonnyal azonban a Mahír Cityposzter Kft., amely csaknem az összes budapesti köztéri óriásplakát hely tulajdonosa, és amely szintén szerepet játszott a Fidesz választási kampányában. Elképzelhető ugyanakkor, hogy a Mahír-céggel nem az Országimázs Központ, hanem a minden feladatot lebonyolító Happy End Kft. szerződött, ebben az esetben viszont érthetetlen, miért tüntette fel az imázsközpont saját szerződéses partnerei közt a Mahírt.

Tóth István Zoltán válasza
Tisztelt Bogád Úr!

Az Index számára elküldött listán - amint jeleztük - szerződéses partnereink, és olyan cégek szerepeltek, akikkel jogviszonyt létesítettünk. Az pedig, ha megrendelés, megállapodás stb. alapján bármilyen üzleti viszonyt létesítünk valamely céggel, intézménnyel az érvényes szabályozás szerint jogviszonynak minősül. Ezért szerepelnek tehát az ön számára küldött listán olyan cégek, intézmények, akikkel a fentiek alapján létesült jogviszony, s mint ilyeneket a bíróság számára benyújtott listán nem kellett feltüntetnünk.

Az ön eredeti kérdése arra is irányult, hogy kik nyertek az Országimázs Központ pályázatain. Nos, az ön által felsorolt magánszemélyek egytől egyik az Országimázs Központ valamely pályázatának nyertesei. A pályázatokat az Országimázs Központ által kiadott Millenniumi Országjáró című kiadványban tettük közzé.

Kérem válaszom csorbítatlan formában történő közzétételét!

Tisztelettel:

dr. Tóth István Zoltán
az Országimázs Központ vezetője  • Tippek
  • Bankszámla