Lukács
4 °C
15 °C
283 677 szavazat
371 560 szavazat

Eltorlaszolták az Erzsébet hidat a szavazatok újraszámlálását követelő tüntetők

2002.07.04. 10:45
Tíz autóval torlaszolták el a szavazatok újraszámlálását követelő tüntetők az Erzsébet hidat. A tiltakozók megakadályozták a rendőröket járműveik elszállításában. A hidon 10 óra körül rendkívül feszült volt a hangulat, a rendőröknek kellett kimenekíteniük Demszky Gábor főpolgármestert a dühöngő tiltakozók közül. A rendőrök és a tüntetők között tettlegességre is sor került, amikor a hatóság fél tizenegykor a járdára szorította le a a tiltakozókat - jelentette az Index helyszínen tartózkodó tudósítója. A városban hatalmas forgalmi dugók alakultak ki. A Lelkiismeret '88 csoport nem jelentette be a megmozdulást.
Kattintson a nagyításhoz! A szavazatok újraszámlálását követelő tiltakozók torlaszolták el az Erzsébet hidat csütörtök reggel 9 óra körül. A Lelkiismeret '88 csoport nem jelentette be előre a megmozdulást. A csoport 50 tiltakozója tíz, műszaki hibát jelző gépkocsival mindkét útpályát teljesen lezárta. A Rákóczi úton és a Nagykörúton hatalmas torlódások alakultak ki - jelentette a Havaria Press.

Demszky tiltakozók gyűrűjében

A helyszínen tartozkodó Demszky Gábor főpolgármestert a rendőröknek kellett kimenekíteni. A szabad demokrata főpolgármester - aki az események kapcsán 11-kor sajtótájékoztatót tartott a Főpolgármesteri Hivatalban - eredménytelenül próbált meg közvetíteni a tüntetők és a rendőrök között. A tiltakozók - akik 9 óra körül elszavalták a Nemzeti dalt, majd pedig elénekelték a magyar és a székely himnuszt - nem hagyták, hogy a rendőrségi szállítójárművek elvontassák autóikat, és a "szemét kommunistákat" szidták, akik már pénteken elkezdik a szavazólapok megsemmisítését.

A rendőrség 20 percen át hiába próbálta meg elszállítani a hidat eltorlaszoló autókat, mert a tüntetők ezt megakadályozták - írja az MTI. Fél tízkor újabb 40 rendőr érkezett az Erzsébet híd közepére, köztük kommandósok is. A rendőrök - akik között műanyag szíjbilincseket osztottak szét - csatárláncot alkottak, és fél tizenegykor elkezdték leszorítani a tüntetőket a hídról.

A rendőrség közleménye
Valamennyi illetékes rendőri vezető cáfolta az arról szóló hírt, hogy a rendőrök fegyverrel fenyegették volna az Erzsébet hídon demonstrálókat - közölte Salgó László országos rendőrfőkapitány csütörtökön délelőtt tartott tájékoztatóján. Salgó hozzátette, a rendőrök a törvényes eszközökkel, a legkisebb erőszakkal helyreállítják a rendet. Az országos főkapitány szerint a mostanihoz hasonló tömegrendezvények az európai nagyvárosokban tucatszám előfordulnak, és a magyar rendőrség is felkészült az ilyen helyzetek kezelésére, ugyanakkor kijelentette, nem engedhető meg, hogy állampolgárok egy csoportja törvénytelenül megbénítsa egy város életét. Megjegyezte: a demokráciában megvannak a tömegrendezvények szervezésének törvényes szabályai.

Összecsapás a hídon

A rohamrendőrök hangosbemondón szólították fel a megmozdulás résztvevőit, hogy hagyják abba jogsértő cselekedetüket, és Buda felé hagyják el a hidat. A tüntetők "Jönnek a Simon-gyilkosok!", "Hol a demokrácia?" kiáltásokkal és füttykoncerttel fogadták a felszólítást.

