Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

A gyerekeknek ígért Medgyessy a hídavatón

2003.07.04. 18:58
Minden óvodásnak ingyen ebédet, a tizennyolc év alattiaknak ingyen baleset- és betegbiztosítást ígért Medgyessy Péter a szekszárdi Szent László híd avatási ünnepségén. Az ország leghosszabb hídja 23 milliárdos beruházással épült.
"Mi szociáldemokraták a jövőbe tekintünk és nem a múltba révedünk, minket a haladás mozgat, a jobb jövő esélye, amely mindenkinek jár" - jelentette ki a kormányfő pénteken a Szent László híd szekszárdi hídfőjénél tartott ünnepélyes átadáson. A miniszterelnök beszédében elmondta: az esélyteremtés politikájának középpontjában a gyermekek állnak, s az Európa-terv új gyermekprogrammal egészül ki.

A kormányfő beszédében elhangzó ígéretek és tervek

 • Az augusztusban az iskolakezdést segítő kéthavi családi pótlék mellett a miniszterelnök szerint szükség van arra is, hogy "minden család óvodás korú gyermeke térítésmentesen kapjon ebédet az óvodában".

 • A közigazgatásban a jövőben soron kívül intéznek minden olyan ügyet, amelynek gyermekek az érintettjei, ennek érdekében októbertől módosítják a szabályokat.

 • Módosítani kell a középületekre vonatkozó építésügyi előírásokat, hogy a középületek a gyermekes családok részére is használhatók legyenek.

 • A kormány olyan gyermek és ifjúsági üdültetési rendszert dolgoz ki, amely minél több gyermeknek nyújt lehetőséget arra, hogy kedvezményesen nyaraljon a Balatonnál, sőt nyelvet is tanuljon a nyaralás ideje alatt. ( A kormányfő szerint "elfogadhatatlan, hogy a gyermekek 74 százaléka ne jusson el nyaralni, ne ismerje meg a Balatont".)

 • Jövő évtől elérhető cél a sikeres állami nyelvvizsga ingyenessé tételét minden végzős középiskolás számára.

 • A kormány vállalja, hogy minden tizennyolc év alatti gyermek számára ingyenes baleset és betegbiztosítást köt.

  Medgyessy még bejelentette: az Európa Terv részeként négylépcsős hitelt vezet be a kormány.

  Új és hosszú

  Az ország legújabb és leghosszabb hídját Mayer Mihály megyés püspök szentelte fel, majd áldást mondott Bíró László Kalocsa-Kecskemét Főegyházmegye segédpüspöke, Szabó István, a Duna-melléki Református Egyházkerület püspöke és Káposzta Lajos evangélikus püspökhelyettes. A kormányfő ezt követően átsétált a frissen felavatott hídon, majd nemzetiszín szalaggal díszített koszorút dobott a Duna medrébe.

  A 22 hónapos rekordidő alatt, 23 milliárd forintos beruházással elkészült, 914 méter hosszú Szent László hidat, valamint a hozzá csatlakozó 20,65 kilométer hosszú M9-es autóutat a kora délutáni órákban adták át a forgalomnak.