Eleonóra
-1 °C
2 °C

Hiller a nádi hegedűt választja

2005.03.16. 17:19
Hiller István Orbán Viktortól vár választ arra, hogy szomorú-e a március 15-i ünnepségek megzavarása miatt. A szocialisták elnöke A Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt szerinte lehazaárulózó Schmitt Pált is elítélte.
Hiller István, az MSZP elnöke szerint az ellenzék áll a március 15-i ünnepségek "síppal, dobbal, kereplővel" történt megzavarása mögött. A politikus szerdai budapesti sajtótájékoztatóján az osztályban galacsinokat dobáló tanulókhoz hasonlította az ünnepségek megzavaróit, ahol senki nem vállalja magára, de mindenki tudja, hogy ki dobált.

Megfogni egymás kezét

"Mi nyugodtak, derűsebb Magyarországot szeretnénk, és a nádi hegedűt választjuk" - mondta a szocialista pártelnök. Hiller István a Fidesz vezetőitől azt kérdezte, hogy akarnak-e beszélni és valóban konzultálni. Kérte, hogy akinek síp van a szájában, illetve kereplő a kezében, az dobja el, mert így nem lehet velük beszélni, illetve megfogni egymás kezét.

Hiller István a "gyalázkodók" mellett kiemelte Schmitt Pál fideszes európai parlamenti képviselőt, aki - mint mondta - lehazaárulózta Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt. A szocialista pártelnök álláspontja szerint Schmitt Pál ezzel hat és félmillió magyar állampolgárt nevezett hazaárulónak - azokat, akik nem mondtak igent a tavaly december 5-i népszavazáson.

Thürmer álarca, Csurka jelmeze

Hiller István Orbán Viktortól, a Fidesz elnökétől várja a választ, hogy nem szomorú-e, hogy miközben Brüsszelben együtt ünnepeltek március 15-én a magyar európai parlamenti képviselők, addig Budapesttől Debrecenig megzavarták az ünnepségeket.

A március 15-én történtek vonatkozásában azt a következtetést vonta le Hiller István, hogy Orbán Viktor Thürmer Gyula álarcát, Schmitt Pál pedig Csurka István jelmezét veszi magára.

A Fidesznek Móricka jutott az eszébe

"Úgy tűnik, Hiller István lett napjaink politikai Mórickája. Az MSZP elnökének is mindenről ugyanaz jut az eszébe... Csak remélni tudjuk, hogy Hiller István a havazásokért és az árvizekért még nem a Fideszt teszi felelőssé" - áll a Fidesz közleményében. A párt sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy "az MSZP elnöke arról nem ejtett szót, ma Magyarországon sokakban okoz elkeseredést, félelmet és bizonytalanságot Gyurcsány Ferenc kormányfői tevékenysége."

Fütty határokon innen és túl

Több kormánypárti politikus beszédét is megzavarták bekiabálásokkal és füttyszóval március 15-én. Gyurcsány Ferencet Múzeumkertben, Demszky Gábornak a Március 15. téren elhangzott beszédét kísérték füttyel. A miniszterelnök határon túlra eljuttatott üzenetét is füttykoncert fogadta romániai és szlovákiai városokban.

A Fidesz elnöksége a múzeumkerti incidensért közleményben fejezte ki sajnálkozását, de a fütyülés miatt Gyurcsány Ferencet is felelőssé tették.