A MeH is vizsgálja a kilakoltatott budaligeti roma családok ügyét

RSK
2002.08.27. 16:36
Szeptember elejéig maradhatnak munkásszállón azok a családok, akiket a II. kerületi önkormányzat két hete törvényes felhatalmazás nélkül lakoltatott ki Budaligetről. Azt azonban egyelőre még senki sem tudja, hogy az ősz közeledtével tudnak-e huzamosabb ideig szállást találni a családok számára.

A II. kerületi önkormányzat nem kíván részt vállalni a probléma megoldásában; sajtóközleményükben leszögezik, hogy a "huzamosabb ideig ott tartózkodó 30-50 fő" nem tekinthető önkényes lakásfoglalónak, mert nem lakáscélú ingatlanokban laktak, ezért elhelyezési kötelezettségük sincs velük szemben. Az RPA jogásza, Dr. Bársony János ezzel ellentétben azt állítja, hogy a lakástörvény hatálya a nem lakás célú ingatlanokra is kiterjed, az önkormányzat eljárása nem birtokba vétel, hanem önkényes dózerolás volt.

A negyven ember elszállásolását a Gyorssegély Alapítvány támogatásával továbbra is a Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) intézi. Várhatóan néhány napon belül egyébként többek között a MeH romaügyi államtitkársága és több civil szervezet részvételével válságértekezletet tartanak a budaligeti családok problémájának megoldására.