Aliz
6 °C
14 °C

Eltorlaszolták az Erzsébet hidat a szavazatok újraszámlálását követelő tüntetők

2002.07.04. 10:45
Tíz autóval torlaszolták el a szavazatok újraszámlálását követelő tüntetők az Erzsébet hidat. A tiltakozók megakadályozták a rendőröket járműveik elszállításában. A hidon 10 óra körül rendkívül feszült volt a hangulat, a rendőröknek kellett kimenekíteniük Demszky Gábor főpolgármestert a dühöngő tiltakozók közül. A rendőrök és a tüntetők között tettlegességre is sor került, amikor a hatóság fél tizenegykor a járdára szorította le a a tiltakozókat - jelentette az Index helyszínen tartózkodó tudósítója. A városban hatalmas forgalmi dugók alakultak ki. A Lelkiismeret '88 csoport nem jelentette be a megmozdulást.
Kattintson a nagyításhoz! A szavazatok újraszámlálását követelő tiltakozók torlaszolták el az Erzsébet hidat csütörtök reggel 9 óra körül. A Lelkiismeret '88 csoport nem jelentette be előre a megmozdulást. A csoport 50 tiltakozója tíz, műszaki hibát jelző gépkocsival mindkét útpályát teljesen lezárta. A Rákóczi úton és a Nagykörúton hatalmas torlódások alakultak ki - jelentette a Havaria Press.

Demszky tiltakozók gyűrűjében

A helyszínen tartozkodó Demszky Gábor főpolgármestert a rendőröknek kellett kimenekíteni. A szabad demokrata főpolgármester - aki az események kapcsán 11-kor sajtótájékoztatót tartott a Főpolgármesteri Hivatalban - eredménytelenül próbált meg közvetíteni a tüntetők és a rendőrök között. A tiltakozók - akik 9 óra körül elszavalták a Nemzeti dalt, majd pedig elénekelték a magyar és a székely himnuszt - nem hagyták, hogy a rendőrségi szállítójárművek elvontassák autóikat, és a "szemét kommunistákat" szidták, akik már pénteken elkezdik a szavazólapok megsemmisítését.

A rendőrség 20 percen át hiába próbálta meg elszállítani a hidat eltorlaszoló autókat, mert a tüntetők ezt megakadályozták - írja az MTI. Fél tízkor újabb 40 rendőr érkezett az Erzsébet híd közepére, köztük kommandósok is. A rendőrök - akik között műanyag szíjbilincseket osztottak szét - csatárláncot alkottak, és fél tizenegykor elkezdték leszorítani a tüntetőket a hídról.

A rendőrség közleménye
Valamennyi illetékes rendőri vezető cáfolta az arról szóló hírt, hogy a rendőrök fegyverrel fenyegették volna az Erzsébet hídon demonstrálókat - közölte Salgó László országos rendőrfőkapitány csütörtökön délelőtt tartott tájékoztatóján. Salgó hozzátette, a rendőrök a törvényes eszközökkel, a legkisebb erőszakkal helyreállítják a rendet. Az országos főkapitány szerint a mostanihoz hasonló tömegrendezvények az európai nagyvárosokban tucatszám előfordulnak, és a magyar rendőrség is felkészült az ilyen helyzetek kezelésére, ugyanakkor kijelentette, nem engedhető meg, hogy állampolgárok egy csoportja törvénytelenül megbénítsa egy város életét. Megjegyezte: a demokráciában megvannak a tömegrendezvények szervezésének törvényes szabályai.

Összecsapás a hídon

A rohamrendőrök hangosbemondón szólították fel a megmozdulás résztvevőit, hogy hagyják abba jogsértő cselekedetüket, és Buda felé hagyják el a hidat. A tüntetők "Jönnek a Simon-gyilkosok!", "Hol a demokrácia?" kiáltásokkal és füttykoncerttel fogadták a felszólítást.