Tettlegességre is sor került a rendőrök és a tüntetők között - jelentette az Index helyszínen tartózkodó tudósítója. Több tüntető megsérült, amikor a rohamrendőrök leteperték őket az Erzsébet hídon. A Havaria Press úgy tudja, hogy a pajzsokkal, rendőrkutyákkal megerősített rendőri egységek hét embert őrizetbe vettek. A Készenléti Rendőrség több tagja valóságos közelharcot vívott a tüntetőkkel, akiket nem sokkal fél tizenegy után sikerült leszorítani a hídról. A tüntetők bejelentették, a Parlament elé vonulnak folytatni tiltakozásukat.

Állóháború

Az Erzsébet hidon fél tizenegykor néhány percre a szélső sávban elindult a forgalom, aztán ismét megállt. 11 óra 10 perckor a készenléti rendőrség tagjai a híd teljes szélességében, kart karba öltve elindultak, a a két hídfő felé, és elkezdték letolni a tüntetőket a hídról.

Fél tizenkettőkor a tömeget még nem sikerült feloszlatni, az emberek ekkor a budai és a pesti hídfőnél gyülekeztek. A pesti hídfőnél 3-500 fős tömeg - részben érdeklődők - magyar zászlókkal tiltakozik, a rendőrök háromnegyed 12 körül lassan elkezdték őket az egyetem épülete felé szorítani. A rendőrség hangszórókon folyamatosan arra kéri a tömeget, hogy az Astoria irányában hagyják el a hid környékét, közben - mint a Havaria Press jelenti - újabb és újabb embereket állítanak elő. A pesti oldalon álló tömeg - helyszíni tudósítónk szerint - dél körül elindult a Parlament elé.

A budai hídfőnél 100-150 tüntető várakozik mintegy 50 rendőr kíséretében. Az emberek azt kiabálják, hogy "Hajrá, magyarok!" és "Újraszámlálást akarunk!". Az Index helyszíni tudósítójának sikerült megszólaltatnia azt a Pannon Rádiós újságírót, akit a helyszínen a rendőrök megvertek. "A rendőrök gumibottal a vesémet verték, a tömeg mentette meg az életemet" - nyilatkozta Hering József. A közszolgálati televízió információja szerint az m1 A Hét című műsorának újságíróját a rendőrök bilincsben vitték el a helyszínről. A tiltakozók között megjelent Makovecz Imre építész is.

Délben megnyílt a híd

Az Erzsébet hidat nem sokkal dél után megnyitották a forgalom előtt. A Gellért szálló felől azonban még negyed egyig nem jöhettek autók, a tüntetők a Döbrentei téri parkolón keresztül a Kossuth térre vonultak. A rendőrség helikoptere a levegőből is figyelte az eseményeket.

Helyszíni tudósítóink fél egykor már 200 főnyi, gyülekező tötmeggel találkozott a Kossuth téren. A rendőrség egységei még nem érkeztek meg.

Csurka: A MIÉP-nek nincs köze a tüntetéshez

A tüntetők mögött egyetlen párt vagy politikai csoportosulás sem áll - közölték a tiltakozók a helyszínen. Helyszíni tudósítónk szerint azonban egyes tiltakozók kezében MIÉP-es zászlók, rajtuk MIÉP-es polók voltak. Az eseményt, információink szerint, a Pannon Rádión hirdették meg.

Csurka István, a MIÉP elnöke az MTI-nek elmondta: a Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP) minden, az Erzsébet hídi spontán demonstrációhoz hasonló kezdeményezéssel rokonszenvez, de a MIÉP-nek, mint szervezőnek, semmi köze ehhez a tüntetéshez. A MIÉP elnöke elfogadhatatlannak tartja, hogy a Pannon Rádió tudósítóit bántalmazták, és egyikőjüket megbilincselve elvitték. További pártvélemények

Fegyvertelen forradalom?

A Lelkiismeret '88 csoport szervezte a Kossuth téri éhségsztrájkot és "vadkempinget" is. A parlament előtti akció során Kocsis Imre elmondta: céljaik elérése érdekében sátrat vernek a téren, ő és társai hét nap, hét éjszaka ott maradnak, és nem esznek. Ha ez sem vezet eredményre, készek fegyvertelen forradalmat szervezni.