Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Hiller megint nem találkozott a pápával

2007.10.03. 14:20
Ismét sikertelenül próbálkozott bejutni XVI. Benedek pápához az egyházi ügyekért is felelős Hiller István. A tárca sajtóosztálya szerint Hiller valóban elutazott Vatikánba, de arról szó sem volt, hogy az egyházfőt is meglátogassa.

Másodszor sem jött össze Hiller István személyes találkozója a pápával. Az Index több - hazai és külföldi - forrásból megerősített információja szerint a miniszter a múlt héten a diplomáciai csatornákat megmozgatva igyekezett elérni, hogy fogadja őt XVI. Benedek. Úgy tudjuk, a miniszter több egyházügyi munkatársát is kivitte Rómába, ám miután kiderült, hogy a kihallgatás elmarad, nélkülük utazott haza.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium sajtóosztálya az eddig be sem jelentett vatikáni látogatással kapcsolatban azt válaszolta, hogy a miniszter nem tervezett - sem most, sem korábban - találkozót a pápával. "Hiller István a vatikáni magyar nagykövetség szervezésében szeptember 28-án, pénteken hivatalos látogatást tett a Vatikánban." - áll az OKM írásos válaszában, amelynek szószerinti közlését kérte a sajtóosztály.

Hiller "mint a magyar egyházügyekért is felelős szakminiszter folytatott szakmai megbeszélést Tarcisio Bertone bíboros államtitkárral és Zenon Grocholewski bíborossal, a Katolikus Nevelésügyi Kongregáció prefektusával. A szaktárca vezetője találkozott Gianfranco Ghirlanda-val, a Pápai Gergely Egyetem rektorával, Kovács Gergellyel a Kultúra Pápai Tanács munkatársával valamint Francesco Buranellivel, a Vatikáni Múzeumok főigazgatójával. Hiller István a Római Magyar Akadémián a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetést adományozta Giordano Caccia-nak, a Szentszék államtitkársága asszesszorának, valamint Pietro Parolin prelátus, a Szentszék államközi kapcsolatok titkárhelyettesének.

Sem korábban, sem a mostani program előkészítése során, sem az alatt nem volt szó arról, fel sem merült, hogy Hiller István miniszter látogatást tegyen XVI. Benedek Pápánál. Kezdeményezni sem lehet a látogatást, ugyanis a vatikáni protokoll szerint szakminisztert nem fogad a pápa. A látogatás célja kizárólag a két állam közötti hivatalos szakmai megbeszélés, konzultáció volt."

A miniszter tavaly nyáron már tett egy kísérletet, hogy legfelsőbb szinten tárgyalhasson a Vatikánnal kötött szerződésről. A választások után egy ideig napirenden volt a szentszéki megállapodás megújítása. A miniszter azonban akkor is hiába utazott Rómába. A tárca később azt állította, hogy Hiller a kérdéses időpontban volt ugyan Rómában, de nem kezdeményezett soron kívüli találkozót vatikáni vezetőkkel.

Az Indexnek nyilatkozó, de nevük elhallgatását kérő forrásaink azért furcsállják a felsőszintű kapcsolatfelvételre tett próbálkozásokat, mert közben a kormányzat látványosan elhanyagolja a katolikus egyházzal kapcsolatos protokolláris kapcsolattartást. A egyházügyekért is felelős tárca a magyar egyházat kihagyva igyekezett eredményt elérni a Szentszéknél, holott nem képviseltette magát a pápa szeptemberi ausztriai látogatásán sem. XVI. Benedek pedig a magyar vonatkozásai miatt itthon is ismert kegyhely 850 éves jubileumára zarándokolt Máriacellbe. Az OKM nem vett részt a katolikus egyház legutóbbi akciójának, a városmissziónak záróaktusán sem, jóllehet az eseményen Hagyó Miklós, budapesti szocialista alpolgármester is megjelent.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!