Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az ORTT-hez fordulnának a külföldi tudósítók

2002.01.29. 07:00
A külföldi tudósítókat tömörítő Magyarországi Nemzetközi Sajtóegyesület (HIPA) vélhetően az Országos Rádió és Televízió testülethez fordul a Magyar ATV Pénteki Sajtóklubjában elhangzottak miatt - nyilatkozta a Népszabadságnak az egyesület vezetőségének tagja, Florence La Bruyere.
La Bruyere, a Libération és a Radio France budapesti tudósítója a napilapnak elmondta: azért kívánnak az ORTT-hez fordulni, mert a Magyar ATV pénteki, Lovas István vezette műsorában a külföldi tudósítókat személyükben becsmérlő megnyilatkozások hangzottak el.

Sértő megjegyzések

A Pénteki Sajtóklubban elhangzott, hogy a Kontroll Csoport Magyar Nemzetben közzétett "feketelistáját" vezető brit Adam LeBor , a The Independent tudósítója "ne háborodjon fel azon, ha az orrát beleütik a saját mocskába" - idézi a napilap. Emellett a magánéletet sértő megjegyzéseket tett Lovas István a HIPA holland elnöknőjére is.

Konzultáltak a diplomaták

Hétfőn konzultációt tartottak a tudósítókat ért támadások miatt az EU-tagállamok sajtóattaséi. A diplomaták semmilyen közös lépésről nem döntöttek, de továbbra is figyelemmel kísérik a külföldi újságírók elleni támadássorozat fejleményeit - értesült a napilap. A tegnapi információcserére a Magyar Nemzetben és az ATV sajtóklubjában megfogalmazott támadások után került sor. Orbán Viktor kormányfő - elfogadva a HIPA meghívását - csütörtökön együtt reggelizik a tudósítókkal.

Az eseménnyel kapcsolatban a HIPA hétfőn közleményt adott ki, amelyből kiderül: a belföldi sajtó érdeklődésének ellenére a szokásokkal ellentétben a sajtóreggelin, helyhiány miatt csak a HIPA tagjai vehetnek részt.