Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elhallgatott Hiller-kudarc Vatikánban

2006.07.31. 15:31
Titokban próbálta felvenni a kapcsolatot a Vatikáni diplomácia apparátusával Hiller István, oktatási és kulturális miniszter, a próbálkozás azonban kudarcba fulladt. A Szentszékkel kötött megállapodás felülvizsgálatát megcélzó miniszter hiába utazott ki Rómába, érdemben senki sem foglalkozott vele.

Hiller István a közelmúltban bejelentés nélkül, titokban Rómába utazott azért, hogy személyesen tárgyalásokat folytasson a Vatikán vezetőivel, a Szentszéki megállapodás felülvizsgálatáról, tudta meg az Index.

Nem volt partner

Információink szerint a szocialista oktatási és kulturális miniszter utazása semmilyen eredménnyel sem járt. Hiller hirtelen tárgyalási kedve ellenére a magyar diplomaták a másik oldalon ugyanis nem találtak senkit, aki hasonló gyorsasággal rendelkezésre állt volna egy érdemi megbeszélésre.


Hahó, van ott valaki?

Különösen nehezítette a helyzetet, hogy a Vatikán miniszterelnökének tekintett Sodano bíboros államtitkári székből való távozása óta, utódjának szeptemberi hivatalba lépéséig ilyen, hosszas tárgyalást igénylő kérdés nem is kerülhet napirendre. Hiller kapcsolat-felvételi próbálkozása azért érdekes, mert a szocialisták korábban azt hangoztatták, hogy - ellentétben az SZDSZ-szel - nem kezdeményezik a Magyarország és az Apostoli Szentszék között 1997-ben létrejött megállapodás újratárgyalását. A szabad demokrata Fodor Gábor és Gusztos Péter egy hónapja jelentette be, hogy javasolni fogja a kormánynak a vatikáni szerződés felülvizsgálatát.

Tapasztalatcsere

Hiller júliusban fogadta a történelmi egyházak vezetőit. (A tapogatózó jellegű megbeszélést követően a meghívott egyházi vezetők búcsú nélkül távoztak az OKM épületéből, amikor kiderült, hogy a házigazda miniszter nélkülük kezdte el a tárgyalásról szóló sajtótájékoztatóját.) Nem sokkal ezután a kabinet az oktatási és kulturális tárca vezetésével egy bizottságot állított fel, amelynek a "vatikáni megállapodás tapasztalatainak értékelése" a feladata. A testület a múlt héten ülésezett először, és döntött arról, hogy szeptemberig ezerötszáz fős közvélemény-kutatást készítenek az állam és az egyház viszonyának feltérképezéséről. A közel egy évtizede érvényben lévő szerződésben többek között ingatlanokról, és az állami támogatás mértékéről állapodott meg a két fél.

Az Index cikkének megjelenése után a tárca sajtóosztálya az alábbiakat közölte szerkesztőségünkkel. Hiller István oktatási és kulturális miniszter 2006. július 18-án Szalay utcai irodájában egyeztetett a pápai nunciussal. Megbeszélésük eredményeképp elképzelhető, hogy Hiller István miniszter 2006 végén látogatást tesz a Vatikánban.