Bernadett
-2 °C
4 °C

A kormányt is megjárta a gyaloghíd-terv

2003.12.03. 16:37
Politikai pártfogóként állt a MeH koordinációs államtitkársága a Várkert és a Vigadó tér közé tervezett gyaloghíd ötlete mellé. Bojár Iván András a koncepció készítője egy évekkel korábban kitalált ötletéhez keresett politikai támogatókat. Horn Gábor segédkezett az elgondolás "informális megfuttatásában", így a koncepció a kormányhoz és a fővárosi városházára is elkerült.
A pontonhíd sikerén felbuzdulva kereste meg Bojár Iván András művészettörténész korábbi ötletével Horn Gábort, a Miniszterelnöki Hivatal koordinációs államtitkárát. Bojár az EU-csatlakozás jelképeként is értelmezhető új gyalogos Duna-híd koncepciójához keresett támogatót.

Belefutottak

Az Index információi szerint a politikai pártfogóként felkért Horn segítségével az elmúlt hónapokban több helyen is "megfuttatták" a koncepciót, amelyet látványtervekkel együtt az államtitkárság segítségével egy füzetben foglaltak össze. A kormányülésen is bemutatták a tervezetet, és úgy tudjuk, nagy tetszéssel fogadták a kabinet tagjai. A fővárosi hivatalos szerveknél azonban nem fogadták jól a belvárosi városképet jelentősen átformáló tervezetet. A budapesti tervtanács három hete foglalkozott a koncepcióval. Schneller István főépítész az Erzsébet és a Lánchíd közötti szakasz egységét és a Vár környékének szimbolikus építményeit féltve utasította el a tervet.

Politikai szándékot keresnek

Bojár szerint azonban az általa felvetett elképzelés sokkal komplexebb annál, hogy a főépítész pusztán építészeti szempontokat figyelembe véve elutasítsa. Az Indexnek nyilatkozva hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a füzetbe került látványtervek nem egy konkrét tervet képviselnek, csupán a társadalmi, turisztikai szempontból fontos ötlet illusztrálására készültek, hogy azt a politikusok is maguk előtt láthassák. Bojár szerint, ha volna sok európai város vezetéséhez hasonlóan Budapesten is politikai szándék egy jelképszerű, modern beruházáshoz, akkor azt egy nemzetközi pályázat segítségével kellene megterveztetni.

A fővárosnál, az ügyben illetékes főépítészt szerdán az Index nem tudta utolérni, munkatársai szerint azonban csütörtökön már megszólal az elképzelésekkel kapcsolatban.