Tettlegességre is sor került a rendőrök és a tüntetők között - jelentette az Index helyszínen tartózkodó tudósítója. Több tüntető megsérült, amikor a rohamrendőrök leteperték őket az Erzsébet hídon. A Havaria Press úgy tudja, hogy a pajzsokkal, rendőrkutyákkal megerősített rendőri egységek hét embert őrizetbe vettek. A Készenléti Rendőrség több tagja valóságos közelharcot vívott a tüntetőkkel, akiket nem sokkal fél tizenegy után sikerült leszorítani a hídról. A tüntetők bejelentették, a Parlament elé vonulnak folytatni tiltakozásukat.

Állóháború

Az Erzsébet hidon fél tizenegykor néhány percre a szélső sávban elindult a forgalom, aztán ismét megállt. 11 óra 10 perckor a készenléti rendőrség tagjai a híd teljes szélességében, kart karba öltve elindultak, a a két hídfő felé, és elkezdték letolni a tüntetőket a hídról.

Fél tizenkettőkor a tömeget még nem sikerült feloszlatni, az emberek ekkor a budai és a pesti hídfőnél gyülekeztek. A pesti hídfőnél 3-500 fős tömeg - részben érdeklődők - magyar zászlókkal tiltakozik, a rendőrök háromnegyed 12 körül lassan elkezdték őket az egyetem épülete felé szorítani. A rendőrség hangszórókon folyamatosan arra kéri a tömeget, hogy az Astoria irányában hagyják el a hid környékét, közben - mint a Havaria Press jelenti - újabb és újabb embereket állítanak elő. A pesti oldalon álló tömeg - helyszíni tudósítónk szerint - dél körül elindult a Parlament elé.

A budai hídfőnél 100-150 tüntető várakozik mintegy 50 rendőr kíséretében. Az emberek azt kiabálják, hogy "Hajrá, magyarok!" és "Újraszámlálást akarunk!". Az Index helyszíni tudósítójának sikerült megszólaltatnia azt a Pannon Rádiós újságírót, akit a helyszínen a rendőrök megvertek. "A rendőrök gumibottal a vesémet verték, a tömeg mentette meg az életemet" - nyilatkozta Hering József. A közszolgálati televízió információja szerint az m1 A Hét című műsorának újságíróját a rendőrök bilincsben vitték el a helyszínről. A tiltakozók között megjelent Makovecz Imre építész is.

Délben megnyílt a híd

Az Erzsébet hidat nem sokkal dél után megnyitották a forgalom előtt. A Gellért szálló felől azonban még negyed egyig nem jöhettek autók, a tüntetők a Döbrentei téri parkolón keresztül a Kossuth térre vonultak. A rendőrség helikoptere a levegőből is figyelte az eseményeket.

Helyszíni tudósítóink fél egykor már 200 főnyi, gyülekező tötmeggel találkozott a Kossuth téren. A rendőrség egységei még nem érkeztek meg.

Csurka: A MIÉP-nek nincs köze a tüntetéshez

A tüntetők mögött egyetlen párt vagy politikai csoportosulás sem áll - közölték a tiltakozók a helyszínen. Helyszíni tudósítónk szerint azonban egyes tiltakozók kezében MIÉP-es zászlók, rajtuk MIÉP-es polók voltak. Az eseményt, információink szerint, a Pannon Rádión hirdették meg.

Csurka István, a MIÉP elnöke az MTI-nek elmondta: a Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP) minden, az Erzsébet hídi spontán demonstrációhoz hasonló kezdeményezéssel rokonszenvez, de a MIÉP-nek, mint szervezőnek, semmi köze ehhez a tüntetéshez. A MIÉP elnöke elfogadhatatlannak tartja, hogy a Pannon Rádió tudósítóit bántalmazták, és egyikőjüket megbilincselve elvitték. További pártvélemények

Fegyvertelen forradalom?

A Lelkiismeret '88 csoport szervezte a Kossuth téri éhségsztrájkot és "vadkempinget" is. A parlament előtti akció során Kocsis Imre elmondta: céljaik elérése érdekében sátrat vernek a téren, ő és társai hét nap, hét éjszaka ott maradnak, és nem esznek. Ha ez sem vezet eredményre, készek fegyvertelen forradalmat szervezni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?