Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-4 °C
3 °C

Már hirdetik a le sem bontott Király utca 40. új lakásait

2006.02.28. 09:02
Király Residence névre hallgat majd a Király utca 40. alatt található, Hild-ház helyére tervezett lakóingatlan. Az építkezést azonban csak akkor tudják megkezdeni, ha a terézvárosi önkormányzat megkapja az engedélyt a bontás folytatására.

Meglepő hirdetés akadt a kezünkbe: a Képes Ingatlan Expressz előkelő helyen, teljes oldalas hirdetéssel hívja fel olvasói figyelmét a Király Residence nevű, Király utca 40-be tervezett társasházra. Az Autóker Holding Rt. az ingatlan fejlesztője. A társaság számos hasonló érdekeltséggel rendelkezik Budapest legdrágább városrészeiben, többek között a Király utca 40. környékén is.


Kattintson a nagyításhoz!

Az ügy pikantériája, hogy a terézvárosi jegyző múlt csütörtökön visszavonta a Hild-házra kiadott bontási engedélyt, és új eljárást kezdeményezett. Fürst György, terézvárosi alpolgármester korábban arról tájékoztatta az Indexet , hogy a telken vegyestulajdonú idősek otthona és társasház épül.

Civil sikerek

A negyed eredeti építészeti jellegének megőrzéséért küzdő ÓVÁS! Egyesület tagjai körülbelül három hete hallottak először arról, hogy az 1844-ben, Hild József tervei alapján épült klasszicista házat le akarják bontani. Az egyesület végső elkeseredésében a Budapesti Törvényességi Felügyeleti Ügyészséghez fordult, hogy vizsgálják felül a Hild-házra kiadott bontási engedélyt. Álláspontjuk szerint a VI. kerületi önkormányzat jogellenes lépést tett, amikor a műemléki környezetnek minősülő ház lebontásának terveiről nem tájékoztatta a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt (KÖH).

A ház sorsát szárnyai alá vette Bozóki András kulturális miniszter és Demszky Gábor főpolgármester is. Az ügyészség múlt kedden megóvta az önkormányzat döntését, végül pénteken hivatalosan is leállították a bontási munkálatokat. Az ügyben jelenleg vizsgálat folyik, a KÖH pedig ideiglenes védelem alá helyeztetett hét épületet a Belső-Erzsébetvárosban.

A befektető nem hezitál

Eközben a beruházó hirdetései valószínűleg már nyomdában lehettek, ilyen előkelő hirdetési felületetet jó előre le szoktak foglalni. „Belvárosi miliő modern környezetben” – áll a hirdetésben. Illusztrációként még a Király utca klasszicista képét is mellékelték egy egyelőre nem létező weboldal címével együtt.

Nyolcemeletes toronyház

A Király Residence kínálatában az újépítésű ingatlanokra jellemző valamennyi szolgáltatás megtalálható a portaszolgálattól kezdve, egészen a rendezett belső parkig. A telekre nyolcemeletes társasházat terveznek, amiben 95-100 lakás kap majd helyet - mondta el az Indexnek az Autóker értékesítési részlege. A luxuslakások négyzetméterára átlagosan 600 ezer forint. Várhatóan teremgarázs is tartozik majd a házhoz, az autóbeálló helyeket 4-5 millió forintért szeretnének értékesíteni. A társaság tervei szerint 2008-re készül el a beruházás, ha a visszavont bontási engedély körüli bonyodalmak nem szólnak közbe.