Klaudia
-4 °C
2 °C

Belebukhat Hiller az államfőválasztásba

2005.05.20. 07:17
A szocialistáknál már többen barátkoznak a gondolattal, hogy a házelnökből nem lesz államfő - írja a Magyar Hírlap. Van, aki azt is elképzelhetőnek tartaná, hogy ha Szili nem lesz államfő, még a választások előtt válthatná Hillert a pártelnöki poszton. A Magyar Nemzet viszont azt írja, Szili államfővé választásáért cserébe az MSZP garantálni fogja, hogy Magyar Bálint miniszter maradhasson.
Teljes a tanácstalanság az MSZP-ben az államfőválasztás kimenetelével, Szili Katalin esélyeivel kapcsolatban. A pártvezetőség egyes tagjai kezdenek megbarátkozni a vereség gondolatával. A szocialisták abban sem bíznak, hogy Magyar Bálint oktatási miniszter megmentéséért cserébe az SZDSZ megszavazza Szilit államfőnek. Ebben a helyzetben felerősödtek a Hiller Istvánnal kapcsolatos kritikák, olyannyira, hogy néhányan már azt is elképzelhetőnek tartják, hogy még a választások előtt Szili legyen az MSZP elnöke, ha már államfő nem lehet belőle, írja a Magyar Hírlap.

Váltás?

A Hírlap úgy tudja, a pártvezetőség a jelölési folyamat jobb menedzselését várta (volna) a pártelnöktől, mivel az SZDSZ már tavaly világossá tette, hogy Szilit nem támogatja, s akkor még lehetett volna közös jelöltet találni. Mások úgy vélik, "a körülmények estek szerencsétlenül egybe", "az új pártvezetés nyakába szakadt" a kettős népszavazás, és "nem volt energia" az elnökválasztásra figyelni.

Az államfőválasztás körüli bizonytalanság mellett ráadásul finiséhez érkezett a képviselőjelölt-állítás is az MSZP-ben, ami szintén okoz feszültségeket. Ebben a helyzetben többen kritizálták Hiller István pártelnököt. A párt alapszervezetei több vidéki utat várnának el Hillertől, és azt, hogy gyakrabban jelenjen meg a különböző helyi médiumokban. Ráadásul több választókerületben (Nagykanizsán, Kiskunhalason) szembekerült egymással a pártelnökség és a helyi szervezet. Most már van, aki azt is elképzelhetőnek tartaná, hogy ha Szili nem lesz államfő, még a választások előtt válthatná Hillert a pártelnöki poszton.

Elmélet

Szili Katalin államfővé választásáért cserébe az MSZP garantálni fogja az SZDSZ-nek, hogy Magyar Bálint a botrányos érettségi vizsgák után is oktatási miniszter maradhasson, állítja a Magyar Nemzet. A lap úgy tudja, a koalíciós megállapodást kedden kötötték meg a két párt vezetői, ám Hiller István nem tájékoztatja az MSZP elnökségét erről.

Az MSZP és az SZDSZ politikusai egyébként rendre cáfolják azokat a híreket, amelyek egy, az utolsó pillanatban összehívott és Szili Katalin helyébe új jelöltet állító pártkongresszustól kezdve a Magyar Bálinttal kötött "titkos megállapodásig" terjedtek.