Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Estére egymillió tüntetőt várnak a Kossuth térre

2003.07.04. 11:55
A Lelkiismeret '88 Csoport a tavalyi "hídfoglalás" egyéves évfordulójára emlékezett az Erzsébet hídon, ahol több volt a rendőr, mint a tüntető. A hídon csak mintegy 250 tüntető volt, de az esti, Kossuth téri demonstrációra egymillió embert várnak a szervezők. A hídfoglaló "hősökre" emlékező szónokok egyike szerint "meg kellene nézni" szombaton a homoszexuálisok felvonulását, "úgy mint a kendermagosokat".
12:00

"Az első félidő véget ért, gratulálok uraim!" - fordult Gergényi Péter, a BRFK vezetője kollégáihoz az Erzsébet-híd Presszó mellett felállított rendőrségi főhadiszálláson. A főkapitány az Indexnek elmondta: nem volt előzetes értesülésük arról, hogy a hidat gépkocsikkal le akarnák zárni a tüntetők. A trélerek azért várakoztak a kordon mögött, mert "minden eshetőségre felkészültek", a motorcsónak pedig azért cirkált a Dunán, hogy kihalássza az esetleg vízbe eső demonstrálókat. A főkapitány korábban azt nyilatkozta, tudomásuk van arról, hogy a délutáni rendezvényen provokálni akarják a rendőröket.

11:00

A szózat eléneklésével a beszédek sora véget ért, többen elindultak hazafelé, mintegy 100 ember a Pannon Rádió tavaly július 4-i tudósításait hallgatja.

10:40

Árpádsávos zászlóval a kezében megérkezik a tavaly óta bajuszt növesztett Budaházy György, akit a hídcsata után előállítottak. A jelenlévőket arra kérte, hogy igyekezzenek elkerülni a letartóztatást, mert ügyük elbírálására, csak hétfőn kerülhet sor, így a hétvégét a fogdában kellene tölteniük. Budaházy utalt arra, hogy szombaton homoszexuális felvonulást rendeznek a fővárosban: "Érdemes lenne megnézni őket is, mint a kendermagosokat."

Egy nyugdíjas magyartanár a kordon túloldalán álló rendőröket elvtársazza, majd összeszólalkozik egy tüntetőtársával, aki szerint a rendőrök semmiről nem tehetnek.

Szeszák Gyula, Hajdú-Bihar megye volt főügyésze arra emlékeztette a jelenlévőket, hogy 10 évvel ezelőtt kölcsönösen tisztelték és becsülték egymást Gergényi Péter akkori megbízott megyei főkapitánnyal. "Közben Gergényi budapesti főkapitány lett, én pedig bujdosó." Egyúttal elmondta a hallgatóságnak, hogy miért kellett távoznia a főváros rendőri vezetésnek. Szerinte ennek az az oka, hogy a Vörösmarty téri kendermagtüntetésen hagyták kifütyülni Konrád Györgyöt és Jancsó Miklóst.

10:00

Tekintse meg fotóinkat
Wittner Mária, az 56-os forradalom egyik hőse arról beszélt, hogy tavaly, ezen a napon vérbe fojtották a szabadságot. "Gergényi elvtársnak" üzent: "Magyarországon 56 óta van zéró tolerancia". A tavalyi választásokra emlékeztetve kijelentette: Izraelből charterekkel hozták haza a kettős állampolgárságú szavazókat.

10 óra után a 200-250 fősre duzzadt tüntetői csoport Grespik Lászlót várja, aki "munkából jön és munkába megy". A szervezők lehurrognak két középkorú nőt, akik Csurkát éltetik: "Hagyjuk a III/III-asokat!".

Továbbra is tartják magukat a találgatások, hogy a tüntetők esetleg mégis megpróbálják-e lezárni a hidat. 5-10 percenként integető emberekkel teli, piros-fehér-zöld lobogós személyautók húznak el dudálva a hídon.

9:30

Tekintse meg fotóinkat
Kocsis Imre, a Lelkiismeret '88 elnöke nyitotta meg valamivel negyed tíz után a délig tartó demonstrációt. A himnusz csoportos eléneklését követően Kocsis hősöknek nevezte a tavalyi hídfoglalókat, akik "a testükkel hívták fel a figyelmet a szavazatok újraszámolására".

Köszegi László, a Hungária TV vezetője arról beszélt, hogy este levetítik a tavalyi tüntetésen készült felvételeket, majd így folytatta: "az estétől azt várom, hogy legalább egymillió ember összejön a Kossuth térre, és addig nem megyünk haza, amíg ezt a hazaáruló kormányt le nem váltjuk. Ha ez mégsem sikerül, akkor az egész országba eljuttatom a tavalyi felvételeket." Ehhez a jelenlévők anyagi segítségét kérte.

Jelenleg Toroczkói László, a 64 Vármegye Ifjúsága vezetője beszél. A szervezők ígérete szerint több felszólaló várható. A Dunán közben rendőrmotorcsónakok jelentek meg, a híd fölött pedig egy helikopter köröz.

9:00

Az egyik rendező az Index kérdésére elmondta, délelőtt semmilyen akcióra nem kell számítani, céljuk az, hogy csendes megemlékezést tartsanak - amint fogalmazott - a hősök napja tiszteletére.

Tavalyi galériánk
Kép a tavalyi tüntetésről Klikk a képre!
Fotó: darkplant.hu
Ugyancsak az egyik rendezőtől tudjuk, "nem kell számítani arra, hogy ismét autókkal állják el a forgalmat. Habár - tette hozzá -, sohase lehet tudni".

A hangszórókból a Pannon Rádió tavalyi Erzsébet hídi tudósításainak izgalmasabb részletei hallhatóak.

Kilenc órakor 100-150 tüntető, és vagy 50 újságíró, fotóriporter lehet a helyszínen. A rendőrök is 100-as nagyságrendben állnak a hídon és környező utakon.

8:30

Tavalyi galériánk
Kép a tavalyi tüntetésről
Óriási a rendőri készültség az Erzsébet hídon és az oda vezető főbb útvonalakon. A híd külső sávjait a BRFK lezárta, és 20 méterenként rendőrök állnak a kordonok mellett. A lezárt sávokban a rendőrautók mellett jó néhány autószállító tréler is áll, vélhetően a rendőrség arra számít, hogy a demonstrálók ismét megkísérlik autókkal lezárni a hidat.

Miközben újabb rendőri egységek érkeznek, a tüntetők száma csak lassan gyarapodik. Jelenleg 50-60 ember lehet az Erzsébet híd budai hídfőjénél. Csendben vannak, újságot olvasnak, a forgalmat nézik. Egy árus kitette különféle történelmi jelvényekből álló kollekcióját.

Az Ébredés napjáról, a rendőri készültségről és a tavalyi hídfoglalásról itt olvashatja el összefoglalónkat.