Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hiller megint nem találkozott a pápával

2007.10.03. 14:20
Ismét sikertelenül próbálkozott bejutni XVI. Benedek pápához az egyházi ügyekért is felelős Hiller István. A tárca sajtóosztálya szerint Hiller valóban elutazott Vatikánba, de arról szó sem volt, hogy az egyházfőt is meglátogassa.

Másodszor sem jött össze Hiller István személyes találkozója a pápával. Az Index több - hazai és külföldi - forrásból megerősített információja szerint a miniszter a múlt héten a diplomáciai csatornákat megmozgatva igyekezett elérni, hogy fogadja őt XVI. Benedek. Úgy tudjuk, a miniszter több egyházügyi munkatársát is kivitte Rómába, ám miután kiderült, hogy a kihallgatás elmarad, nélkülük utazott haza.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium sajtóosztálya az eddig be sem jelentett vatikáni látogatással kapcsolatban azt válaszolta, hogy a miniszter nem tervezett - sem most, sem korábban - találkozót a pápával. "Hiller István a vatikáni magyar nagykövetség szervezésében szeptember 28-án, pénteken hivatalos látogatást tett a Vatikánban." - áll az OKM írásos válaszában, amelynek szószerinti közlését kérte a sajtóosztály.

Hiller "mint a magyar egyházügyekért is felelős szakminiszter folytatott szakmai megbeszélést Tarcisio Bertone bíboros államtitkárral és Zenon Grocholewski bíborossal, a Katolikus Nevelésügyi Kongregáció prefektusával. A szaktárca vezetője találkozott Gianfranco Ghirlanda-val, a Pápai Gergely Egyetem rektorával, Kovács Gergellyel a Kultúra Pápai Tanács munkatársával valamint Francesco Buranellivel, a Vatikáni Múzeumok főigazgatójával. Hiller István a Római Magyar Akadémián a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetést adományozta Giordano Caccia-nak, a Szentszék államtitkársága asszesszorának, valamint Pietro Parolin prelátus, a Szentszék államközi kapcsolatok titkárhelyettesének.

Sem korábban, sem a mostani program előkészítése során, sem az alatt nem volt szó arról, fel sem merült, hogy Hiller István miniszter látogatást tegyen XVI. Benedek Pápánál. Kezdeményezni sem lehet a látogatást, ugyanis a vatikáni protokoll szerint szakminisztert nem fogad a pápa. A látogatás célja kizárólag a két állam közötti hivatalos szakmai megbeszélés, konzultáció volt."

A miniszter tavaly nyáron már tett egy kísérletet, hogy legfelsőbb szinten tárgyalhasson a Vatikánnal kötött szerződésről. A választások után egy ideig napirenden volt a szentszéki megállapodás megújítása. A miniszter azonban akkor is hiába utazott Rómába. A tárca később azt állította, hogy Hiller a kérdéses időpontban volt ugyan Rómában, de nem kezdeményezett soron kívüli találkozót vatikáni vezetőkkel.

Az Indexnek nyilatkozó, de nevük elhallgatását kérő forrásaink azért furcsállják a felsőszintű kapcsolatfelvételre tett próbálkozásokat, mert közben a kormányzat látványosan elhanyagolja a katolikus egyházzal kapcsolatos protokolláris kapcsolattartást. A egyházügyekért is felelős tárca a magyar egyházat kihagyva igyekezett eredményt elérni a Szentszéknél, holott nem képviseltette magát a pápa szeptemberi ausztriai látogatásán sem. XVI. Benedek pedig a magyar vonatkozásai miatt itthon is ismert kegyhely 850 éves jubileumára zarándokolt Máriacellbe. Az OKM nem vett részt a katolikus egyház legutóbbi akciójának, a városmissziónak záróaktusán sem, jóllehet az eseményen Hagyó Miklós, budapesti szocialista alpolgármester is megjelent.