Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-6 °C
5 °C

Leállították a Hild-ház bontását, de veszélyes a helyszín

2006.02.24. 18:27
A Hild-ház egyes építményrészei veszélyeztetik a közbiztonságot, ezért az eljárásra kijelölt XIII. kerületi önkormányzat veszély-elhárítási munkák elvégzését rendelte el, miután csütörtökön a terézvárosi jegyző visszavonta az épületre korábban kiadott bontási engedélyt. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) az esetből okulva sürgősséggel ideiglenes védelem alá helyezett hét erzsébetvárosi házat.

A Fővárosi Közigazgatási Hivatal a XIII. kerület önkormányzatot jelölte ki eljáró hatóságnak a Király utca 40. számú házra kiadott bontási engedély visszavonása után. A hivatal pénteken statikus szakértőt rendelt ki, aki azonnali veszély-elhárítási munkák elvégzését tartotta szükségesnek.

„A helyszíni szemle alapján megállapítom hogy a statikus szakértő által jelzett építményrészek veszélyeztetik a közbiztonságot, mert ezen szerkezetek esetleges ledőlése, leomlása a közterületet is érintheti” – áll a határozatban. Az önkormányzat kötelezte tehát a terézvárosi önkormányzatot és bontást kivitelező céget, hogy a határozatban felsorolt veszély-elhárítási munkákat azonnal végezzék el, azonban további bontásra nem jogosította fel őket.

A KÖH biztosra megy

Sürgősséggel ideiglenes védelem alá helyezett hét házat a Belső-Erzsébetvárosban a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH), miután a Király utca 40. alatti Hild-ház sorsa nem rendeződött, mondta el Varga Kálmán KÖH-elnök pénteken. "Úgy érezzük, a városrészben nem kiszámítható a helyzet" - indokolta a döntést.

A VII. kerületben ideiglenes védelem alá helyezett házak

Akácfa utca 38.

Dob utca 55.

Kertész utca 24-28.

Klauzál tér 13.

Klauzál tér 15.

Klauzál tér 21.

Wesselényi utca 42.

Varga szerint a hivatal nem lát tisztán, ugyanis nem kapott megfelelő tájékoztatást a VI. és VII. kerületi önkormányzattól, születtek-e más házak esetében a KÖH-t is érintő határozatok. Varga úgy fogalmazott, a jövőben összhangot kell teremteni az örökségre és az építésügyi hatósági jogkörre vonatkozó szabályozások között, hogy ne fordulhassanak elő a Hild-házhoz hasonló esetek.

A Hild József irodája által 1844-ben tervezett, klasszicista stílusú, Király utcai épület bontását múlt pénteken kezdték meg. A döntés ellen civil szervezetek erőteljesen tiltakoztak, és Bozóki András kulturális miniszter nyílt levélben kérte az épület megkímélését a tulajdonos VI. kerület polgármesterétől. Az ÓVÁS! nevű civil egyesület a Budapesti Törvényességi Felügyeleti Ügyészséghez fordult, amely kedden óvást nyújtott be a bontás ellen.  • Vennék
  • Hírek