Medgyessy: A folyó két partján emberek élnek

2003.03.14. 22:42
Medgyessy Péter pénteken ünnepélyesen felavatta a parlament és a Batthyány tér közti Európa Híd névre keresztelt katonai pontonhidat. Pesten a Lelkiismeret '88 csoport hazaárulózott, Budán a miniszterelnök fejtette meg a szimbólumot. A híd azt jelképezi, hogy a "folyó jobb és bal partján emberek élnek".
Galéria
Tekintse meg galériánkat!
Bár az Európa Híd megnyitását a Duna mindkét partján nagy tömeg várta, az ünnepély protokoláris jellege széles kordonnal zárta el őket az eseményektől. A riporter újságíró-igazolványa lobogtatásával áthatol a kordonon, hogy a biztonsági motozás közben a miniszterelnök érkezésére melegítő tüntetőkre koncentrálhasson. A Lelkiismeret '88 aktivistái a kordonon kívül táblákkal, transzparensekkel, röplapokkal ágálnak az EU-csatlakozás ellen.

Birtokbavétel

Igazi élet azonban csak akkor kezdődik, amikor megjön a kormányfő, szórványosan fütyülnek, illetve azt üvöltik, hogy hazaáruló. Az események menetét azonban nem akadályozza meg a néhány tucatnyi hangoskodó, először térzene, majd néhány mondatos köszöntő a szervező részéről, s kezdődhet is a híd birtokbavétele.

Demszky előz

Galéria
Tekintse meg galériánkat!
Szili Katalin, Medgyessy Péter, illetve Pat Cox, az Európai Parlament elnöke lép elsőként a hídra, nem számítva a szalagvágásra várakozó kameramanokat, illetve fotóriportereket. Az Index Tényfeltáró Munkacsoportja ugyanakkor kiderítette, hogy nem is a közjogi méltóságok, hanem a budapesti főpolgármester volt a hídon először áthaladó gyalogos.

Emberek a parton

A hídon átkelni amúgy nagyszerű, hisz testközelben van a folyó, szépen világítanak a fáklyák, s kijózanító a jeges szél. A hídon végig katonák állnak őrséget, elejét véve a baleseteknek. A túlpartra öt-hat perc alatt átgyalogló miniszterelnök Budán kifejti, hogy a híd jelképe annak, hogy a folyó jobb és bal partján emberek élnek és ezt a két oldalt össze lehet kötni. A kormányfő szándéka, hogy "jólétben, biztonságban és európai körülmények között éljünk, magyarságunkat is megőrizve" - derül ki még a beszédből.  • Tippek
  • Babaváró hitel