Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Bemutatkozott Hiller az SZDSZ-ben

2004.11.02. 11:05
"Találkoztunk és beszélgettünk" - mondta Hiller István, miután bemutatkozó látogatást tett kedden az SZDSZ Gizella úti székházában. Hiller volt az első MSZP-elnök, aki a szabad demokraták székházában látogatást tett. A Gizella úti SZDSZ-központban Fideszes és MDF-es elnök sem járt még, igaz, őket meg se hívták.
Az MSZP új nemzetpolitikájáról, a rendszeres egyeztetésekről a december 5-i népszavazásról és a 2006-os választásokról is szó esett Hiller István szocialista és Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnök keddi megbeszélésén.

A találkozóra Kuncze tett javaslatot azután, hogy Hiller Istvánt az MSZP nemrégiben tartott kongresszusán az MSZP elnökévé választották.

A megbeszélést követő sajtótájékoztatón "Hiller fontos és helyes dolognak" nevezte, hogy a két kormánypárt ne csak hivatalos kapcsolatot tartson fenn és ne csak akkor egyeztessenek, ha valami probléma van kettejük közt.

Nincs törés, nincs éles feszültség

Egy újságíró felvetette, hogy az SZDSZ a szocialisták ellenében, egy adójavaslatukkal kapcsolatban az ellenzéki pártok támogatását kérte. Hiller István erre reagálva leszögezte: a koalícióban nincs törés, és a két párt között nincs éles feszültség. Szerinte kivédik a koalíciót veszélyeztető ügyeket és 2006-ban is együtt folytatják. "Megállapodtunk, hogy 2006-ban nyerünk" - fogalmazott, majd egy újságíró kérdésére elmondta, ezt külön-külön is megpróbálják.

Az MSZP elnöke bejelentette, hogy az MSZP új nemzetpolitikát hirdet, amelynek alapja a békés nemzetegyesítés, a szülőföldön való maradás támogatása és a felelősségteljes kormányás.

Hiller István az első MSZP-elnök, aki az SZDSZ Gizella úti székházában látogatást tett. Kuncze megjegyezte, hogy a Fidesz és az MDF elnöke sem járt még náluk, majd gyorsan hozzátette, hogy ők nem is kaptak meghívást.

Nem mindenben fognak egyetérteni

Kuncze fontosnak tartotta, hogy az SZDSZ a liberális elveket, a liberális szavazókat, a szocialisták pedig a szociáldemokratákat képviselik és emiatt "lesznek olyan kérdések, amelyekben nem értünk majd egyet". Elmondta, mindkét párt az értékelvű politizálásra törekszik.

A szabad demokrata pártelnök szóba hozta a december 5-i népszavazásokat is. Vélekedése szerint ezekben az ügyekben a választóknak nincs elég információjuk. "Arra kérjük a választókat, hogy a feltett kérdésekre szavazzanak nemmel" - mondta.

Az Index érdeklődésére kiderült, hogy a találkozón nem esett szó a jövő évi államfőválasztásról. Kuncze Gábor közölte, hogy nem beszéltek a lehetséges jelöltekről sem. Hiller István szerint ez egy olyan súlyú kérdés, amelyet nem akartak az első félórában lerendezni.