Árpád
-2 °C
4 °C

A MeH is vizsgálja a kilakoltatott budaligeti roma családok ügyét

RSK
2002.08.27. 16:36
Szeptember elejéig maradhatnak munkásszállón azok a családok, akiket a II. kerületi önkormányzat két hete törvényes felhatalmazás nélkül lakoltatott ki Budaligetről. Azt azonban egyelőre még senki sem tudja, hogy az ősz közeledtével tudnak-e huzamosabb ideig szállást találni a családok számára.

A II. kerületi önkormányzat nem kíván részt vállalni a probléma megoldásában; sajtóközleményükben leszögezik, hogy a "huzamosabb ideig ott tartózkodó 30-50 fő" nem tekinthető önkényes lakásfoglalónak, mert nem lakáscélú ingatlanokban laktak, ezért elhelyezési kötelezettségük sincs velük szemben. Az RPA jogásza, Dr. Bársony János ezzel ellentétben azt állítja, hogy a lakástörvény hatálya a nem lakás célú ingatlanokra is kiterjed, az önkormányzat eljárása nem birtokba vétel, hanem önkényes dózerolás volt.

A negyven ember elszállásolását a Gyorssegély Alapítvány támogatásával továbbra is a Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) intézi. Várhatóan néhány napon belül egyébként többek között a MeH romaügyi államtitkársága és több civil szervezet részvételével válságértekezletet tartanak a budaligeti családok problémájának megoldására.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?