Salamon
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Az ORTT-hez fordulnának a külföldi tudósítók

2002.01.29. 07:00
A külföldi tudósítókat tömörítő Magyarországi Nemzetközi Sajtóegyesület (HIPA) vélhetően az Országos Rádió és Televízió testülethez fordul a Magyar ATV Pénteki Sajtóklubjában elhangzottak miatt - nyilatkozta a Népszabadságnak az egyesület vezetőségének tagja, Florence La Bruyere.
La Bruyere, a Libération és a Radio France budapesti tudósítója a napilapnak elmondta: azért kívánnak az ORTT-hez fordulni, mert a Magyar ATV pénteki, Lovas István vezette műsorában a külföldi tudósítókat személyükben becsmérlő megnyilatkozások hangzottak el.

Sértő megjegyzések

A Pénteki Sajtóklubban elhangzott, hogy a Kontroll Csoport Magyar Nemzetben közzétett "feketelistáját" vezető brit Adam LeBor , a The Independent tudósítója "ne háborodjon fel azon, ha az orrát beleütik a saját mocskába" - idézi a napilap. Emellett a magánéletet sértő megjegyzéseket tett Lovas István a HIPA holland elnöknőjére is.

Konzultáltak a diplomaták

Hétfőn konzultációt tartottak a tudósítókat ért támadások miatt az EU-tagállamok sajtóattaséi. A diplomaták semmilyen közös lépésről nem döntöttek, de továbbra is figyelemmel kísérik a külföldi újságírók elleni támadássorozat fejleményeit - értesült a napilap. A tegnapi információcserére a Magyar Nemzetben és az ATV sajtóklubjában megfogalmazott támadások után került sor. Orbán Viktor kormányfő - elfogadva a HIPA meghívását - csütörtökön együtt reggelizik a tudósítókkal.

Az eseménnyel kapcsolatban a HIPA hétfőn közleményt adott ki, amelyből kiderül: a belföldi sajtó érdeklődésének ellenére a szokásokkal ellentétben a sajtóreggelin, helyhiány miatt csak a HIPA tagjai vehetnek részt.