Ágnes
-1 °C
2 °C

Az egyetemeken nyomulnak a szocialisták

2004.12.11. 12:31
Hiller István pártelnök a Fiatal Baloldal - Ifjú Szocialisták tisztújításán arra kérte az MSZP kampányaiban leginkább mozgósítható fiatal aktivistákat, hogy egy éven belül több ezer egyetemistát és főiskolást szervezzenek be az MSZP fiókszervezeteibe. "A konfliktusokat vállalni kell" - adta ki a jelszót a pártelnök, aki maga is a 2006-os választásokra tesz fel mindent, ezért várhatóan a jövő év elején lemond miniszteri posztjáról. A Fibisz új elnöke Szitka Péter lett.

"Azért jöttem, hogy együttműködést, partnerséget ajánljak, továbbá feladatokat és irányokat tűzzek ki" - mondta Hiller István pártelnök a Fiatal Baloldal - Ifjú Szocialisták III. kongresszusán szombaton. A szocialista párt aktivistáinak zömét adó Fibisz új elnökséget választ és új programot alkot, ehhez kívánt segítséget nyújtani nyitóbeszédében a pártelnök.

Interneten rendelt fibiszes pólók

Miniszteri lemondását tevezgeti Hiller
Hiller István, az MSZP elnöke pénteken a párt megyei elnökeinek értekezletén bejelentette, hogy jövő év első felében lemond kultuszminiszteri posztjáról - értesült a Magyar Nemzet. A tanácskozáson a népszavazáson tapasztalatait elemezték, és arra a következtetésre jutottak, hogy a győzelem érdekében a pártot jobban kell mozgósítani, az alapoktól újjá kell szervezni. A párt alapjaiban történő mozgósítására viszont csak úgy látnak lehetőséget, ha Hiller teljes energiáját az MSZP-nek szenteli. Az Index által megkérdezett megyei elnökök nem cáfolták a hírt.
A Fibisz komoly partnerszervezete az MSZP-nek, tizenkét tagja országgyűlési képviselő, méltatta Hiller az ifjúsági szervezetet. Szerinte az országban az elmúlt években hihetetlen változások történtek. "Akik a rendszerváltás idején születtek, nemhogy írnak, olvasnak, de interneten rendelik meg - remélhetőleg fibiszes - pólóikat" - példálózott a pártelnök.

Szerveződni, szervezni

Hiller szerint az MSZP-nek reagálnia kell arra, hogy az egyetemisták száma megtöbbszöröződött az elmúlt években. "Szerveződjetek, szervezzetek!" - adta ki a jelszót Hiller, aki szerint a baloldali gondolat megerősítésre szorul a főiskolákon és az egyetemeken. "Mi kormányzunk, és azt szeretném, ha ez türkröződne a főiskolákra, egyetemekre járók generációjában is".

Hiller a baloldali aktivistáktól azt várja, hogy 2006-ra az egyetemisták és főiskolások körében - akár konfliktusok árán is - duplázzák meg a Fibisz jelenlegi 3-4 ezres tagságát. "Azt szeretném, hogy 2005 az új baloldali közösségteremtés éve legyen" - tette hozzá Hiller, aki valós érzelmi és értelmi egységet vizionált mintegy 300 fős hallgatóságának. Az MSZP-nek ehhez szerethető és érdekes párttá kell válnia, tette hozzá. A pártelnök azt kérte a Fibisztől, hogy "vidám, humoros, a generáció minden egyes tulajdonoságát képviselő szervezetté" váljon.

Avitt kontra sokszínűség

A Fibisz leköszönő elnöke Újhelyi István azt mondta, hogy az országnak nincs szüksége az avitt, értéktelen, naftalin szagú, gyakran klerikális politikára, viszont szüksége van a baloldal sokszínűségére. "Leplezzétek le a kétszínű politikai szélkakasokat" - buzdította hallgatóságát az októberben az MSZP alelnökévé választott politikus.

Szombat délután zárt ülésen a Fibisz megválasztotta új elnökét és helyetteseit. Újhelyi István utóda a borsodi országgyűlési képviselő, Szitka Péter lett, megelőzve Jánosi Zoltánt és Komássy Ákost, Medgyessy Péter volt titkárát.