Gusztáv
3 °C
6 °C

Elhallgatott Hiller-kudarc Vatikánban

2006.07.31. 15:31
Titokban próbálta felvenni a kapcsolatot a Vatikáni diplomácia apparátusával Hiller István, oktatási és kulturális miniszter, a próbálkozás azonban kudarcba fulladt. A Szentszékkel kötött megállapodás felülvizsgálatát megcélzó miniszter hiába utazott ki Rómába, érdemben senki sem foglalkozott vele.

Hiller István a közelmúltban bejelentés nélkül, titokban Rómába utazott azért, hogy személyesen tárgyalásokat folytasson a Vatikán vezetőivel, a Szentszéki megállapodás felülvizsgálatáról, tudta meg az Index.

Nem volt partner

Információink szerint a szocialista oktatási és kulturális miniszter utazása semmilyen eredménnyel sem járt. Hiller hirtelen tárgyalási kedve ellenére a magyar diplomaták a másik oldalon ugyanis nem találtak senkit, aki hasonló gyorsasággal rendelkezésre állt volna egy érdemi megbeszélésre.


Hahó, van ott valaki?

Különösen nehezítette a helyzetet, hogy a Vatikán miniszterelnökének tekintett Sodano bíboros államtitkári székből való távozása óta, utódjának szeptemberi hivatalba lépéséig ilyen, hosszas tárgyalást igénylő kérdés nem is kerülhet napirendre. Hiller kapcsolat-felvételi próbálkozása azért érdekes, mert a szocialisták korábban azt hangoztatták, hogy - ellentétben az SZDSZ-szel - nem kezdeményezik a Magyarország és az Apostoli Szentszék között 1997-ben létrejött megállapodás újratárgyalását. A szabad demokrata Fodor Gábor és Gusztos Péter egy hónapja jelentette be, hogy javasolni fogja a kormánynak a vatikáni szerződés felülvizsgálatát.

Tapasztalatcsere

Hiller júliusban fogadta a történelmi egyházak vezetőit. (A tapogatózó jellegű megbeszélést követően a meghívott egyházi vezetők búcsú nélkül távoztak az OKM épületéből, amikor kiderült, hogy a házigazda miniszter nélkülük kezdte el a tárgyalásról szóló sajtótájékoztatóját.) Nem sokkal ezután a kabinet az oktatási és kulturális tárca vezetésével egy bizottságot állított fel, amelynek a "vatikáni megállapodás tapasztalatainak értékelése" a feladata. A testület a múlt héten ülésezett először, és döntött arról, hogy szeptemberig ezerötszáz fős közvélemény-kutatást készítenek az állam és az egyház viszonyának feltérképezéséről. A közel egy évtizede érvényben lévő szerződésben többek között ingatlanokról, és az állami támogatás mértékéről állapodott meg a két fél.

Az Index cikkének megjelenése után a tárca sajtóosztálya az alábbiakat közölte szerkesztőségünkkel. Hiller István oktatási és kulturális miniszter 2006. július 18-án Szalay utcai irodájában egyeztetett a pápai nunciussal. Megbeszélésük eredményeképp elképzelhető, hogy Hiller István miniszter 2006 végén látogatást tesz a Vatikánban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!